Opplev Gianluigi og det glemte Toscana

Gianluigis hester tiltrekker seg stor interesse fra Le Quercioles gjester, spesielt hos barna...

Egg i 3 forskjellige farger til frokost og en hest med 10 slags hår? Ja takk, signora! Toscana vil aldri være det samme igjen etter at du har besøkt gården Le Querciole, som ligger i det hemmelige bondelandet mellom Firenze, Siena og Pisa. Her opphøres masseturismens klisjeer til fordel for et annerledes Toscana, som har det sanselige mennesket som evig målestokk.

Jeg har besøkt eieren av Le Querciole, Gianluigi, for å slå av en prat om Toscanas landskaper, Le Quercioles særlige egenskaper og hva det vil si å ha et tilhørighetsforhold til jorden – og å være et enkelt menneske. På den gode måten.

Toscana er et sted som mange Italia-elskere allerede synes de kjenner. Hva er Toscana for deg?

Gjestfrihet, ro, samvær – og noe som overrasker mange: variasjon! Regionen vår har så mange forskjellige ansikter på grunn av Appenninene som bukter seg ned langs Toscana. Hvert knekk i fjellkjeden skaper et nytt slags klima og en annen utsikt. Innover i innlandet er landskapet bratt og barskt, men her hvor Le Querciole ligger mister høydedragene pusten og blir til myke, bølgende bakker.

Le Quercioles poolområde
Det innbydende bassengområdet på Le Querciole, der man kan nyte stillheten, roen og det fantastiske landskapet

Når jeg har fôret dyrene om morgenen pleier jeg å stille meg ut ved hageporten og se mot øst, innover i landet der solen stiger opp. Og da forstår jeg hvorfor man kaller bondelandet her for ‘le colline nuvolose’ – for bakkene i seg selv ligner sommerskyer og er omgitt av morgendis!

Alle de 25 grønne høydedragene som ligger mellom bondegården og middelalderbyen Volterra ser ut som om de vokser sammen til én mektig favn av frodighet. Morgendisen utligner avstandene og trekker fargene frem, før man får øye på alle de små landsbyene som hviler mellom vinmarkene på solbadende terrasser. Og fristet av solens første stråler dukker de opp fra dørene rundt i området: mine venner!

Hvilken verden møter gjestene dine på Le Querciole?

En helt annen enn den de hadde forventet! Mange tror at regionen kun handler om Chianti-vin og kulturbyene Firenze og Siena. Men her ute ligger vi altså skjermet fra all masseturismen. Toscana har forandret seg mye siden jeg kjøpte gården her i 2002 og satte den i stand. Byene har blitt til store resorter som nesten ligger øde utenfor sesongene, for så å koke av stress og løpende mennesker om sommeren. Det opprinnelige bondelandet kjøpes enten opp for å bygge turistkomplekser eller effektiviseres til moderne landbruk, så man nesten ikke kjenner igjen bakkene.


Se vår egen video fra Le Querciole

Men her har vi fått slippe unna, og menneskene lever enkelt. Og gjestene mine elsker det – når de ankommer og er kommet litt til ro lager jeg en liten, hyggelig smaksprøve for dem av mine hjemmelagede råvarer: vinen, olivenoljen, ost og pølser. Og så går vi rundt og hilser på dyrene, og hvis gjestene har lyst blir de en del av hverdagen med fôring og innhøsting. Ellers kan de ta en tur ut til havet eller vandrer inn til Casciana Terme, som er berømt for sine termiske bad.

I en travel hverdag med arbeid og logistikk fjerner de fleste seg dessverre fra naturen. På Le Querciole oppdager folk hva det vil si å være forbundet med jorden og ha et ekte tilhørighetsforhold til den. Jeg viser dem med andre ord et glemt Toscana – et sted med et menneskelig ansikt.

Endrer det noe i folk å besøke deg og din familie her på gården?

Naturligvis. Hver dag ser jeg folk miste kjeven og sperre opp øynene! Spesielt barna: når vi går rundt til dyrene sammen har de sjeldent sett noe lignende, og peker og spør i ét sett. Av og til når vi går ut til hønsene spør de: ”Hvorfor var kurven på frokostbordet fullt av egg i forskjellige farger?”

Le Quercioles ferielejligheder
Le Quercioles ferieleiligheter er integrert i den praktfulle, toskanske naturen…

Så forklarer jeg dem at de hvite kommer fra én høne, de rosa fra en annen, mens de brune stammer fra en tredje høne. Og ute hos hestene peker jeg selv på dyrene og sier ”hvor mange typer hår har en hest?” Én type hår, svarer de. Og så forklarer jeg at det faktisk er en type i ørene, en annen slags på øyenlokkene, en tredje på halen, og sånn kan jeg fortsette.

Jeg tror at gjestene mine tar med seg noe verdifullt hjem som ikke kan kjøpes for penger, men kun tilegnes gjennom sansene og samværet med andre. Noe om å være et enkelt menneske. På den gode måden.

Fikk du lyst til å lese mer om ferieboligene på Le Querciole?

- klikk her og les mer om ferieleilighetenes fasiliteter, anmeldelser, utfluktsmuligheter, bilder og mye mer
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mitzi

Chiavari i Liguria

Fra hotellet vårt i den gamle bydelen slår jeg opp øynene til...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *