Ravioli med porcini, vaktelegg og brunet salviesmør

Hjemmelaget ravioli fylt med steinsopp og vaktelegg
Hjemmelaget ravioli fylt med steinsopp og vaktelegg - en rett som sikkert vil imponere gjestene dine...

Hver lørdag i Milano er det marked mange forskjellige steder rundt om i byen. Jeg elsker at tradisjonen med å handle matvarer på et utendørsmarked fortsatt lever i Italia – til og med i en såpass stor metropol som Milano. Og siden jeg liker å ta til meg skikkene fra steder jeg besøker begir jeg meg avgårde til mitt lokale matmarked hver lørdagsmorgen. Der blander jeg meg med alle de italienske husmødrene som er ute på handletur. Det er så herlig å se hvordan de kjøper inn flere kilo tomater til hele ukens forbruk av tomatsauser, eller hvordan de står og prøvesmaker oster for å finne den perfekte smaken til deres planlagte måltider. Eller: Bare stå og overhøre alle de livlige diskusjonene som utspiller seg mellom alle de som samles på samme sted med ét felles samtaleemne: mat!

Fylld ravioli
Er det noen som ikke ville blitt glad av å sette tennene i en slik ravioli?

Selv går jeg til markedene for å bli inspirert. Jeg finner alltid noen interessante grønnsaker eller et ukjent kjøttstykke som jeg tidligere ikke har brukt i matlagingen min. Det kjøper jeg ofte med hjem og stiller meg på kjøkkenet for å eksperimentere. Av og til blir det godt – og av og til blir det ren katastrofe. Men det er nettopp slik man lærer…

På en av disse markedsturene fant jeg vaktelegg til salgs for slikk og ingenting. Det var en mulighet jeg ikke kunne la meg selv gå glipp av, og resultatet av kjøpet ble en rett jeg vil dele med deg i dag: hjemmelaget ravioli fylt med en krem av porcini (steinsopp) og vaktelegg, servert med brunet salviesmør. Ren og skjær magi. Forestill deg at du skjærer en ravioli i to og den kremete eggeplommen flyter ut – bedre kan det nesten ikke bli!

(Steinsopp er egentlig ikke i sesong her om våren, men jeg bruker den tørkede typen som, hvis du spør meg, inneholder enda mer smak, så denne pastaen kan du lage hele året).

Fakta:
Tilberedning: ca. 2 timer
Antall porsjoner: 2 (ca. 10 ravioli)

Ingredienser:

 • 1 (hønse)egg
 • 100 gr hvetemel
 • 1 knivspiss salt
 • 15 gr tørket porcini (steinsopp)
 • 100 gr ricotta
 • 1-2 ss porcini-vann
 • Salt/pepper
 • 10 vaktelegg
 • 50 gr smør
 • 3-4 salvieblader
 • Revet parmesanost (fersk)

Tilberedning:
Legg porcinien i bløt og la dem svulme i minst 1 time.

Lag pastadeigen: Lag en vulkan av melet med et hull i midten. Tilføy salt. Knus egget, hell oppi hullet og bland melet med egget med en gaffel. Kna det hele sammen til en samlet deig med hendene. Tilsett eventuelt mer mel, den skal ikke være klebrig. Dekk den til og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Hakk den oppsvulmede porcinien og bland med ricotta, salt og pepper. Krydre med litt av vannet porcinien har ligget i (vannet er fullt av smak).

Rull pastadeigen så tynn du kan. Hvis du har en pastamaskin så bruk den. Hvis du ikke har det gjør du som jeg og bruker en vinflaske (eller en kjevle) og din egen styrke. Form runde pastaplater, ca. 10 centimeter i diameter. Du trenger to plater til hver ravioli.

Legg en smule av porcinifyllet i midten på en av pastaplatene. Sørg for ikke å overdrive fyllet da det fort blir for mye. Lag et lite hull i midten. Knekk vaktelegget og skill eggeplommen fra hviten. Legg eggeplommen i hullet. Pensle pastakanten med litt vann og legg en ny plate oppå som et lokk. Sørg for å presse ut luftboblene. Trykk kantene sammen med en gaffel.

Smelt smøret langsomt på lav varme sammen med salvie til det har blitt brunet – ikke brent.

Kok raviolien i saltet vann i cirka 2-3 minutter (til de flyter opp til overflaten).

Legg det i en dyp tallerken, topp med brunet smør og parmesanost.

Buon appetito!

Mer fra Louise Laurenius

Squashnudler med saus av stekte tomater og fennikelfrø

Når jeg, som har bodd i Milano i fem år nå, forteller...
Les mer