Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese - Safranrisotto
Oppskiften på den gylne safranrisottoen Risotto alla Milanese kan dateres helt tilbake til 1500-tallet

Legendene som forteller om hvordan Risotto alla Milanese – risotto med safran – oppstod er mange. Den mest kjente versjonen kan dateres helt tilbake til 1574 da man var midt oppe i konstruksjonen av Milanos mest kjente symbol, Il Duomo di Milano (katedralen i Milano).

Malermesteren Valerio di Fiandra hadde ansvaret for å gi farge til noen av de vakre glassvinduene i katedralen, og hadde fått med seg en assistent med kallenavnet Zafferano – «Safran» på norsk – til å hjelpe ham med den store oppgaven. Assistenten hadde fått kallenavnet sitt fordi han ofte blandet et knippe safran i fargeblandingene sine for å gjøre dem mer intensive og levende. Dette gikk så langt at mesteren hans en dag utbrøt «hvis du fortsetter på dette viset kommer du nok til å begynne å blande safran i maten din også til slutt!». Dette var veldig kontroversielt ettersom man ikke brukte safran i matlagingen i det hele tatt på denne tiden. Når så di Fiandras datter giftet seg ville Zafferano spøke litt med mesteren sin og overbeviste kokken om å blande litt safran i risottoen han hadde forberedt til gjestene – og slik ble den gule risottoen fra Milano født. Bryllupsgjestene ble først forferdede over matens utseende, men etter første skjeen med risotto ble de overbeviste om hvor fantastisk retten var. I tillegg minnet gulfargen om gull, noe som den gang også var et symbol på rikdom og velferd. Etter denne dagen spredte safranrisottoen seg raskt i hele Milano, og senere resten av Italia.

Om denne historien er sann eller ikke kan selvsagt diskuteres, men retten er uansett en smakfull lekkerbit du lett kan tilberede hjemme den dag i dag.

Fakta:
Tilberedningstid: ca. 30-40 minutter
Antall porsjoner: 2

Ingredienser:

  • 1 ss olivenolje
  • ½ gul løk
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 ½ dl avorio-ris
  • 1 dl hvitvin
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • ½ g safran
  • 25 g smør
  • ½ dl revet parmesanost

Tilberedning:
Finhakk løken og hvitløken. Varm olivenolje i en kjele. Stek løken og hvitløken til de er myke, men ikke brune. Tilsett risen og rist den over varmen i noen minutter. Hell vinen over og la det koke på svak varme. Tilsett buljongen litt etter litt mens du rører – når risen har absorbert all væsken kan du tilsette litt mer. Fortsett slik i ca. 20-25 minutter til risen har myknet, men fortsatt har kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med litt buljong og tilsetter dette til risen. Skru av varmen og tilsett smøret, rør kontinuerlig til det er smeltet. Hell i parmesanen og rør.

Servering:
Hell risottoen i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist.

Tags fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

De 10 bud ved det italienske middagsbordet

Italienerne er et stolt folkeslag, og det med god rett vil jeg...
Les mer