Opplev Favignana – fønvindens øy

Kyst og båter ved øya Favignana
Italia er beriket med mange nydelige øyer, og en av dem er Favignana som ligger utenfor Sicilias vestkyst

Italia er beriket med mange nydelige øyer, og en av dem er Favignana som ligger utenfor Sicilias vestkyst. Denne sommerfugl-formede øya utgjør sammen med øyene Marettimo og Levanzo øygruppa de Egadiske Øyer. Ved opphold i den vestlige delen av Sicilia er øya opplagt som dagsutflukt, og synes du ikke det er nok kan du velge en av de overnattingsmulighetene vi i In-Italia tilbyr på Favignana, og bli litt lengre.

Jeg gir deg her noen tips om øya i stikkordsform. Jeg håper at det kan inspirere deg når du skal planlegge din neste ferie i Sør-Italia.

Favignana i stikkord

F – Ferge. Øya nås på kun ca. 40 minutter med båt fra havnen i Trapani, og det er flere avganger daglig med Siremar og Usticalines. Båten legger først til på øya Levanzo som ikke har det samme å by på som den noe større Favignana.

Torv på øen Favignana
Stemningen på Favignana er rolig og avslappet og folk slår gjerne av en prat med hverandre på torg og plasser…

A – Aktiv ferie. Du kan ved ankomst leie en sykkel og komme deg rundt på den måten eller snøre på deg turskoene og få deilige naturopplevelser eller snorkle, dykke eller svømme i det herlige havet.

V – Vann. Øya er populær blant bade-gjester på grunn av dens krystalklare badevann. Noen av de beste sandstrendene ligger på øyas sørkyst, bl.a. Lido Burrone og Cala Azzurra, mens det rundt omkring på øya er klippestrender – flotte for dem som elsker å snorkle. Her anbefaler jeg spesielt Punta Masala, Punta Fanfalo og Punta Ferro, samt de mange grottene som øya rommer. Mange av strendene nås med buss.

I – Is. Spis en ordentlig porsjon god med hjemmelaget, italiensk fra isbaren på øyas hyggelige og – i sommermånedene – livlige torg Piazza Europa. Er du heldig er benkene rett rundt hjørnet ledige. Ellers kan du menge deg med de sprudlende italienere – de utenlandske turistene her er nemlig ikke mange.

På cykel rundt på Favignana
Det er fremragende muligheter for en aktiv ferie på Favignana, f.eks. er det gode muligheter for å sykle rundt på øya…

G – Grotter. De lokale fiskerne tilbyr båtturer ut til de mange grottene som ligger på øyas vestlige side. Spesielt den blå grotten – Grotta Azzurra – er, som grotten med samme navn på Capri, et vakkert, asurblått naturfenomen hvis farge du sent vil glemme.

N – Nyfangede fisk. På havnen på Favignana blir du ved ankomsten møtt av øyas garvede fiskere, som med deres stappfulle vogner selger dagens fangst. Hvert år i mai/juni tiltrekker den drabelige tunfisk-fangsten, kalt la mattanza dei tonni, mange turister til øya for å overvære ritualet og delta i festlighetene som arrangeres på øya i forbindelse med fangsten. Dessverre har mangelen på tunfisk gjort at tradisjonen er vanskelig å opprettholde. Over alt på øya kan du kjøpe hermetikk med den berømte, røde tunfisken i tillegg til tørkede tunfiskegg – bottarga – som visstnok er en slags delikatesse som blant annet brukes revet over lokale pastaretter for å tilføre ekstra smak.

Fiskeri på Favignana
Det er store fiskeri-tradisjoner på Favignana, noe du straks vil legge merke til når du ankommer havnen

A – Antistress. Stemningen og den rolige atmosfæren på øya og hos innbyggerne er smittsom. Du kan ikke annet enn å skru ned tempoet og slappe av. Mange av øyas beboere sykler avslappet rundt i gatene til og fra jobb mens de hilser på hverandre og turistene. Her er biltrafikken med andre ord ikke enorm, noe som bidrar til et rolig gatebilde.

N – Normannisk borg. Denne store festningen – Santa Caterina-fortet – ble i 1120 gjenoppbygget på initiativ av den normanniske kongen Ruggero II, og det kneiser i dag flott, majestetisk, ensomt og tungt på et fjell som ikke unngår å fange mange blikk ved ankomst i havnen. I dag er borgen under militærets varetekt og har blitt brukt som fengsel i en årrekke tilbake på 1700-1800-tallet.

A – Aegusa– «gjeternes øy» – sies å være øyas første kallenavn. Mye senere tok øya navn etter fønvinden som på italiensk kalles favonio.

Klipper på Favignana
Naturen på Favignana er spesiell, blant annet i form av grotter og her særegne klipper ved kysten

Vil du vite mer om Favignana?

Du kan lese mer om Favignana – deriblant om feriehus, hoteller og utfluktsmuligheter – her. Du er også hjertelig velkommen til å ringe oss på 239 60 873 hvis du har spørsmål om en ferie på Favignana, eller skrive til oss her.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mitzi

Ostuni og Otranto – to flotte byer i det sørlige Puglia

Ordene Ostuni og Otranto ligner ganske mye på hverandre, og de er navnene...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *