Roma på to måter

Roma sett fra Castel Sant´Angelo
I bydelen Prati er du kun et stenkast fra Engelsborgen - eller Castel Sant’Angelo, som den heter på italiensk - hvor du får en fantastisk utsikt, som her

Hvor er det beste stedet å bo i Roma? Det spørsmålet stiller de fleste seg når de skal planlegge, uansett om det er første, andre eller syvende besøk i byen. Hvordan bruker man best sine dyrebare syv dager i den evige stad? De fleste vil vel helst våkne opp med utsikt til Pantheon, to minutters gange fra Tiber, en bussholdeplass utenfor døren med ruter som går direkte til Colosseum, og en hyggelig og billig familierestaurant rett rundt hjørnet. Men de færreste kan få alle disse kravene oppfylt, og stort sett hver bydel i Roma har sin egen sjarme, uansett hvor forskjellige de kan være.

Se alle våre feriehus og hoteller i Roma her

Det er selvfølgelig lommeboken som avgjør om man vil bo litt avsides i nærheten av stasjonen, eller man velger takleiligheten nær Piazza Navona. Men valget er også et spørsmål om hvilken av Romas mange sider man ønsker å oppleve.

Tradisjon og romantikk i Trastevere

Et opplagt sted å slå seg ned er i Trastevere. Mens mesteparten av Roma ble utsatt for omfattende restrukturering og byfornyelse i årene rundt 1900 og under Mussolini, fikk Trastevere lov til å være i fred og fremstår nå som Romas eldste bydel. Her går man rundt i smale smau og snirklende middelaldergater, og går seg gjerne vill etter man har rundet to gatehjørner. Søndag kan man gå på det enorme gatemarkedet ved Porta Portese, de andre dagene kan man uten store anstrengelser spasere til Piazza Navona, Circus Maximus eller Forum Romanum, eller man kan gå opp på Gianicolo-høyden og nyte en fantastisk utsikt over Romas historiske sentrum.

Colosseum
Hvis Colosseum er et av hovedmålene for turen til Roma gjør du lurt i velge Trastevere

Trastevere er også det stedet man gjerne spiser i Roma. Bydelen er fullspekket med restauranter for enhver smak og enhver lommebok, og de fleste kvelder søker mange romere hit i deres biler, som de kjemper hardt for å finne en P-plass til.

Hverdag og nærvær i Prati

I den andre enden av skalaen har man bydeler som f.eks. Prati, strøket rett nord for Vatikanet. Det er en ny bydel som først ble bygget etter Italias samling i 1870. Prati betyr ’enger’, og for ikke stort mer enn hundre år siden var bydelen et grønt område der romerne dro på skogstur ved å krysse Tiber i båter. Så kom byplanleggerne og anla en bydel med snorrette gater som krysser hverandre i rette vinkler. Bebyggelsen er for det meste fem-etasjers boligblokker. De pavefiendtlige byplanleggerne anla dessuten bydelen slik at man ikke kan se den nærliggende Peterskirken. Til gjengjeld er bydelen dominert av det enorme Palazzo di Giustizia, hvis arkitekt i sin tid begikk selvmord etter omfattende kritikk av byggverket.

Så hva kan Prati egentlig by på? Mye. Først og fremst er man kun et par stenkast fra Engelsborg (Castel Sant’Angelo). Er man glad i shopping er det et velassortert handlestrøk i Via Cola di Rienzo. Og følger man Rienzo-veien over Tiber befinner man seg på fem minutter på Piazza del Popolo, Romas flotteste plass. Fra Piazzaen er det bare en bestigning av de løvebesatte trappene opp til Romas største park, Villa Borghese. Her kan man nyte parkens atmosfære eller oppsøke et av dens femstjerners museer. Eller enda bedre: man kan fra toppen av trappen gå den stemningsfulle utsiktsturen som fører til Spansketrappene.

Peterspladsen i Rom
Prati-strøket ligger rett nord for Vatikanet med Petersplassen

Når man vender tilbake til Prati, sliten etter dagens strabaser, er det lett å finne roen. Her er det ikke suvenirselgere, det finnes knapt turister bortsett fra hotellgjestene som kommer til og fra. Man kan velge et av de mange utmerkede spisestedene og spise sammen med strøkets beboere. Eller man kan gå en kveldstur ned til Tiber og f.eks. beundre den lille, nygotiske kirken, Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio. En hvitglasert bryllupskake som har klemt seg inn ved det enorme Justis-palasset.

For og imot

Hvis Colosseum og Forum Romanum er hovedmålet for turen, og hvis man vil få det sydlandske, folkelige Roma servert på et sølvfat, bør valget falle på Trastevere. Strøket er til gjengjeld ikke uberørt av turismen, og risikoen for f.eks. å havne på en restaurant som er en skjult turistfelle er absolutt til stede. En bydel som Prati er mer stedet for dem som har lyst til å lete etter de små spesialbutikkene og nyte kaffen på en bar med de lokale. Men samtidig finner man noe av det man kanskje ikke rakk å se på sitt første besøk i Roma rett rundt hjørnet, som Engelsborg, Augustus’ fredsalter og Caravaggios malerier i Piazza del Popolos Santa Maria-kirke.

Legger du turen innom Trastevere en fredagskveld kan bydelen virke overrent og turistifisert. Går du gjennom Prati en søndags formiddag kan bydelen virke forlatt og kjedelig. Men begge bydelene har til felles at det er vanskelig å ikke bli glad i dem når man først har tilbragt litt tid i dem.

Vil du få gode råd og tips til din ferie i Roma?

- ring oss på 239 60 873 eller skriv til oss ved å klikke her!
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marcus

Hoteller med gode restauranter i Italia

På mine reiser i Italia treffer jeg titt og ofte på hoteller med...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *