Risikerer disse 15 italienske UNESCO-stedene å forsvinne?

kanal_canal-grande_gondol_venedig_italien_ss
Kommer vi til å kunne besøke Venezia om 100 år?

Etter høstens uvær i Italia med stormer og utrolige nedbørsmengder, som har etterlatt deler av Liguria og Venezia i en elendig tilstand, står det meget klart at det ikke kun er masseturismen som truer Italias verdensarvssteder.

Ifølge en undersøkelse utgitt av Nature Communications kan hele 15 kystnære og lavtliggende steder i Italia risikere å bli oversvømt eller erodere bort i løpet av de neste 100 årene. Disse stedene omfatter blant annet Napolis historiske sentrum, Cinque Terre, Genova, Piazza del Duomo i Pisa, de arkeologiske utgravningene i Pompeii, Amalfikysten og Venezia – alle steder, som er høyt verdsatt av turister fra hele verden.

Vernazza
De fem landsbyene i Cinque Terre står i stor fare for å bli fullstendig ødelagte på grunn av de endrede værforholdene.

Italia risikerer å bli hardest rammet

I alt har Nature Communications undersøkt 49 UNESCO-steder i 16 land rundt Middelhavet, og blant disse landene finner vi Italia. Det landet som -ifølge undersøgelsen –  er i størst fare for å bli rammet av fremtidens værforhold (Italia har også det høyeste antallet UNESCO-steder av alle landene i undersøkelsen). Stedene kan forsvinne på grunn av erosjon ved kystene eller oversvømmelser som følge av et økt havnivå. Undersøkelsen understreker viktigheten av å jobbe for å holde stigningen av jordens gjennomsnittstemperatur under 2 grader for å bevare disse utrolige stedene på jordens overflate.

Venezia er den italienske byen som er mest utsatt for oversvømmelser, og allerede i 1987 ble et prosjekt kalt MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico – Eksperimentell Elektromekanisk Modul) lansert – et prosjekt hvis formål er å bygge mobile barrierer som beskytter lagunen uten å forstyrre det unike miljøet som Venezia representerer. Byggingen av barrierene begynnte i 2003, og ti år senere ble ca. 85 prosent av dem ferdigstilt, men hele prosjektet forventes ikke å være ferdig før i 2022. Hvorvidt barrierene virkelig vil beskytte Venezia mot oversvømmelser gjenstår enda å se, men noe som er sikkert er at deler av det italienske samfunnet sterkt har kritisert MOSE på grunn av de høye kostnadene ved oppførelsen og vedlikeholdet av barrierene. Dessuten ble 35 personer fra prosjektet arrestert i 2014 under mistanke for å være involvert i korrupsjon.

Sammen kan vi jobbe for forandring

Det er naturligvis store dilemmaer forbundet med hvordan vi bevarer disse stedene. Forskerne bak undersøkelsen oppfordrer til bruk av slike barrierer for å beskytte mot oversvømmelser, men som samtidig ikke bør ødelegge UNESCO-stedenes estetiske verdi. Samtidig hevder også undersøkelsen at disse tiltakene ikke er tilstrekkelige for å unngå ødeleggelsene på lang sikt, og at vi på globalt plan bør forplikte oss til å respektere bestemmelsene i Paris-avtalen.

Les flere artikler om italiensk natur her.

Mer fra Louise Laurenius

Kremet polenta med sopp, løk og rosmarin

Mais må være én av våre mest allsidige avlinger – bare tenk...
Les mer