Lær å lage Le Fave dei Morti – allehelgensmåkaker

Oppskrift på Le Fave dei Morti - allehelgenssmåkaker
Le Fave dei Morti betyr "de dødes bønner" og lages i anledning allehelgensaften, og for Italia og f.eks. Frankrike er det tradisjon at man spiser noe spesielt når man markerer denne høytiden.

Le Fave dei Morti betyr «de dødes bønner» og lages i anledning allehelgensaften, og for Italia og f.eks. Frankrike er det tradisjon at man spiser noe spesielt når man markerer denne høytiden. En tradisjonell allehelgensrett kan være noe kaldt, for i overført betydning å avkjøle de avdøde i skjærsilden eller hirsegrøt som symbol på at hvert korn betyr enda en frelst sjel. Men allehelgen er ikke kun en sorgens dag ikledd sort i Italia, faktisk er det også den dagen unge menn forventes å fri til deres utkårede. Derfor inngår ofte Fave dei Morti i en pakke med en forlovelsesring.

Hver region lager småkakene i sine særegne former og farger, noen serveres dermed hvite, andre lyserøde og andre igjen med sjokoladetrekk alt etter hvilken anledning de skal spises i: forlovelse, forsoning eller for fred.

Fakta:
Tilberedning: 30 min.
Antall personer: 4 eller 60-70 stk.

Ingredienser:

  • 225 gr mandler, skåldede og finhakkede
  • 100 gr mel
  • 100 gr sukker
  • 50 gr smør
  • 1 eggeplomme
  • ½ økologisk sitron, riv skallet
  • Kornene fra 1 vaniljestang
  • Likør – f.eks. Disaronno Amaretto eller din egen favoritt

Tilberedning:
Finhakk mandlene, men la de gjerne bevare en smule tekstur – som et halvt riskorn. Bland mandlene med sukkeret. Tilsett resten av ingrediensene og rikelig med likør for at massen skal kunne oppnå en bløt konsistens.

Forvarm ovnen på 180 grader og legg oljet bakepapir på et stekebrett. Legg deigen ut på en melet overflate og form den til kuler på størrelse med en stor hasselnøtt. Trykk kulene med håndflaten til de ligner de flotte og flate hestebønnene (fave på italiensk) med 1 cm tykkelse – eller velg en annen, mer personlig form. Du kan få ca. 60-70 «bønner» av denne deigporsjonen. Pensle småkakene med eggeplomme og stek dem i ca. 10-15 minutter til de oppnår en flott, gyllen farge. Hold øye med dem, de blir fort svidd da de ikke er så store.

Servering:
Ta dem ut av ovnen, ta dem forsiktig av stekeplaten og sett dem til avkjøling. Pynt dem evt. med din favorittglasur: rosa, hvit, sjokoladebrun eller en annen eventyrlig og fantasifull farve som limegrønn (med limesaft) eller oransje (appelsinsaft) for en skremmende Halloween.

Buon appetito!

Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Prøv klippfisk på venetiansk vis

Har du smakt klippfisk på venetiansk vis før? Eller baccalà mantecato alla veneziana...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *