Parmigiana di melanzane siciliana – auberginerett med parmesan fra Sicilia

Auberginer
Parmigiana di melanzane bygges i en form, litt som en lasagne, og er basert på aubergine (melanzane på italiensk).

Tilberedning: 1-2 timer
Antall personer: 6-8

Ingredienser:

  • 1 kg auberginer
  • 500 gr tomater, enten små sorter eller på boks
  • 150 gr parmesanost
  • 300 gr mozzarella
  • 5 blader basilikum – riv basilikumbladene i stykker; så blir de ikke sorte i kantene
  • 1 dl god olivenolje
  • Salt
  • Evt. egg og mel/rasp til panering

Slik gjør du:
Skjæt auberginene opp i 1½ cm brede skiver på langs og legg dem i en bunke med grovt salt for å trekke ut væsken. La dem hvile en halvtimes tid, gjerne med litt vekt over fra f.eks. en tallerken. Deretter skyller du skivene grundig (!) til du har fjernet alt saltet, og dabber dem tørr med et kjøkkenhåndkle eller tørkerull og… her kommer de forskjellige variantene inn i bildet.

Variantene
1) Helt enkelt kan du velge å steke skivene på begge sider i litt olje til de er gylne. Deretter legger du dem på litt tørkepapir så de får dryppet av seg.

2) En annen mulighet er å sette ovnen på grill-funksjon ved 190°C og tilberede auberginskivene i ca. 10 minutter. De skal bli myke, men ikke svarte.

3) en annen god idé er å grille auberginskivene på en kull- eller gassgrille eller grillpanne for å gi en mørkere og mer markert smak til retten.

4) Du kan også gå for den fete, sprø og velsmakende versjonen, der auberginskivene først vendes i mel eller rasp og så i egge (denne rekkefølgen betyr at skivene ikke absorberer ekstra væske da egget legger seg som en hinne rundt auberginene og melet/raspet, som ellers vil suge til seg mer væske/fettstoffer under tilbredningen). Deretter friteres de i olje på god varme.

5) Et siste alternativ er å tilberede dine aubergineskiver i ovnen på følgende vis: du dekker en stekeplate med hvetemel, salt og en stråle olivenolje. Spre auberginskivene ut på dette og lag et tilsvarende «lokk» av olivenolje, salt og hvetemel. Auberginene stekes i ovnen ved 180-200°C i noen få minutter.

Parmigiana di melanzane siciliana - aubergineret med parmesan fra Sicilien
Hemmeligheten bak en god Parmigiana di melanzane ligger i de rene smaksinntrykkene som, kombineret på rett vis, gir en fortryllende og helstøpt opplevelse

Nå er hovedingrediensene klare. Da kan du fortsette med tilberedningen…

Bruker du ferske tomater skal disse ført i kokende vann i et par minutter (husk å gi dem et snitt der kvisten var) og deretter presses de gjennom en sil før de helles i en gryte med litt olivenolje, salt og noen blader basilikum. Her skal tomatsausen putre i en halvtimes tid. Bruker du tomat på boks skal de i en gryte med olje, salt og basilikum, og putre i en halvtime.

La mozzarellaen dryppe av seg væsken, skjær den skiver og finriv parmesanosten.

Retten tilberedes i en ildfast form som først smøres med olivnolje. Deretter tar du en skje med tomatsaus, og fordeler første laget av auberginskivene oppå; de skal ligge side ved side uten å overlappes. Når de dekker fra kant til kant fordeler du mozzarellaskivene oppå – de behøver ikke å ligge kant til kant. Nå skal det et lag tomatsaus på og siden drysser du parmesanosten over. Slik fortsetter du til alle auberginskivene har blitt brukt, og sørg for at annenhvert lag med auberginskiver ligger på tvers av det forrige. Avslutt din Parmigiana di Melanzane med et lag tomatsaus og et siste, gavmildt dryss av parmesanost på toppen.

Sett formen i en forvarmet ovn (200°C) og stek i 35-44 minutter eller til den har fått en fin og sprø overflate.

Retten serveres varm, men den kan saktens tåle å hvile en halvtime til en time; den blir faktisk kun bedre av å stå litt. Den kan også nytes kald dagen etter.

Buon Appetito!

Kunne du tenke deg å motta flere tips om italiensk mat?

- så klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev!
Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Lær å lage en klassisk italiensk ciambellone-kringle

Denne kringlen er en ekte, klassisk italiensk kake som tar seg fremragende...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *