Panettone – julekake med kandisert frukt og rosiner fra Lombardia

Panettone
Panettone er opprinnelig en juletradisjon fra Lombardia og anses som symbol på byen Milano

Opprinnelig er denne kaken en juletradisjon fra Lombardia og anses som et slags symbol på byen Milano. I dag har den havnet på den nasjonale listen over offisielle italienske julekaker. Rosinene symboliserer penger, de kandiserte stykkene av cider-frukter representerer sunnhet og stykkene av kandisert appelsin gir i følge tradisjonen hell i kjærlighet. Ikke verst for en juleoppskrift!

Siden dette er en litt komplisert kakeoppskrift velger de fleste å kjøpe denne julesøte, milanesiske opplevelsen i stedet for å bake den selv. Hvis du også vurderer å kjøpe en panettone, fremfor å kaste deg ut i denne lekre og tidskrevende oppskriften, kan du få noen tips til hva du skal se etter hvis du vil kjøpe en autentisk, god kake nederst i artikkelen.

Fakta
Tilberedning: to dager inklusiv 2 x 8 timers heving og 45 min baking
Antall personer: ca. 8-12 personer

Ingredienser

 • 800 g hvetemel
 • 15 g gjær
 • 150 g smør
 • 2 egg
 • 4 eggehviter
 • 400 g sukker
 • 80 g kandisert frukt, f.eks. sukat og pomerans, skåret i små stykker
 • 50 g Sultana rosiner
 • 25 g vaniljesukker
 • 1 liten knivspiss med salt
 • 60 ml melk

Dag 1
Løs opp gjæren i en kjele med lunken melk og tilsett en fjerdedel av melet. Bland til en jevn deig og form den til en kule, dekk med et håndkle, og still den til heving på et lunt og tørt sted til dagen etter.

Dag 2
Start tidlig, da deigen sammenlagt skal heve over 8 timer i løpet av dagen. Ta den hevede startdeigen og kna den grundig med en kjevle sammen med ytterligere 100 g mel og noen få dråper lunkent vann. Dekk den til igjen og la den etterheve på et varmt sted i ca. to timer.

Når deigen har etterhevet, rulles den sammen med ytterligere 100 g mel og lunken vann til deigen er myk og elastisk. La den etterheve enda en gang i ca. tre timer. I mellomtiden legger du rosinene i bløt i lunkent vann i minst 20 minutter. Når de har trukket hakkes de litt og vendes lett i mel.

Rett før deigen er klar, smeltes det meste av smøret i en kjele på svak varme for å unngå at den blir brunet. Det resterende smøret skal brukes til å smøre bakeformen med. Smelt sukker og salt i litt vann over svak varme. Når sukkeret er smeltet tilsetter man – vekk fra varmen – eggene og hvitene og rører massen sammen.

Smør en rund bakeform – formen skal helst være rund, høy og smal, da den klassiske formen på en panettone ligner en høy kuppel.

Ta deigen og elt den sammen med resten av melet, tilføy litt etter litt det smeltede smøret og sukker/eggemassen. Kna lenge og iherdig og tilføy rosinene og den kandiserte frukten til slutt.

Hell deigen over i bakeformen og dekk den med et håndkle. La den heve ennå en gang i ytterligere tre timer.

Forvarm ovnen til 180 grader og sett kaken i ovnen. Bak den i 45 minutter eller til den har fått en flott brun farge. Avkjøl den opp-ned så rosinene og den kandiserte frukten ikke legger seg i bunnen. Når kaken er kald drysses melis på toppen. Din hjemmebakte panettone er nå klar til servering!

Jeg foreslår at du drikker en hvilken som helst søt, musserende vin eller champagne med panettonen din, eller serverer den med kaffe/varm kakao til.

Buon appetito!

Ekstra tips til innkjøp av en kommersielt produsert panettone
Let etter følgende ingredienser på etiketten: mel, melk, egg, sukker, kandisert frukt, rosiner, salt og aromaer.
Vær oppmerksom på at det er smør og ikke margarin som er brukt, da det er smøret som gir kaken sin myke og lette konsistens.

Det skal helst være brukt naturlig gjær da det utelukker kjemiske sammensettinger, og dessuten anbefaler vi å holde seg unna kaker med tilsetningsstoffer og konserveringsmiddel i.

Kunne du tenke deg å motta flere gode tips om italiensk mat?

- klikk her og meld deg på In-Italias månedlige nyhetsbrev!
Tags fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Lær å lage Salsa Verde

Det finnes mange versjoner av denne delikate og anvendelige sausen, kalt grønn...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *