Siena og Firenze: To toskanske rivaler

Duomo di Siena - Sienas katedral
Duomo di Siena - Siena katedral er én av de mange vakre bygningene i harmoniske Siena

Toscana er håpløst bortskjemt. Hvor ellers finner vi så mange fascinerende byer som bugner av kultur, gastronomi og ikke minst sterke personligheter, et så idyllisk landskap og en vinproduksjon som få andre steder i verden kan hamle opp med?

Det er spesielt byene som gjør Toscana til noe helt enestående. Tettheten av byer hvis historie kan føres minst 1000 år tilbake i tid er enestående, og vi kan fornemme historiens sus overalt. Innbyggernes kjærlighet til deres egen by er også i særklasse med en følgende tydelig rivalisering mellom dem. For en utenforstående kan dette virke besynderlig i våre dager, men hvis du først har prøvd å oppholde deg i flere av byene over lengre tid vil du kunne innrømme at de vitterlig er ytterst forskjellige. Atmosfæren, skikkene, påkledningen og mye annet varierer ofte merkbart mellom to byer, selv om de ligger under en times kjøring fra hverandre!

Sublimt kaos og harmoniens mester

Hvordan skal jeg med bare noen få ord beskrive forskjellen på Siena og Firenze? Jeg skal prøve å fatte meg i korthet. Firenze er på alle måter større enn Siena: det er flere butikker å gå i her, flere underholdningstilbud, flere restauranter å spise på, flere vakre bygninger å beundre osv. Prisen for denne kvantitative styrken er imidlertid en kvalitativ svakhet.

Ponte Vecchio i Firenze
Firenze lokker med et hav av historiske monumenter og bygninger – her den berømte broen Ponte Vecchio

Der Firenze rommer både det sublime og det heslige på alle de nevnte områdene og flere til, så er Siena harmoniens mester. Der Firenze ofte er kaotisk og plaget av forurensning fra den intensive trafikken, befinner Siena seg tilbakelent i frisk luft. Der Firenze er en moderne storby med en naturlig tilstrømning av mennesker fra resten av landet (og verden), forblir Siena på sin egen provinsielle måte både mono-etnisk og homogen. Dette henger også naturlig sammen med byens karakter – det vil nemlig for de aller fleste være like vanskelig å finne arbeid her som å betale husleien.

Historisk motsetning

Det har vært et uttalt motsetningsforhold mellom Siena og Firenze helt siden Middelalderen. Den gang var årsaken at de to selvstendige kommunene konkurrerte om markedsandeler, politisk innflytelse og territorium. Mang en gang kom det til væpnet konflikt, der sterke Firenze som regel endte opp som seierherre. Men én gang vant Siena en knusende seier over erkefienden ved Montaperti, få kilometer fra Siena. Det skjedde for 756 år siden, den 4. september 1260, men bevisstheten om denne ærverdige begivenheten er ytterst tilstedeværende i enhver sienesers sinn den dag i dag.

Udsigt ud over Firenzes tage
Utsikt over Firenzes tak og Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Når Siena møter Firenze på våre dagers «slagmarker» til sportslige begivenheter, er det ikke sjeldent å høre tilropet «Husk Montaperti!» fra den sienesiske siden. Hvert år arrangeres det også en minnehøytidelighet på slagmarken (man er ikke helt sikker på hvor den var, men det betyr visst ikke så mye). Jeg var en gang selv med på denne høytideligheten. Over to dager festet vi (hvis min sympati ikke har vært tydelig før kommer jeg hermed ut av skapet og avslører at jeg er Siena-tilholder) på slagmarken med taler, middag, lunsj, poesiopplesning, grovheter om Firenze og et nattlig fakkeltog med et par tusen deltakere. Det var nesten ufattelig å se ungdommer springe rundt og få stearin på designerklærne en lun lørdagskveld i stedet for å henge i en trendy bar, men slik er nå sieneserne.

Fest, fellesskap og gjestfrihet i Siena

Begge byer besøkes selvsagt av millioner av turister hvert år, og selv om de ikke kan unngå å virke mer tilstedeværende i Siena da byen er så mye mindre enn Firenze, så er de kun trekkfugler ettersom Sienas hotellkapasitet er ganske beskjeden. Når dagens invasjon av horder i turistbusser er overstått sent på ettermiddagen overtar lokalbefolkningen gatene, og plutselig enser vi nesten ikke turistene lenger.

Siena set fra luften
Siena sett fra luften

Kvelden er den beste tiden på døgnet i Siena. Dette gjelder hele året, men det er mest gjeldende om sommeren da det over flere måneder sjelden er en kveld uten fest et sted innenfor murene. På denne tiden av året fester byens 17 deler – kalt le contrade – på skift og forsøker dermed delvis å samle inn penger til det sosiale arbeidet i bydelen, og delvis å føre dens innbyggere enda tettere sammen gjennom fellesmåltider, dans og diverse underholdning. Disse festene foregår på gaten eller i bydelenes private hager, og alle er velkomne (selv florentinere) til å delta. Når du først har gjort det et par ganger vil du bare riste på hodet når andre, enten italienere eller turister, hevder at sieneserne er snobbete, innelukkede og reserverte.

Selv om Siena har en umiddelbar sjarm med sin maleriske, velholdte middelalderfasade, sine nesten uten unntak gode restauranter (på 18 år har jeg lykkes i å spise dårlig i byen én gang, men det stedet er for lengst lagt ned) og sine nydelige omgivelser, så tar det tid å forstå byen – men den fortjener virkelig også oppmerksomhet og tid.

Hestevæddeløbet Il Palio di Siena
Siena er fylt med tradisjoner – hver sommer arrangeres f.eks. det tradisjonelle hesteveddeløpet Il Palio di Siena på Piazza del Campo

La meg bare advare deg om at du risikerer å utvikle et avhengighetsforhold som gjør regelmessige gjensyn nødvendige for ditt eget ve og vel.

Vil du vite mer om Siena og Firenze?

Du kan lese mer om Siena – samt finne ferieboliger og hoteller – her. Hvis du er mer interessert i en storby-ferie i Firenze kan du lese mer om byen her.

Du er også hjertelig velkommen til å ringe oss på 239 60 873 hvis du har spørsmål om en ferie i én eller begge av de to toskanske byene, eller skrive til oss her.

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Lino

Lucca er noe helt for seg selv

Lucca er ikke verre eller bedre enn byer som Siena, Pistoia, Arezzo...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *