Ortasjøen byr på autentiske opplevelser

Ortasjøen og øya Isola San Giulio
Ortasjøen og øya Isola San Giulio sett fra byen Orta San Giulio

Nord-vest i Italia, ikke langt fra flyplassen Malpensa (Milano), ligger den fantastiske Ortasjøen. Området er oversett og stort sett ukjent på internasjonalt plan, så her kan du nyte naturen og kulturen uten forstyrrelser fra masseturismen.

Intimitet og ro

Når det snakkes om de prektige norditalienske innsjøene tenker de fleste på Gardasjøen, Comosjøen og Maggioresjøen, som er de største og mest besøkte – på godt og vondt. Dette har fungert til Ortasjøens fordel.

Ortasjøen ligger i regionen Piemonte (rett vest for Maggioresjøen, kun en halvtimes kjøretur fra Milanos flyplass Malpensa) og lokker med en intimitet og ro som naboinnsjøene ikke lenger kan leve opp til. Ortasjøen er et naturskjønt og dovent sted, med et harmonisk samspill mellom natur og kultur, i tillegg til korte avstander mellom unike opplevelser.

Bådfart på Ortasøen
Det finnes et hav av aktivitetsmuligheter ved Ortasjøen; en seiltur på innsjøen er naturligvis blant de mest populære

Nedenfor kommer jeg med et forslag til en vellykket ferie som imøtekommer både unge, eldre, livsnytere, naturelskere, kunsthistorisk interesserte og estetikernes ønsker. Håper du lar deg inspirere!

Dag 1: Livskvalitet og historisk bymiljø

Den første dagen handler om å absorbere stemningen ved innsjøen. Besøk den flotte og karakteristiske byen Orta San Giulio ute på neset midt i Ortasjøen.

Besøket kuliminerer nede på byens torg Piazza Motta, der bybildet domineres av historiske bygninger, det lille fergeleiet med avganger til mini-øya Isola di San Giulio, hyggelige spisesteder med uteservering og små spesialbutikker med lokale delikatesser.

Torv i Orta San Giulio
Det er flere hyggelige små torg og flotte gamle bygninger i byen Orta San Giulio

Dag 2: Design, shopping og markedsstemning

Begynner det å klø i fingerne etter litt shopping kan jeg anbefale torsdagsmarkedet i Omegna, som ligger ved innsjøens nordlige bredder. Folk kommer langveisfra for å oppleve dette livlige og fascinerende markedet.

Hvis du heller vil handle innendørs i litt mer moderne stil, bør du absolutt ikke gå glipp av fabrikksutsalget Alessi Factory Store som holder til i Crusinallo, nord for Omegna. Alessi er et prestisjefylt italiensk designermerke innen innredning, kjøkkenutstyr og smykker. Ryktene sier at man kan spare mye ved å handle på fabrikkutsalget deres.

Udsigt til Ortasøen fra Orta San Giulio
Utsikt over Ortasjøen fra Orta San Giulio

Dag 3: Turgåing og billedskjønn natur

Ta en tur (i bil) opp til områdets høyeste punkt, fjellet Mottarone, som er 1.491 meter høyt. Herfra kan du se Alpenes nest høyeste fjell Monte Rosa og hele 7 innsjøer: Orta, Maggiore, Mergozzo, Varese, Comabbio, Monate og Biandronno. Om sommeren er det forfriskende å følge områdets mange turstier. Alternativt kan du kjøre, sykle eller spasere rundt i Novara-bakkene, som er et annerkjent vindistrikt med flott landskap og et stort utvalg av restauranter.

Det kan også anbefales å kjøre rundt innsjøen for å oppleve den fra forskjellige vinkler, og besøke de små landsbyene langs bredden. Gå eventuelt opp til parken Sacro Monte di Orta bak Orata San Giulio. Parken med de 20 kapellene fra år 1590 som alle er dedikerte til Den Hellige Frans av Assisi, figurerer på UNESCOs prestisjefylte liste over bevaringsverdig kulturarv.

Det hellige bjerg af Orta
Det hellige fjell av Orta er fra 1583 og er dedikert til helgenen Francesco av Assisi (også kjent som Frans av Assissi)

Dag 4: Seiltur på sjøen

Fra Orta San Giulio og flere andre steder langs innsjøens bredder kan du ta båt (nesten gratis) rundt på innsjøen: kjenn brisen i håret og nyt det fantastiske landskapet. Ortasjøen kan dessuten skryte av å ha Europas reneste vann. Gå ikke glipp av et besøk på den idylliske lille øya Isola di San Giulio midt i Ortasjøen.

Den lille gaten Via del Silenzio som går rundt Isola di San Giulio er preget av mystikk og en sagnomsust stemning.  Inne i San Giulio-kirken finner du uvurderlige malerier og skulpturer fra 1200-tallet.

Kunne du tenke deg å vite mer om Ortasjøen?

- klikk her og se alle våre ferieboliger og hoteller ved Ortasjøen
Tags fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Allan

Byen der Italia møter Spania

I denne artikkelen vil jeg ta deg med til den vakre byen...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *