Opplev Italias varme kilder

Varme kilder i Italia
Vi kan takke romerne for deres forkjærlighet for de varme kildene. For takket være denne lidenskapen oppførte romerne kurbad alle steder på deres vei der de fant helsegivende kilder.

Vi kan takke romerne for deres forkjærlighet for de varme kildene. For takket være denne lidenskapen oppførte romerne kurbad alle steder på deres vei der de fant helsegivende kilder, da de nøt å slappe av i disse badene, å sosialisere seg og å bli gjenstand for helse, kraft og mot gjennom vannets mange egenskaper. I dag dukker det ikke opp et nytt hotell uten at det har en spa-avdeling, og det er sjelden man ser en renovering av et eldre hotell som ikke blir «pimpet» med en spa-avdeling der man før hadde tennisbane eller felleslokale. I dag har vi heldigvis fått teknologi til å oppføre et spa selv om det ikke nødvendigvis er en kilde der. Vi har nok en gang falt pladask for det varme vannet! Det spesielle med Italia er at det fortsatt pipler direkte ut av jorden mange steder.

I dag er le terme (også kalt stabilimenti termali eller spa – etter den belgiske byen av samme navn) offentlige eller private bygninger som er bygget i forbindelse med naturlige, varme kilder (terme), der man tilbyr forskjellige behandlingsformer som utnytter vannets helsegivende effekter. Disse behandlingene blir ofte supplert av muligheter for å motta andre, mer medisinske behandlinger (både akademiske og alternative), samt å få massasje og gå i sauna. Noen steder finnes det fortsatt «gratis» kurbad, der man med andre ord ikke har utbygget hele kilden med saunaforhold, garderober og behandlingsrom, men der man simpelthen kan dyppe kroppen i naturlige omgivelser.

Wellness i Italien er blevet populært; i dag I dag dukker der ikke et nyt hotel op, uden at det har en Spa-afdeling
Velvære i Italia har blitt svært populært; i dag dukker det ikke opp et nytt hotell uten en Spa-avdeling

De termiske egenskapene brukes ikke kun innenfor velvære og mer eller mindre alternative helbredelsesforløp i dag, men også innenfor hydrologi, farmakologi, biokjemi, fysiologi og alle andre deler av medisinstudiet som har noe med termale behandlinger å gjøre, som revmatologi, ortopedi og gynekologi, dermatologi, pediatri, geriatri, m.fl. Det er altså en stor industri som tjener på jordens magi.

Hva er dette fenomenet?

De kildene som romerne var så begeistret for å besøke og besette, er kilder som springer naturlig ut fra undergrunnen, og avhengig av deres utspring og underjordiske forløp har forskjellige egenskaper og temperaturer. Det er egentlig snakk om regnvann som gjennom en lang årrekke renner gjennom undergrunnen, og som samles opp og berikes av forskjellige mineraler fra jorden. Vannet i Terme di Saturnia i det sørlige Toscana er for eksempel en svovelholdig kilde som springer ut fra et vulkansk krater, og spruter ut 800 liter vann på ca. 37,5° i sekunder, mens kilden ved Petriolo, også sør for Siena i Toscana, skiller seg ut ved et høyt innhold av svovel-salt-sulfat-bikarbonat, som er alkaisk og hypertermisk, og samtidig holder en temperatur på 43° C.

Nogle steder er der også stadig ’gratis’ kurbade, hvor man med andre ord ikke har bygget hele kilden til med saunaforhold, omklædningsrum og behandlingsrum, men hvor man bare kan dyppe sit korpus i naturens omgivelser
Noen steder er det også fortsatt «gratis» å kurbade, der man med andre ord ikke har utbygget hele kilden med saunaforhold, garderober og behandlingsrom, men der man simpelthen kan dyppe kroppen i naturlige omgivelser

Drar du til Piemonte (Acqui Terme) finner du vann som naturlig holder en temperatur på 75° C og 50° C da det kommer så raskt opp fra jorden at det ikke rekker å kjøles ned, og fordi det kommer fra en meget dyp, indre kilde som er i berøring med magma. I tillegg til å være svovelholdig er det også et meget saltholdig vann da det på sin underjordiske ferd har plukket med seg en del salt fra underjordiske saltvannslommer under Po-sletten i Nord-Italia.

Hvor finner jeg disse kurbadene og naturlige kildene?

De absolutt mest kjente kurbad-destinasjonene i Italia er øya Ischia utenfor Napoli, byen Montecatini Terme i det nordvestlige Toscana, og Abano Terme ved Padova i Nord-Italia. I Nord-Italia kan du dessuten besøkte Acqui Terme i Piemonte, som er en tradisjonell kurby med flere varme kilder, og midt på et av byens torg springer en av disse frem med svovelholdig vann på 75° C. I Toscana er kilden Saturnia ytterst populær, ikke minst takket være muligheten til å kunne ta seg en dukkert utenom de etablerte kurbadene og altså bare gå i vannet. Det er spesielt ettertraktet å komme hit i ly av mørket og bade i den varme kilden mens ildfluene danser under stjernehimmelen og fullmånen smiler til jorden. Toscana har mange andre kurbadebyder, bl.a. Casciana Terme, Chianciano Terme, Gambassi Terme og Rapolano Terme. Det finnes også naturlige varme kilder i Sør-Italia, bl.a. finner du dem på den Eoliske Øya Vulcano utenfor Sicilias nordkyst.

De gratis kilder, der enten har form af en mindre sø eller vandfald, er populære blandt Italiens-rejsende...
Gratiskildene, som enten kommer i form av en mindre innsjø eller en foss, er populære blandt Italia-reisende…

Og så er det gratiskildene, som enten kommer i form av en mindre innsjø eller en foss som ved Saturnia, og som du finner midt i en skog, i en veisving, på en bakketopp eller uventet ved en liten strand ved havet – som ver Terme Libere di Sorgeto på Ischia. I Toscana kan du spørre etter Bagno Vignoni (Siena), Petriolo (Grosseto), San Filippo (Siena), San Casciano (Siena) eller Terme di Petriolo (Grosseto). I regionen Lazio kan det samme la seg gjøre ved Ficonella (ved Roma), ved Piscine Carletto (Viterbo) og ved San Sisto (også Viterbo). Mens du i Sør-Italia skal til Campania, nærmere bestemt Fumarole (Napoli) eller Sorgeto på Ischia, eller til Calabrias Cerchiara (Cosenza). På Sardinia finner du også en gratis kilde ved Forddongianus (Oristano).

Vil du vite mer om en ferie i Italia med fokus på velvære

Les også denne spenndende artikkelen om ferskvannsbadesteder i Italia eller vår populære artikkel om velvære i Italia her. Du er også hjertelig velkommen til å ringe til oss på telefon 239 60 873 for å få hjelp til å planlegge din velvære-ferie i Italia eller skrive til oss her.

Tags fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Marcus

Prøv juving i Garfagnana

Turgåing, ridning, sykling, ski, golfspill og kano er velkjente aktivitetsformer i storslått...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *