Oppskrift på malfatti…eller heter det gnudi?

Avhengig av om du befinner deg i Toscana eller Lombardia, kalles disse ricotta-dumplingene enten for gnudi eller malfatti...oppskriften er den samme, det er kun størrelsen som er forskjellig.
Avhengig av om du befinner deg i Toscana eller Lombardia, kalles disse ricotta-dumplingene enten for gnudi eller malfatti...oppskriften er den samme, det er kun størrelsen som er forskjellig.

Har du noensinne hørt om gnudi? Ordet kommer fra det italienske ord nudi som betyder naken, for det er nemlig naken pasta det handler om – det vil si kun ravioliens fyll uten den pastaen som omgir den. Gnudien kokes i saltet vann på samme måte som dumplinger eller gnocchi. Hvis du lager gnudien litt større beveger du deg fra Toscana, der gnudien ble oppfunnet, til Lombardia, der malfattien sies å komme fra. Malfatti er altså akkurat det samme som gnudi, men av en annen størrelse. Er det ikke typisk for de italienske regionene at de endrer en liten detalj for siden å kunne gjøre krav på opprinnelsesbetegnelser som DOC (denominazione di origine controllata) og DOP (denominazione di origine protetta)? Malfatti betyr dårlig gjort eller dårlig skapt. Men jeg synes ikke at de har fortjent det navnet, for disse er aldeles perfekte!

De er faktisk fantastisk gode! Normalt bindes deigen med litt mel, men her har jeg laget en glutenfri variant med produktet fiberhusk og det ble supert! Hvis du vil holde deg til de italienske matreglene så skal gnudiene dine bestå av spinat, ikke basilikum og persille som i mitt tilfelle – men jeg synes basilikum gir mer smak enn spinaten.

Du kan servere dine gnudi/malfatti enten med brunet smør med salvie, eller med en enkel tomatsaus slik jeg lager den her.

Fakta:
Tilberedning: Ca. 40 minutter
Antall porsjoner: 2

Ingredienser:

 • 30 gr basilikum
 • 1 stort egg
 • 200 gr ricotta
 • 1 dl revet parmesan
 • 1 ss fiberhusk
 • 3 ss finhakket persille
 • 3 dl passata-tomater
 • 3 dl vann
 • 2 ts sukker
 • 1 ts soya
 • 1 ts Worcestershiresaus
 • Salt & pepper

Tilberedning:
Grovhakk basilikum og legg det i en blender sammen med egget. Blend til basilikumen er blandet helt sammen med egget; ikke bekymre deg hvis fargen er grå og kjedelig – når malfattien kokes senere kommer basilikumens grønne farge på magisk vis tilbake!

Hell egg og væsken fra basilikumen i en skål og tilsett ricotta, parmesan, fiberhusk og finhakket persille. Smak til med salt og pepper. Rør det sammen. La det stå og svulme mens du fortsetter med tomatsausen.

Hell passata-tomatene, vannet, sukkeret, soyaen, Worcestershiresausen, salt og pepper i en kasserolle. Sett det på middels varme og la det koke ned til halvparten.

Kok opp rikelig med vann i en kasserolle. Tilsett salt. Når vannet koker former du malfattien ved hjelp av to skjeer og legger dem ned i vannet. Når malfattiene stiger opp til overflaten er de klare, men de må gjerne ligge i vannet i 30-60 sekunder ekstra. Ta dem opp med en pastaskje eller spaghettisleiv. Fortsett til hele deigen er laget til malfatti; det blir ca. 12-14 malfattier avhengig av hvor store du lager dem.

Hell tomatsausen opp i to dype tallerkener. Topp med malfatti og dekorér eventuelt med litt persille.

Buon appetito!

Tags fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Nyttår i Italia – skikker, ritualer og tradisjoner

At italienerne er et folkeslag som holder på sine tradisjoner med jernhånd...
Les mer