Oppskrift på italiensk sjokoladekake med olivenolje og fikensyltetøy

Sjokoladekake
Test denne italienske sjokoladekaken med olivenolje og fikensyltetøy neste gang du skal by gjestene på noe godt.

En sjokoladekake med olivenolje – hvordan klinger det i dine ører? Fantastisk godt, spennende – eller bare veldig merkelig? Ja, å ha olivenolje i sjokoladekaken er kanskje ikke så vanlig, men det er en strålande måte å gjøre den «gamle hederlige sjokoladekaken» litt mer italiensk. Og, om du spør meg, litt bedre. Du behøver ikke å uroe deg for at sjokoladekaken kommer til å smake oliven – det gjør den ikke. Derimot tilfører olivenoljen et ekstra smaksnivå som gjør at resultatet blir ekstra godt.

Og som om ikke det var nok – denne sjokoladekaken passer dessuten for alle som lider av laktose-intoleranse ettersom smøret er erstattet av olivenolje (unngå å servere med krem i så tilfelle, og velg for eksempel havrekrem eller kokoskrem istedet).

Fakta:
Tid: cirka 40 minutter
Antall porsjoner: 4

Ingredienser:
150 gr mørk sjokolade, gjerne med havsalt
2 egg
1 dl råsukker
1 dl olivenolje
1 dl hvetemel
1 klype salt
4 ss fikensyltetøy

Til servering: krem og fikensyltetøy

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader.

Smør en form (ca. 20 x 20 cm) med olivenolje. Smelt sjokoladen over vannbad. Bland egg og sukker forsiktig, det skal ikke bli luftig, da blir kaken tørr. Bland inn olivenoljen, deretter hvetemel og salt. Tilsett den smeltede sjokoladen og fikensyltetøyet.

Hell røren i formen og stek i cirka 20-25 minutter. Prøv med en gaffel om kaken er klar, den skal være klissete, men ikke rennende.

Server med krem, gjerne utblandet med mer fikensyltetøy.

Vil du smake mer italiensk mat?

Det finnes jo ingen bedre måte å nyte tradisjonelle italienske retter og desserter enn på plass i landet de kommer fra. Her finner du våre feriehus og hoteller i Roma, der du blant annet kan smake på den regionale retten Spaghetti Cacio e Pepe, eller hva med å unne deg en rolig ferie i en ferieleilighet eller villa ved Gardasjøen, der du helt klart også kommer til å få tilfredsstilt matlysten.

Mer fra Louise Laurenius

Nyttår i Italia – skikker, ritualer og tradisjoner

At italienerne er et folkeslag som holder på sine tradisjoner med jernhånd...
Les mer