Romas største juletre skaper oppstyr

Juletre på Piazza Venezia
Juletreet på Piazza Venezia har vakt romernes lidenskap. Her sees treet i dets andre versjon, etter at det har fått tilført ekstra dekorasjon som svar på borgernes klager. Foto: Comune di Roma

Det er ikke kun i Norden man liker å dekorere juletrær i landets byer i løpet av desember. Romas største juletre, som står overfor det berømte Victor Emanuel-monumentet («bløtekaken» som det også ofte kalles) på Piazza Venezia, har den siste uken blitt gjenstand for mange romeres lidenskapelige vrede – og den skal man som kjent ikke spøke med.

Treet fikk tent sine lys av Romas hittil yngste og eneste kvinnelige borgmester Virginia Raggi forrige torsdag på festdagen for Jomfru Marias jomfruelige unnfangelse, som for mange italienere markerer begynnelsen på julens høytid. Men visstnok førte ikke presentasjonen av treet til en tilsvarende jomfruelig unnfangelse av positive reaksjoner fra tilskuerne som hadde møtt opp til begivenheten. I stedet ble lys-tenningen ifølge den italienske avisen The Local.it møtt av taus forbløffelse og vantro. Blant annet ble tilskuerne sjokkerte over at treet ikke hadde noen stjerne i toppen eller noen dekorasjoner, bortsett fra de mindre imponerende, elektriske julelysene.

Siden har treet skapt en skikkelig storm av reaksjoner på sosiale medier, ikke minst på byen Romas egen Facebook-side. Der har treet blant annet blitt døpt «Verdens styggeste juletre» og «Nøysommhetens tre» («Albero dell’ austerita»), henvisende til treets beskjedne – og for mange romere mangelfulle – dekorasjon. En romersk borger mente at treet så ut som om det hadde blitt kjørt gjennom en tørketrommel, mens en annen påpekte at treet så ut som om det hadde overlevd en orkan. Og det kun med nød og neppe.

Juletræet på Piazza Venezia
Juletreet på Piazza Venezia versjon 1, dvs. før det ble tilført ekstra dekorasjoner av de romerske myndighetene. Ovenfor kan du se den endelige utgaven av juletreet. Foto: Comune di Roma.

Noen romere har gått så langt som å utgi lange videoer der de sammenligner juletreet på Piazza Venezia med juletrær i andre italienske byer – og i andre europeiske land – for å vise hvordan de romerske myndighetene burde ha gått løs på oppgaven. I flere av videoene er det en politisk undertone som understreker at diskusjonen om Romas største juletre ikke bare er et estetisk anliggende for mange romere, men også en del av en politisk debatt om hvordan de romerske myndighetene generelt bør bruke sine økonomiske ressurser.

På grunn av denne debatten har de mange klagene nådd helt til borgmester Raggis kontor, som i en uttalelse lovet å tilføre treet flere lys og mer dekorasjon, deriblant en stor stjerne i toppen av treet. Men ikke mer enn at det fortsatt skulle være råd til å forbedre byens rekreasjons-arealer, påpekte hun.

Og slik ble det altså jul i Roma likevel – til glede for både store og små i den italienske hovedstaden.

Er du interessert i å selv oppleve Roma i julen?

Da bør du lese denne artikkelen om juleshopping i Roma og besøke siden vår om reiser til Roma, der du kan se alle våre hoteller og ferieleiligheter i Roma.

Hvis du er interessert i å vite hvordan italienerne feirer julen bør du lese denne artikkelen om de italienske juletradisjonene.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Lars

7 ting du kanskje ikke visste om det italienske språket

Flere og flere nordmenn lærer seg italiensk – eller i hvert fall...
Les mer