Visste du at…

Gamle kvinner fra Ogliastra på Sardinia
Sarderne er noen av de eldste folkene i verden; her gamle kvinner fra Ogliastra der noen av øyas aller eldste kommer fra...

…Sardinia er et av de områdene i verden hvor folk har høyest gjennomsnitts levealder?

Ønsker du å oppleve din 100 års fødselsdag er sjansen for å oppnå det størst hvis du bor i de sardiske fjellområdene. Her er det nemlig ikke så uvanlig å bli ganske gammel, og ser man på hvor mange som når å runde 100 år i den vestlige verden i forhold til antallet på Sardinia er tallet på øya markant høyere. Av 1 million mennesker lever 135 sardere i mer enn 100 år, mens antallet er 75 for resten av den vestlige halvkulen. Og beveger du deg opp i fjellene tett på Nuoro på Nord-Sardinia er det hele 240 personer av 1 million som kan feire deres 100 årsdag.

Verdens eldste

Flere internasjonale undersøkelser viser at sarderne, spesielt de som bor i området Ogliastra midt på øya, er en av de 3-4 befolkningsgruppene i hele verden som har høyest gjennomsnitts levealder. Faktisk har øya flere gang huset verdens eldste, som for eksempel Antonio Todde som døde i 2002 tre uker før sin 113 års fødselsdag og i 2000 kom i Guinness Rekordbok som verdens eldste mann!

Gammel mand fra Ogliastra på Sardinien
Gammel mand fra Ogliastra…

Og i 2003 ble 112-årige Giovanni Frau fra Orroli på Sardinia Europas eldste mann. I denne lille byen med 2800 innbyggere varer livet simpelthen lengre enn andre steder. Her har 11 stykker kunnet feire 100 årsdagen sin, åtte deres 95 årsdag og 41 har blitt mer enn 90 år gamle.
Men hvorfor blir sarderne så gamle?

Tradisjonelle metoder

Det finnes det ikke et endelig svar på, men faktum er at befolkningen på landet og i fjellandsbyene spiser sunt. I det sardiske kjøkkenet brukes fortsatt tradisjonelle metoder og oppskrifter som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon. Mange står selv for produksjonen av råvarene sine; de dyrker grønnsaker og frukt, lager egen sugo (saus) til pastaen, og melk og kjøtt kommer fra lokale produsenter. Også den sardiske rødvinen spiller en rolle da den har en forebyggende virkning på hjertekarsystemet. Et forskningsstudie ved det medisinske instituttet i London har påvist en forbindelse mellom bruken av en spesiell type sardisk rødvin og den høye gjennomsnitts levealderen på Sardinia. Vinen produseres etter tradisjonelle metoder der druene knuses over en lengre periode. Denne prosessen er visstnok forebyggende og motarbeider problemer med hjertet. I tillegg til maten og vinen spiller genene hos sarderne i Ogliastra kanskje også en meget viktig rolle, og forskere undersøker om årsaken til at de lever lengre enn oss andre også skyldes genene.

Interessert i flere fakta om Sardinia? Visste du f.eks. at ét av verdens eldste trær er et 4000 år gammelt oliventre på Nord-Sardinia? Eller at mange mener at en av verdens vakreste strender ligger i det nordvestlige hjørnet av Sardinia?

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mikkel

Visste du at…

…karnevalet i Venezia fikk ble lansert av hotellbransjen? En av de mest kjente tradisjonene...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *