Shop ’til you drop – den ultimate shoppingguiden til Milano

I Milano er shoppingmulighetene store, og varehusene mange. Her finnes det noe for enhver smak.
I Milano er shoppingmulighetene store, og varehusene mange. Her finnes det noe for enhver smak.

Milano er ikke bare Italias økonomiske sentrum; byen tilhører også – sammen med London, Paris og New York – «the big four». Det vil si de fire byene som gjennom en lengre periode har vært ansett som motens hovedsteder. Og det kan merkes i byen. Milano er synonymt med arven fra landets luksus-motehus; Gucci, Fendi, Prada, Versace og Missoni – bare for å nevne noen få – er legender som fortsatt i dag inspirerer nye designere, og Milano ligger i front når det gjelder moteshows og motebegivenheter.

Selv vi som arbeider i en annen bransje enn moteindustrien, men som samtidig liker å kle oss fint og inspireres av de ledende motehusene, har mye å se frem til i Milano. Shoppingmulighetene er uendelige, og uansett om du interesserer deg for high fashion, vintage eller helt vanlig mote, så finnes det noe for deg her. Etter fire år i Milano har jeg relativt god oversikt over byens forskjellige shoppingområder, og jeg vil her gi deg den ultimate shopping-guiden, slik at du kan fokusere på passform og pris i stedet for å måtte finne ut hvor du skal dra neste gang shoppingturen går til Milano.

Luksusshopping

Hvis mote er Milanos livsnerve så er Quadrilatero d’Oro definitivt dens pumpende hjerte. Beliggende rett nord for den store katedralen (Il Duomo) er dette område et sant mekka for de som er ute etter luksusmerker og high-end designerbutikker. Områdets navn, Quadrilatero d’Oro, kan fritt oversettes til «den gyldne kvadrat», noe som kommer av at området består av fire gater som tilsammen skaper en firkant av uendelige shoppingmuligheter.

chloe milano
I motekvarteret «Quadrilatero d’Oro» ligger de store motehusenes butikker side om side. Her Chloés butikk på Via della Spiga.

Begynn din tur på Via Manzoni, hvis hovedattraksjon er det syv etasjers høye Armani-palasset som huser en luksusrestaurant i øverste etasje, en nattklubb i første etasje, en kafé, et hotell og…ja, naturligvis en klesbutikk.

Ta deretter til høyre inn på Via della Spiga, som er én av Milanos hyggeligste gater – et godt tips er å bevege deg ut på en tidlig morgentur og å gjøre Via della Spiga til en del av spaserturen; den er best å oppleve før byen har våknet opp på formiddagen. På Via della Spiga finner du blant annet merkene Miu Miu, Prada, Dolce & Gabbana og Longchamps.

Deretter innrammes firkanten av Corso Venezia, som egentlig ikke har så mange luksusbutikker – derfor anbefaler jeg deg heller å svinge inn på Via Gesù eller Via Sant’Andrea. På Corso Venezia ligger derimot Dolce&Gabbana Bar Martini – et samarbeid mellom moteikonet og spritlegenden, og et unikt sted å ta en pause mellom besøkene i butikkene. Prøv drinken St. Germain Spritz mens du nyter atmosfæren i den hyggelige bygården.

martini-bar
På Dolce & Gabbana Bar Martini kan du ta en pause fra shoppingen og nyte en drink i den hyggelige bygården.

Turen rundt i Quadrilatero d’Oro fullendes ved å vandre langs hele Via Monte Napoleone  – gaten er fylt med store, kjente motehuset: La Perla, Louis Vuitton, Bottega Veneta, Valentino, Versace og Christian Dior, for å nevne noen av dem.

Shopping for oss dødelige

Fortvil ikke – du behøver ikke å ta med deg alle kredittkortene dine for å kunne shoppe deg gjennom dagene dine i Milano. Her finnes det masser av muligheter når det gjelder helt vanlig shopping. Hvis du begynner ved Duomo-en er du tett på tre av hoved-shoppinggatene i sentrum. På Corso Vittorio Emanuele finner du de store kjedene som vi kjenner fra Norge: H&M, Zara og Mango for eksempel. Men du finner også butikker i samme sjanger som ikke er like kjente eller vanlige i Norge: Bershka, Massimo Dutti og Sisley (klær), Intimissimi, Calzedonia og Oysho (undertøy), samt Kiko og Sephora (sminke). Det er også på Corso Vittorio Emanuele du finner det store varehuset La Rinascente, som lettest kan sammenlignes med Milanos svar på Harrods. Her har du syv etasjer fylt med designerklær for menn, kvinner og barn – og på terrassen i syvende etasje kan du ta en pause fra shoppingen og nyte en god lunsj mens du beundrer utsikten over Duomoen.

I motsatt retning ligger Via Dante, gågaten som fører frem til Castello Sforzesco og Parco Sempione (Milanos «Central Park»; en oase for de som behøver en pause fra storbylivet). På Via Dante finner du butikker som Aldo og Marco (sko), Swarovski (smykker), Le Coq Sportif og Footlocker (sport). Ved enden av gaten, rett før Castello Sforzesco, ligger Decathlon – en sportsbutikk hvor du kan finne alt fra nytt treningstøy til nye golfkøller – hvis bagasjen tillater det, altså.

Den tredje store shoppinggaten med utgangspunkt fra Duomo-en heter Via Torino. Langs den kan du spasere hele veien ned til Porta Genova og området rundt kanalene som heter Navigli (men gaten skifter navn to ganger før du er fremme: til Via C. Correnti og Corso Genova). På Via Torino finner du mange av kjedene som du også finner på Corso Vittorio Emanuele, men også butikker som OVS, Pimkie, Pull&Bear, Dixie og Stradivarius (klær), Nike Store, Treesse og AW LAB (sport), samt Victoria’s Secret og Lush (skjønnhetsprodukter – ikke noe undertøy i den førstnwvnte).

Hvis du vil vite mer om området Navigli, som du kommer frem til ved enden av Via Torino, kan du lese artikkelen min om det her.

Og hvis du ikke har fått nok av å shoppe etter å ha besøkt disse tre gatene kan du sjekke Corso Buenos Aires og Corso Vercelli for enda flere tilbud.

Vintageshopping og alternative merker

For deg som er på jakt etter litt mer alternative merker som du kanskje ikke finner hjemme skulle jeg mene at Corso di Porta Ticinese er et godt utgangspunkt. Gaten, som går forbi monumentet Le Colonne hele veien ned til Piazza XXIV Maggio, flankeres av små butikker fylt med klær, boligutstyr – og sko. Faktisk forholder det seg slik at to av Milanos beste skobutikker ligger her: Mauro Leone og Stiù.

skor
På Corso di Porta Ticinese ligger to av Milanos beste skobutikker.

Hvis du er glad i vintageshopping er Corso di Porta Ticinese et godt utgangspunkt – ikke minst fordi det i sidegaten Via Gian Giacomo Mora ligger hele tre vintagebutikker som er verdt et besøk. Den mest kjente av disse er Cavalli e Nastri, der motestylister fra de ledende motemagasinene ofte stikker innom for å finne en ny, liten ting til deres neste reportasje.

Milano er et paradis for foodies – vi som foretrekker mat fremfor klær

Nå er det jo ikke alle som er interesserte i mote og klær – vi er minst like mange (hvis ikke flere) som drar til Italia for å smake på landets fantastiske mat. Og man kan jo nyte maten andre steder enn i restaurantene – jeg synes f.eks. at det er minst like hyggelig å besøke én av Milanos markedshaller, der jeg pleier å vandre rundt og snuse inn duften av smakfulle råvarer, produsert med sjel og omtanke av alle landets produsenter. I Eataly finner du alt! Kokebøker, buffalomozzarella, kjøkkenredskaper, kaffebarer, sjokolade, ferske grønnsaker…Det går bra for varehuset, som nå også er åpnet i New York, og ryktene vil ha det til at det også snart åpner i vårt eget naboland Sverige (Stockholm).

skinka
Sørg for å besøke en av Milanos markedshaller når du er på besøk i byen – her finner du nemlig mange gode muligheter for å kjøpe med deg gode delikatesser hjem.

For øvrig vil jeg også anbefale Eat’s, som ligger i første etasje i varehuset Excelsior, samt Peck, som ligger i gaten Via Spadari, også kalt Via del Gusto («Smakens gate»); her kan du med andre ord finne flere små og hyggelige delikatessebutikker.

Outlets i og omkring Milano

Sist, men ikke minst, må jeg jo også nevne de mest kjente outlets-ene som ligger i og omkring Milano – hvor du kan gjøre store funn så lenge du er fornøyd med at det ikke er den siste sesongens modeller du får fatt i. Det finnes to outlets som er veldig kjente blant milanesere, samt byens faste gjester, og det er Serravalle Designer Outlet som ligger 90 km sør for Milano, på grensen mellom regionene Lombardia, Piemonte og Liguria. Den andre outlet-en heter Fox Town og ligger i Lugano i Sveits, cirka 60 km nord for Milano. Til begge disse outlets-ene går det busser fra sentrale holdeplasser i Milano, så det er ikke noe problem å dra dit selv om du har latt bilen bli hjemme.

Flere tips og råd om outlets i hele Italia finner du i min kollega Linos artikkel her.

Selv i Milano sentrum finnes det små, skjulte outlets, der min personlige favoritt er DMAG på Via Manzoni 44. Der kan du finne mange skatter – hvis du er forberedt på å lede etter dem et stund!

Vil du få flere tips og råd om shoppingmulighetene i Milano?

Da er du hjertelig velkommen til å ringe oss på 239 60 873, eller skrive til oss her. Vi hjelper gjerne med å planlegge din ferie i Italias motekapital.

Du kan også besøke vår side om Milano, der du kan se alle våre reiser til Milano, deriblant alle våre ferieleiligheter og hoteller i byen.

Tags fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Bruschette con fichi e noci

La Bruschetta (flertall: le bruschette) er opprinnelig en piatto povero, det vil si...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *