Prosciutto crudo e melone – mer enn bare en enkel antipasto

Prosciutto Melone
Prosciutto e Melone - her i selskap med burrata og basilikum - er mer enn bare en enkel antipasti. Der finnes faktisk en klar grunn til hvorfor akkurat disse ingrediensene passer sammen

Selv om de kalde vinterdagene og snøen er over oss vil jeg her presentere en italiensk sommerklassiker, slik at du kan drømme deg bort til en deilig italiensk sommerdag! Retten er et symbol på det italienske kjøkkenets enkelhet. Jeg snakker om prosciutto crudo e meloneParmaskinke og melon; en rett som er populær uansett hvor den serveres. Men visste du at denne kombinasjonen av ingredienser handler om mer enn bare smak?

Med røtter i Antikken

Allerede på den greske filosofen Hippokrates sin tid fødtes en idé om at verden er basert på motsetninger: varmt og kaldt, tørt og fuktig – akkurat som man i deler av Asia trodde på yin og yang som en slags universell harmoni. Denne idéen levde i mange år, og gjør på en måte fortsatt det, og på 200-tallet e.Kr. formulerte legen Galenos en teori om at nettopp egenskapene varmt, kaldt, tørt og fuktig i et menneske representeres av de fire elementene ild, luft, jord og vann – og at det perfekte menneske må bestå av en likevekt av disse fire elementene. Hvis mennesket av forskjellige grunner, som f.eks. alder, sykdom eller klimaet han eller hun befinner seg i, ikke inneholder denne likevekten, må man gripe inn for å gjenskape likevekten – noe man best gjør via maten som inntas.

Visste du at Italia er verdens største vinprodusent? Les vår artikkel om vinproduksjon i Italia her og få bl.a. tips om hvor du kan prøve vinsmaking i landet.

Den perfekte likevekten

Parmaskinka
Parmaskinke – Prosciutto crudo på italiensk – er et populært innslag sammen med melon om sommeren.

Selv om Galenos teori kan virke overdreven så er enkelte deler av den verd å ta til seg. Den første delen er at det vi spiser påvirker helsen vår, mens en annen del er at all mat vi spiser har forskjellige, unike egenskaper og derfor må vi kombinere dem med hverandre for å skape likevekt. Og dermed kommer vi tilbake til retten Parmaskinke med melon. I middelalderen ble nemlig melon ansett for å være direkte farlig å spise på grunn av sin kalde og fuktige natur, og for at den overhodet kunne spises uten å forstyrre likevekten var man nødt til å ledsage den med noe varmt og tørt…gjett hva? Prosciutto crudo!

Og en ting til. Man tenkte kanskje ikke på det for 2000 år siden, men også fra en ernæringsmessig synsvinkel er denne retten nærmest perfekt: melonen består hovedsakelig av vann, men inneholder også en mengde fibre og enkle sukkearter, og – som fargen avslører – en stor mengde betakaroten. Og skinken er rik på protein og B-vitaminer.

På bildet ovenfor har jeg tilsatt burrata, basilikum og noen solsikkefrø. Om det forstyrrer hele likevekten vet jeg ikke – men godt er det, det er helt sikkert!

Tags fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Gnocchi di patate fatti a casa – hjemmelagde potet-gnocchi

Det finnes et uttrykk i Italia som sier Giovedì gnocchi, Venerdì pesce,...
Les mer