Nam! Frityrstekte kaker med ostekrem fra Sardinia

Frityrstekte kaker fra Sardinia
Lær å lage frityrstekte kaker fra Sardinia

Disse kakene er kjent på hele Sardinia, selv om de hovedsakelig stammer fra byen Nuoro og omegn, som tradisjonelt sett er et sauegjeterområde som ligger nesten midt på øya. Selv om kakene i dag er kjent som en tradisjonell dessert på øya var den opprinnelig en symbolsk hovedrett som sauegjeterne fikk av deres koner når de kom hjem fra vandring med sauene, og man hadde laget fersk sauemelksost.

Kakene er kjent som  seadas, som er slik ordet sebadas uttales. På Sardinia tilbys kakene opprinnelig servert med miele di corbezzolo, som er en bittersøt honning fra jordbærtreet. Men det er også flere som sverger til å få kakene servert med sukker, selv om det sier seg selv at sukkeret ikke gror på Sardinia. Det er dessuten en talemåte som sier: baè, baè, mènzus chin su tùcarù, som betyr: helt ærlig, de er da bedre med sukker!

Se alle våre feriehus og hoteller på Sardinia her

Den kommer dessuten i to hovedvarianter med tanke på fyllet, nemlig én som er fylt med fersk ost og en annen med bakt ost (som i denne oppskriften). Jeg vil si at det viktigste er at osten ikke er for salt. Men honning eller sukker, fersk eller bakt ost… det er en smakssak.

Fakta
Tilberedning: i alt ca. 2 timer
Antall kaker: ca. 10 stk.

Ingredienser:

Fyllet

  • 400 gr mild ost, god idé å bruke mozzarella eller en mild hvitost
  • Skallet av 1-2 usprøytede sitroner
  • 1-3 ss fint semulemel
  • 1½ dl vann

Deigen

  • 500 gr mel
  • 50 gr svinefett
  • Vann
  • Salt
  • Olje til steking

Tilbehør

  • Flytende honning

Tilberedningen

Fyllet

Osten rives og smeltes deretter i 1-1½ dl vann. Hell av vannet og hell nytt, varmt vann i skålen. Denne prosessen trekker saltet ut av osten. Deretter tilsetter du sitronskallet og semulemelet. Alt piskes sammen til det får en kremete konsistens. Massen skal nå formes til små, flate skiver. Den mest optimale arbeidsplassen er ved et steinbord som er fuktet med vann – for eksempel en marmorplate. Utgangspunktet er en god skjefull masse, som med våte fingre formes til en rund skive. Det skal være nok til ca. 10 skiver.

Hvis ostemassen er meget våt er det en fordel å helle den ut i små porsjoner og la den avkjøles/stivne. Ideelt sett skal skivene med ostemasse måle ca. 10 cm i diameter, og fyllet ha en høyde på ca. 5 mm.

Osteskivene er ferdige når de er glattet ut på begge sider og lagt til tørking på et rent kjøkkenhåndkle.

Deigen

Melet knas grundig sammen med svinefettet og litt lunkent, lettsaltet vann. La blandingen hvile en stund og rull den ut på pastamaskinen i lange, tynne skiver. Plassér en skive med deig på bordet foran deg og plassér osteskivene oppå med et mellomrom på ca. 4 cm. Legg et lokk deig oppå og skjer nå ut runde kaker med en kakespore slik at diameteren er ca. 2 cm større enn fyllet. Deigen trykkes godt sammen hele veien rundt kanten – det er viktig at det ikke blir luftlommer i deigen da de vil bule opp og sprenges under stekingen. Og da bryter h… løs! P evt. hull med en nål for å få eventuell luft ut.

Kakene er nå klare for steking

Tips: For å unngå at linsene åpner seg under stekingen kan det hjelpe å fukte kantene på den ene skiven med eggeplomme før de samles.

Kakene stekes nå gylne i olje og serveres med en gang (!) med flytende honning på. Det er ikke vits i å lage dem i forkant, for da blir de myke og mister deres magi. De skal serveres rykende varme og nystekte.

Servér med et glass kjølig dessertvin Malvasia di Bosa.

Oppbevarings-tips: Har du laget flere kaker enn dere har tenkt å spise? Tro meg, én kake er nok per person da de kommer i tunge størrelser, så kan de som er til overs heller fryses før steking. Bare dryss dem med litt semulegryn. De kan også oppbevares på kjøl i et fuktig kjøkkenhåndkle i noen dager.

Buon appetito!

Har du lyst til å motta flere tips om italiensk matlaging?

- klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev, som også inneholder mange gode reisetips om Italia
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Når italienerne går til bords

Skal du til bords hos en italiensk familie er det lurt å ha...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *