Få oppskriften på panna cotta

Panna cotta
Panna cotta er en enkel dessert som passer fint hele året rundt

Endelig skal vi lage en dessert, nemlig panna cotta – en enkel dessert som er fantastisk hele året rundt, men i disse varme sommerdagene får jeg alltid lyst til å servere den med friske, rørte bær som på bildet, slik tradisjonen er sør i Toscana.

I Italia kalles denne type dessert for Dessert al cucchiaio – altså skje-dessert – og da det hersker store uenigheter om opprinnelsen både regionalt og tidsmessig holder jeg meg til å si: frem med skjeene, for det er ikke mulig å stoppe før skålen er tom.

Allan Hedstrøm Vinimport har vært i kjelleren og funnet en søt drue å akkompagnere denne deilige puddingen med.

God fornøyelse!

Fakta:
Tilberedning: 20 min + et par timer på kjøl
Antall personer: 4

Ingredienser:

  • ½ l fløte
  • 50 gr sukker
  • 1 vaniljestang
  • 3 flak gelatin (husblas)
  • Smak i form av rørte bær, sirup, karamell eller tilsatt sitronskall (- som kokes op med fløten).

Slik gjør du:
Splitt vaniljestangen og skrap ut kornene med en liten urtekniv. Bland vaniljekorn, vaniljeskall og sukker i en grøte og hell fløten over. La det koke langsomt opp i en 10 minutters tid over middels varme. Ta gryten av varmen og fisk ut vaniljeskallet. Mykgjør gelatinen i kaldt vann i ca. 5 minutter. Vri av vannet og pisk gelatinen inn i den varme fløten med en elektrisk håndmikser.

Sil fløten over over i den ønskede formen – porsjonsglass, brødform eller en form på ½ liter – for å sikre at det ikke er klumper igjen. Skyll den ønskede formen/formene i kaldt vann før du heller fløten i da det gjør det lettere å løsne den stivnede panna cottaen. Sett panna cottaen din kjølig og la den stå til den stivner og forvandles til en lekker, fast og kjølig rett verdig kongen selv. Det tar gjerne et par timer.

Servér denne herlige fløtedesserten med ditt valg av tilbehør; rørte bær, smeltet sjokolade og kokosflak, karamell, jordbærpuré, innkokt appelsinsaft, syltede skogsbær…

Vinen:
Som dessertvin foreslås vinen Rizzi Moscato D’Asti fra Piemonte: en lett perlende vin som passer ypperlig til desserter med frukter og/eller bær. Vinen er søt, men har den nødvendige syrligheten – noe som samtidig skiller den fra mange andre i sin klasse – som gir et harmonisk inntrykk og «renser» munnen.

Den er et friskt valg og passer godt til nettopp panna cotta-desserten, som ellers kan bli litt tung takket være overfloden av fløte. Rizzi’s Moscato er vinen det alltid er for lite av. Den smaker simpelthen bare fortryllende.

Fakta om vinen:
År: 2010
Drue: Moscato
Område: Piemonte
Alkohol: 5 %
Servering: 5-8°C.

Buon Appetito!

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Bordatino fra Agriturismo Le Querciole – toskansk landsuppe

Bordatino er synonym for den berømte, toskanske suppen Ribollita. Du står altså...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *