Se hvordan du tilbereder tortellini med ferske erter, sopp og skinke

Har du prøvd å lage tortillini med ferske erter, sopp og skinke?
Har du prøvd å lage tortillini med ferske erter, sopp og skinke?

Retten – som heter Tortellini alla Medici på italiensk – har fått sitt navn etter den prominente og maktfulle florentinske familien Medici, som i renessansen utmerket seg som den rikeste familien i Europa, først takket være tekstilhandel og senere gjennom bankvirksomheten.

Retten er mest sannsynlig oppkalt etter dem fordi den er rik og overdådig – akkurat som la famiglia dei Medici. Medici-familiens storhetstid toppet seg på 1400-tallet og i 1737 døde det mannlige sporet i familien ut med Gian Gastone de’ Medici (1671 – 1731).

Man kan velge å bruke ferske eller frosne erter, fersk eller tørket sopp – for eksempel steinsopp eller sjampinjong. Det er også helt opp til deg hvilken kvalitet du vil ha på skinken du skal bruke. Tortelliniene er best ferske – og aller best når de er hjemmelagde!

Fakta:
Tilberedning: 30 min.
Antall personer: 4

Ingredienser:

 • 25 gr smør
 • 2 ss olivenolje
 • 1 løk, skåret i meget tynne skiver
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 200 gr sopp (fersk eller tørket), skåret i skiver eller etter behag
 • 150 gr erter
 • 1 dl kremfløte
 • 2 skiver kokt skinke, skåret i terninger
 • 50 gr parmesan, revet
 • Salt og pepper
 • 400 gr tortellini

Slik gjør du:
Start med å koke opp vann til pastaen (og evt. til opptiningen av ertene). Varm deretter opp olje og smør i en gryte og surr løken og hvitløken over svak varme under omrøring til løken har myknet. Pass på at hvitløken ikke stekes for mye da den kan bli bitter.

Samtidig bløtlegges den tørkede soppen i vann før de tilsettes retten (følg bruksanvisningen på pakken). Husk også å helle kokende vann over de frosne ertene. La dem stå i 5-10 minutter. Hell soppen over i gryten og la den absorbere litt av det overflødige fettet før du tilsetter ertene.

Svampe
Du kan velge å bruke enten fersk (som her på bildet) eller tørket sopp til retten

Tilsett deretter en smule vann, fond eller buljong oppløst i vann, slik at det er nok væske til at alt kan koke litt. La det simre i ca. 15 minutter. Tilsett fløten og kok i 5 minutter til, før du til slutt tilsetter skinken og smaker til med salt og ferskkvernet pepper.

Når pastavannet er klart koker du tortelliniene i lettsaltet vann til de er al dente (se koketid på pakningen). Hell av alt vannet. Vend tortelliniene inn sammen med den varme sausen og servér med revet parmesan på toppen.

Ønsker du en variasjon av denne retten kan jeg nevne at Tortellini alla Medici i Roma kalles for Tortellini alla Boscaiola, der du i stedet for skinke bruker bacon. Denne stekes i gryten etter at løken er klar, altså før du tilsetter ertene og soppen. Er du ikke så glad i sopp kan du utelate dette i begge versjonene.

Kunne du tenke deg å få flere oppskrifter på italienske retter?

- da kan du klikke her og melde deg på vårt nyhetsbrev, som også inneholder mange gode reisetips
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

MUMS: UMBRISKE CASTELLUCCIO-LINSER I TOMAT MED VILLSVINPØLSE

Linser fra Castelluccio er en av Umbrias primære produkter og linsene har vært et...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *