Opplev Italias legendariske markeder

Alle bør minst én gang i livet få oppleve å gå på marked i Italia.
Alle bør minst én gang i livet få oppleve å gå på marked i Italia.

Alle bør minst en gang i livet få oppleve å gå på marked i Italia. Her kan du finne alt fra de omreisende, ukentlige markedene med matvarer, isenkram, billige klær og vesker, til de små, faste lokale grønnsaksmarkedene med salg hver formiddag, og helt til de store som selger både merkevarer, vintage-kjoler og sko, og som ofte er åpne hele uken.

Felles for dem alle er at det som regel hersker en kaotisk stemning av det sør-europeiske slaget her – med rop, latter, temperament og menneskemylder. Det kan få enhver til å merke at man ikke er i sine vante omgivelser – og det er vel egentlig det som er meningen med en vellykket ferieopplevelse, er det ikke?

Gå derfor på oppdagelsesferd i de beskrevne markedsforslagene nedenfor og la deg inspirere til din neste ferie. Men ikke glem at disse kun er en liten smaksprøve på de utallige markedsopplevelsene som finnes i Italia.

Marked i Italien
Et hav av sko – de italienske markedene er fulle av billige klesplagg, og ikke minst sko…

Svært mange byer har deres eget marked eller kan henvise til et i nærheten, så uansett hvilken del av Italia du velger vil det som regel finnes en mulighet innenfor rekkevidde.

Sicilia

Sicilias utendørs markedstradisjon stammer helt tilbake til det niende århundre, da sarasenerne hersket på øya. Det er også forklaringen på markedenes slående likhet med de arabiske basarene. Nesten hver by eller bydel har sitt «mercatino» (lille marked) som er åpent en gang i uken, men her vil jeg konsentrere meg om øyas mest omfattende faste markeder i de to største byene, Palermo og Catania.

Bodene bugner av lokale varer med årstidens frukt og grønt i fantastiske farger, bunter av friske krydderurter, velduftende blomster, tiarmede blekkspruter, store, flotte tunfisk, murener, sverdfisk, reker, lam, geit, oster – og MYE mer! Innimellom møter du også en selger uten fast bod som for eksempel bytter ut mobiltelefoner, men ofte er disse varene av tvilsom kvalitet (og opprinnelse!).

Se alle våre hoteller og feriehus på Sicilia her.

Palermo

Byen har 3 viktige markeder; Vucceria, Ballarò og Il Capo, som alle er berømte i hele Italia for deres fantastiske utvalg av råvarer av særdeles god kvalitet. Vucceria og Ballarò er vanligvis åpne hele dagen fra kl. 9.00 – 19.00 (unntatt onsdag, da de stenger kl. 14, og søndag da det er helt stengt). Il Capo er åpent hver formiddag – også om søndagen.

Marked i Italien
Hvis du er glad i sydlandske frukter er de italienske markedene noe for deg

La Vucceria: Hvis du har vært i Arabia vil du nikke gjenkjennende til stemningen på dette sentrale matvaremarkedet. Du befinner deg midt i byen med nymotens forretningsliv få meter herfra, men så lenge du er på La Vucceria synes tiden å ha stått stille de siste mange, mange årene. Fra bodene selges det hovedsakelig matvarer. Det er kaotisk, det er skittent og det er uendelig fascinerende: Tenk at noe slikt kan overleve midt i den pulserende storbyen! På det lille, sentrale torget Piazza Caracciolo, der all aktiviteten synes å møtes og utgå fra, vil du ofte kunne kjøpe en sandwich fra en liten bod på hjul – et praktfullt og tvers gjennom autentisk måltid.

Ballarò: Hvis La Vucceria faller smak, men du synes det er litt for besøkt av andre utlendinger, kan du prøve en av byens andre gatemarkeder, nemlig Ballarò, som er langt større, langt mer originalt og så godt som turistfritt. Markedet strekker seg fra Piazza Ballarò i Albergheria-distriktet (i nærheten av kirken San Nicolò) langs Via Ballarò forbi Piazza Carmine mod Corso Tukory – noenlunde parallelt med Via Maqueda i retning sentralbanestasjonen.

Il Capo: Dette gatemarkedet er et av Palermos største og kanskje også byens travleste. Dets arabiske opprinnelse er meget tydelig, og det er bestemt verdt et besøk – spesielt om morgenen da stemningen av høyrøstede utbrudd og stress er på sitt høyeste. Her selges det alskens matvarer, men bodene med fisk og skalldyr er spesielt populære.

Marked i Italien
To lokale kvinner tar i bruk plastkurver for å transportere alle deres ferske matvarer med hjem

Følg Via Voltorno – som går bak teateret Teatro Massimo – ca. 300 m. På venstre side møter du den gamle byporten Porta Carini, og her svinger du til venstre. Il Capo er åpent hver formiddag, og kommer du om søndagen er det litt fredeligere her.

Catania

A fera o luni: Ingen bør oppholde seg i Catania uten å besøke markedet A fera o luni, som egentlig (på lokal dialekt) betyr mandagsmarked. Nå er det faktisk åpent hver dag fra ca. 8.00 – 13.00 (unntatt søndag), og det er et sant mekka for gourmeter da alle kulinariske ønsker kan oppfylles her!

Leter du heller etter en ny kjole eller et par sko til samlingen hjemme er det også mulig. Markedet er delt opp i flere områder – avhengig av varekategori, og beveger du deg inn i gangene med grønt, fisk, kjøtt og ost, blir det en fest for alle sansene. Selgene roper ut tilbudene deres over bodene mens de sprayer vann på grønnsakene slik at de skal se enda ferskere ut.

I avdelingen for kjøtt og fjærkre kan du bli tilskuer til slakting av levende dyr, for deretter å se f.eks. høns henge i bunter med alt i behold unntatt liv og fjær. I fiskeavdelingen flyter gulvet med fiskeblod og vann, så det er om å gjøre å tre varsomt i bare sandalføtter! Følg skiltene mod sentrum og den berømte katedralen, og spør eventuelt om veien til Piazza Stesicoro. Markedet befinner seg bak dette torget (piazza).

Lazio

Roma

I Italias hjerte er det markeder for enhver smak – både matvaremarkeder og markeder med isenkram, klær, sko og diverse lærvarer. Et av de mer kjente er Porta Portese som selger alt annet enn matvarer. Men det er ikke en opplevelse jeg kan anbefale med mindre du ønsker å bruke mye tid på transport og ende opp ute i et trøstesløst strøk der lommetyvene er ytterst dyktige, og som med en imponerende kreativitet kan «trylle» lommeboken din fra deg uansett hvor god du er til å passe på den.

Marked i Italien
Ferske grønnsaker, som tomater, er et hyppig innslag på Italias mange markeder

I tillegg er de fleste varer kinesisk produsert og er nærmere søppel enn kvalitet. Nei, bruk heller tiden din på det lille, men utrolig sjarmerende markedet Campo de’ Fiori som du finner i hjertet av sentrum på det vakre torget med samme navn.

Campo de’ Fiori: Hver formiddag fra kl. 7.00 – 13.30 (unntatt søndag) omdannes Piazza Campo de’ Fiori til en idyllisk markedsplass. Her kan du finne ferske grønnsaker, frukt, blomster og urter i alle farger, kjøtt, fjærkre, fisk, brød og alskens gode oster. Dessuten er det mulig å kjøpe kjøkkenredskaper som ofte – ved daglige demonstrasjoner – viser seg å kunne skrelle, hakke og omdanne enkle grønnsager til finurlige figurer.

Disse «oppvisningene» trekker tilskuere som bare det, og publikum – spesielt turister – står i kø for å få lov til å kjøpe en slik tingest som de aldri har sett maken til i hjemlandet deres. Får du også lyst til å kjøpe f.eks. Parmigiano Reggiano (den ekte parmesanosten) eller andre italienske spesialiteter med hjem, så er det noe billigere her enn i de omkringliggende delikatesseforretningene. Det har blitt holdt marked her i mange århundrer, deriblant hestemarkeder, men at torgets historie også rommer atskillige henrettelser mod reformasjonen er vanskelig å forestille seg når man beveger seg rundt på det billedskjønne markedet som summer av glade selgere og forventningsfulke kunder.

Se alle våre reiser til Roma, deriblant alle våre feriehus og hoteller i Roma her.

Toscana

Firenze

Her befinner vi oss i lærvarenes paradis – utvalget er enormt, og Firenze er kjent for lærvarer av virkelig høy kvalitet, som til og med er noe billigere enn hva vi er vant med i Norden. Men ikke tro at prisene er av «gis bort»-typen for det, for byen har også svært mange turister. Og der det er turister er det som regel også selgere som øyner sjansen for å tjene litt ekstra på varene deres!

Marked i Italien
En italiensk husmor er på utkikk etter gode funn på markedsplassen

Men det er fortsatt love å «prute» på prisen, så finner du en lærveske som du bare MÅ ha er italienske gloser som; quanto costa? (hva koster den?) og no, è troppo caro (nei, det er for dyrt) svært gode å kunne. På flere av de florentinske markedene vrimler det av italienskproduserte kvalitetsprodukter – både lærvarer og matvarer. Utvalget av markeder er stort, men jeg kan spesielt anbefale San Lorenzo, Mercato Centrale og Sant’ Ambrogio.

San Lorenzo: Det meget store utendørsmarkedet – faktisk byens største – ligger i Firenze sentrum i gatene rundt kirken San Lorenzo, og er åpent fra tirsdag til lørdag fra kl. 10.00 – 19.30. Her selges alt du kan komme på å kjøpe av suvenirer, solbriller, klær, sko og mye mer, men markedets største styrke er alle former for lærvarer i god, italiensk kvalitet. De som selger skinnklær har dessuten deres «ekte» butikker bak bodene, der du også har mulighet for å gå på oppdagelse. Før du slår til er det greit å vite at det finnes mange forretninger med lærvarer rundt omkring i byen der du også kan få svært god kvalitet til meget fordelaktige priser, og der personalet også er veldig serviceinnstilte.

Mercato Centrale di San Lorenzo: I San Lorenzo-området ligger også byens største innendørs-matvaremarked, nemlig Mercato Centrale som er åpent hele uken (unntatt søndag) mellom kl. 7.00 og 14.00. Bygningen er laget av jern og glass i perioden 1870 til 1874, og man måtte rive et helt strøk for å gjøre plass til dette fantastiske verket som, med sine store glassflater, gir en fornemmelse av at man befinner seg utendørs.

Marked i Italien
Mange italienere benytter helgen til å besøke et marked og erverve seg ting de ikke kan kjøpe til hverdags

Her kan du kjøbe alt innen matvarer, og det er vanskelig å ikke la seg friste av den alltid appetittlige og dekorative presentasjonen av alle de ferske og fargestrålende herlighetene som tilbys. Blir sulten for stor kan du få deg et måltid på kafeterialignende Nesbone, som har ligget i første etasje siden 1878. Det er et av Firenzes billigste spisesteder, og du bør prøve deres speltsuppe (zuppa di farro) eller sandwichen med kokt kjøtt (panino al lesso), og ikke glem husets vin som fås både i glass og på karaffel! Har du kun behov for en kaffe eller et glass vin lar det seg også gjøre i en av barene på Mercato Centrale.

Sant’ Ambrogio: Ønsker du å oppleve et marked med færre turister kan du besøke Sant’ Ambrogio, som ligger i området Santa Croce ved Piazza Ciompi. Her møter du de lokale beboerne og selgerne som med høy røst og utpreget toskansk dialekt tilbyr alskens former for matvarer. Du kan kjøpe alt fra kjøttpålegg til lokalhøstet frukt og grønt, men også klær, antikviteter og andre mer eller mindre brukbare saker. Her er det åpent fra tirsdag til lørdag fra kl. 7.00 – 13.00.

Lucca

Når man oppholder seg i denne velstående, toskanske perlen føler man seg virkelig heldig, for Lucca oser sjarm og historie med dens intakte forsvarsmurer, fine torg, velholdte gamle bygninger og stemningsfylte kaféer. Er du til og med så heldig å være her når byen har sitt månedlige antikvitetsmarked vil følelsen av nostalgi være på sitt høyeste.

I området mellem domkirken og den majestætiske Piazza Napoleone afholdes marked i Lucca
I området mellom domkirken og majestetiske Piazza Napoleone arrangeres det marked i Lucca

Mercato Antiquario: Den tredje helgen i måneden er der antikvitetsmarked i Lucca. Stilen vil nok mange kjenne igjen fra Frankrike, altså en herlig blanding av faktiske (kostbare) antikviteter og billige bruktvarer fra mange forskjellige epoker i alle størrelser  – fra enorme skap til øreringer og slipsnåler. Og så er det alt det som i grunnen ikke på noen måte kan kalles antikt, ikke engang gammelt, som f.eks. et «mini-outlet» for hatter.

Interessert i en reise til Lucca? Besøk denne siden med alle våre hoteller og ferieleiligheter i byen.

Selv om du hverken har lyst eller penger til å kjøpe med noe hjem, er markedet med de ca. 230 utstillerne verdt en omvei, for det er både idyllisk og underholdende, og med kirker fra tolvhundredetallet, herskapshus fra syttenhundredetallet og torg fra snart sagt enhver periode som kulisser, får du her en helt gratis og svært minneverdig forestilling som du vil huske lenge.

Markedet arrangeres lørdag fra 7.00 – 19.00 (men ikke forvent at mange boder er klare før rundt kl. 9.00) og søndag fra 9.00 -19.00 i området mellom majestetiske Piazza Napoleone og domkirken; altså Piazza Antelminelli, Piazza San Giusto, Piazza San Giovanni, Piazza Bernardini, Piazza San Martino og de mange små gatene som forbinder dem.

Her kan du lese alt om våre reiser til Toscana og se alle våre feriehus og hoteller i regionen.

Emilia-Romagna

Bologna

Hvis du er så heldig å være i Bologna en helg, noe som for øvrig kan anbefales på det sterkeste, må du endelig ikke gå glipp av det store, ukentlige markedet La Piazzola, som finner sted både fredag og lørdag fra soloppgang til kl. 20 på Piazza dell’Otto Agosto. Markedet er stort og velbesøkt, og i bodene finner du alt fra potter og panner til pels- og skinnjakker. Her kan du gjøre en god handel hvis du har mot til å «prute» på prisene, og ikke har noe imot å lete etter rett størrelse i haugene med strikketøy, sommerkjoler og barneklær. Jo tidligere du kommer, jo større er sjansen for å gjøre et godt kupp!

La Piazzola marked i Bologna
La Piazzola-markedet i Bologna

De lokale benytter seg i høy grad av de attraktive tilbudene, og det er nettopp det som gjør det verdt å besøke. Det sies at det har vært marked på dette torget helt siden 1219, noe som bare beviser at det å handle i bodene på et gammeldags marked fortsatt er en holdbar måte å få en god opplevelse på.

Liguria

Chiavari

Planlegger du å dra på ferie i den østlige delen av Liguria kan det varmt anbefales å besøke den lille, men meget sjarmerende kystbyen Chiavari. Her kan du oppleve flere livlige markeder; besøk f.eks. antikvitetsmarkedet Mercatino dell’antiquariato som finner sted i gågaten andre helgen i måneden.

Er du mer interessert i matvarer bør du besøke det kulinariske markedet Mercato dei Sapori som arrangeres den fjerde helgen i måneden. Hvis ferieoppholdet ditt er utenfor disse helgene kan du hver fredag oppleve det tilbakevendende og klassiske markedet på byens sentrale torg der du kan kjøpe både matvarer, isenkram, sko, vesker og klær. Se alle våre feriehus og hoteller i Liguria her.

Interessert i flere reisetips om Italia?

Besøk vår kategori med reisetips her, der du kan finne mange spennende artikler om byer, regioner, severdigheter og begivenheter som du kan oppleve i Italia, samt gode praktiske råd til reisen din.

Tags fra artikkelen
, , ,
Skrevet av
Mer fra Lino

Liker du renessanse eller barokk?

Når man leser seg fram til hva som er verdt å se...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *