Saltimbocca alla Romana – Saltimbocca på romersk

Saltimbocca
Saltimbocca er en deilig hovedrett som gjør seg godt på alle tider av året

Her har jeg en oppskrift på hjertet som også er veldig populær utenfor Italia: Saltimbocca, som også kalles saltinbocca og hvis navn kommer av italiensk for «hopper i munnen», er en deilig hovedrett som gjør seg godt på alle tider av året. Som en liten bonus har jeg funnet en passende rødvin du kan servere til min saltimbocca.

I denne versjonen, som mest sannsynlig stammer fra Brescia (til tross for stedsnavnet Roma i overskriften), avslutter jeg med å tilberede kalve-flatbiffene i hvitvin og smør.

Fakta

Tilberedning: 15-20 minutter
Antall personer: 4

Ingredienser:

  • 600 gr flatbiff av kalv, skåret i tynne skiver
  • 4 skiver Parmaskinke
  • 8 friske salvieblade – hvis de er store kan du nøye deg med 4
  • 30 gr smør
    4 ss hvitvin
    Salt & pepper
    4-8 tannpirkere i tre eller små metallspyd

Slik gjør du:

Kalveskivene bankes helt tynne med en kjøtthammer, en kjevle eller en solid knyttneve. Når filetene er passe tynne legger du et stykke skinke på hver og 1-2 blader salvie fordeles oppå, før salvie og parmaskinke festes til kalvefileten med tannpirkere eller små metallspyd. Noen velger heller å lage en sirlig rull av de tre ingrediensene for et litt annet serveringsuttrykk.

I tillegg meler jeg lett undersiden av kalvefiletene før stekingen, altså den siden som ikke er prydet med skinke og salvie for å oppnå en tettere saus og fetere smak.

Smelt smøret i en stor panne og brun saltimbocca-filetene i noen få minutter. De skal brunes på begge sider, men hold øye med dem så de ikke får mer enn en delikat brunfarge. Filetene smakes til med salt og pepper, og deretter tilsetter du vinen. La vinen koke inn sammen med saltimbocca-filetene i maks. 5 minutter!

Servér din Saltimbocca alla Romana sammen med stekesjyen, samt ovnsbakte poteter eller en lett anretning av kokte eller grillede grønnsaker.

Vinen

Som tilbehør foreslår jeg rødvinen Jacó Merlot fra regionen Friuli Venezia Giulia nord-øst i Italia. Jacó Merlot 2008 har en kompakt, livlig, rubinrød farge og en intens bouquet med noter av solbær og modne kirsebær, ville bjørnebær og myke frukter. Den er avbalansert og velstrukturert, og vedvarende på ganen. Med sine milde tanniner og runde smak er den velegnet til Saltimbocca. Den vil ikke overdøve retten og gi i et perfekt samspill med de friske salviebladene.

År: 2008
Drue: Merlot
Område: Parco della Vite e del Vino i Colli Orientali del Friuli i Colloredo di Soffumbergo
Alkohol: 13%
Servering: 16-18 °C.

Boun Appetito!

Kunne du tenke deg å motta flere tips om italiensk mat?

- klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev!

 

Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Colomba Pasquale – tradisjonell påske-gjærkake fra Lombardia

Colomba Pasquale minner om julekakene Pandoro og Panettone i en noe luftigere...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *