Panzanella – brødsalat med tomater fra det sentrale Italia

Panzanella
Panzanella er enda en av de meget omdiskuterte italienske anretningene der enhver husmor har sin idé om hvordan den EGENTLIG skal lages.

Panzanella er enda en av de meget omdiskuterte italienske anretningene der enhver husmor har sin idé om hvordan den EGENTLIG skal lages. Opprinnelig er det en toskansk salat som la opp til at man fikk brukt gårsdagens brød. Med tiden har denne skikken utviklet seg fra å være en mettende og billig servering i de italienske hjem til å opptre på moderne menyer.

I Lazio heter det Panzanella, men i Toscana kalles salaten også for Panmolle, der man har for vane å væte det tørre brødet og vri det i stykker ned i salaten. I Marche arrangeres det årlig en folkefest for Panzanella-en: Sagra della Panzanella, 13.-15. august i Lamoli. Også i Monterotondo i Lazio kan du delta på Sagra della Panzanella, da den første søndagen i juli.

Nedenfor får du mine tips og råd til hvordan du kan tilberede denne deilige salaten. God fornøyelse!

Fakta
Tilberedning: 45 min
Antall personer: 6

Ingredienser

 • 600 gr daggammelt ciabatta-brød
 • 1 kg modne tomater, gjerne forskjellige sorter da det skaper variasjon
 • Salt
 • Olivenolje
 • 1 håndfull kapers
 • 6 saltede ansjoser eller 12 fileter i olje
 • 1 rødløk
 • 1 stengel bladselleri, kun det innerste
 • 1 stor håndfull basilikum

Dressing:

 • 2 ss rødvinseddik
 • 10 ss ekstra jomfru olivenolje
 • 1 fedd hvitløk, knust eller revet
 • Salt og kvernet pepper

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 200º grader.

Daggammelt ciabatta-brød er velegnet, mens maskinprodusert toastbrød kan slett ikke brukes. Skjær av skorpen og riv brødet i noen solide, store biter (på størrelse med en valnøtt). Du kan skjære ut bitene, men den rå kanten som brødet får ved at du river det gjør brødet mer mottakelig for den lekre dressingen og saften fra de andre ingrediensene. Er brødet veldig gammelt og sprøtt kan du legge brødstykkene på et fat og sette dem til side. Du kan også forsøke deg på den opprinnelige toskanske versjonen, der du legger brødbitene i vann i ti minutter før du vrir dem og legger dem i en skål.

Min foretrukne versjon

Er brødet fortsatt litt mykt kan jeg anbefale å legge brødbitene i en ildfast form, helle salt og olivenolje over, og sette dem i ovnen. Brødstykkene skal kun stekes til de blir gyldne og sprø. Sett deretter brødet til side. Du kan også riste brødet gyldent i en panne.

Tomatene skjæres i båter og legges i et dørslag over en skål som kan samle opp saften. Salt dem gavmildt da det vil hjelpe til med å vri væsken ut av tomatene. Legg kapers og hakkede ansjoser i skålen.

Finhakk løken, da store stykker løk kan ødelegge hele balansen i salaten. Finhakk også bladsellerien, og bland deretter løk og selleri med brødbitene i en serveringsskål. Riv mesteparten av basilikumbladene i mindre biter og vend inn i panzanella-en. Vend tomatene og press dem forsiktig mot dørslaget. Bland tomatene med resten av ingrediensene i serveringsskålen. Rør rødvinseddik i tomatsausen (eller sherry-, eple- eller hvitvinseddik). Tilsett olivenolje og hvitløk, og rør dressingen sammen. Smak til med salt og pepper. Den må gjerne være skarp i smaken da brødet og de andre ingrediensene mildner smaken en hel del når alt først blandes sammen.

Servering
Vend forsiktig dressingen inn i salaten. Dekorér salaten med de siste basilikumbladene. La salaten trekke i ca. 15 minutter slik at brødet kan absorbere noe av all saften og kraften, med mindre du valgte den toskanske versjonen og allerede har bløtlagt brødet i vann. I så tilfelle skal salaten stå på kjøl frem til den serveres – og det skal helst skje straks. Panzanella-en holder seg frisk og delikat i opptil en time.

Salaten er en frisk og sommerlig godbit sammen med andre italienske anretninger, som tilbehør til en kjøttrett eller bare som et sprekt tilbehør til en deilig lunsj i det fri.

Buon appetito!

Kunne du tenke deg å motta flere tips om italiensk mat?

- klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev!
Tags fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Spaghetti alla carbonara – spagetti med bacon, ost og egg

Denne spagetti-retten er ytterst populær, og jeg tror at det sannsynligvis er...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *