Spagetti med italiensk salsiccia, toskansk kål og pinjekerner

Spaghetti med kål
Det finnes mange forskjellige oppskrifter på pasta, men av og til er det beste kanskje bare å lage din egen...

Noen ganger ønsker man at tilberedelsen av middagen skal gå raskt! Du vet, slike dager da tiden løper fra deg og dagen har inneholdt altfor mange gjøremål. På slike dager er pasta er Guds (ok, italienernes) gave til menneskeheten. Pasta er egentlig en slags fast-food, men har du mulighet for å kjøpe råvarer av god kvalitet behøver det ikke nødvendigvis å være noe dårlig. Vi har blitt altfor redde for å spise karbohydrater i Norden. Altfor mange dietter fordømmer dem, noe som er merkelig da man i Italia har levd både lenge og godt på pasta i flere århundrer. Jeg tror forklaringen på hvorfor man lever så mye bedre av pasta i Italia i forhold til Norden, er: mengden. I Italia lesser man ikke en halv eller en hel gryte spagetti på en tallerken, topper den med svinekjøtt og sprøyter ketchup ut over det hele…

Jeg elsker pasta! Det er mulig å variere i en uendelighet og det finnes en mengde forskjellige tradisjonelle italienske pastasauser å velge mellom – pesto, carbonara, ragù, arrabbiata, eller hva med en enkel cacio e pepe? Hvordan man skal kombinere disse sausene med rett pasta-type er en hel vitenskap, og vil du vite mer om det kan du lese min kollega Mamma Luisas artikkel om italiensk pasta her.

Denne gang byr jeg på en meget utradisjonell pasta-oppskrift – som til gjengjeld fylt med italienske kjennetegn. Retten oppstod da jeg var nødt til å tømme kjøleskapet mitt, og det resulterte i et utrolig godt måltid. Jeg håper at du kommer til å like den like godt som meg!

Til info: Til oppskriften skal du bruke salsiccia, som er en krydret, fersk pølse. Den er altså ikke kokt og egner seg derfor godt til å bruke som «kjøttdeig» (ved å knipe den ut av skinnet). Den kan også bare stekes eller grilles som vanlige pølser. Det kan være litt vanskelig å få tak i salsiccia i Norge og man må ofte finne en italiensk spesialbutikk hvis du ikke er så heldig å finne dem hos en slakter eller et større, velassortert supermarked.  Det kan være vanskelig å erstatte salsiccia med noe tilsvarende – det nærmeste vi kommer i Norge er medisterpølse, som også er fersk, men den har ikke samme, gode smaken. Alternativt kan du bruke gode, krydrede pølser fra slakteren som skjæres i skiver. Hvis du får fatt i salsiccia (ta dem evt. med hjem fra Italia), så kjøp et lager av dem og legg dem i fryseren, for de er gode til svært mange retter, og de smaker himmelsk.

Fakta:
Tilberedningstid: ca. 30 minutter
Antall porsjoner: 2

Ingredienser:

 • 120 gr spagetti (gjerne linguine)
 • 250 gr italiensk salsiccia (av god kvalitet)
 • 1 ss olivenolje
 • 2 fedd hvitløk
 • 4 rosmarin-stilker
 • 2 dl hvitvin, tørr
 • 300 gr svartkål
 • 4 ss vann
 • 1 ss soya
 • Salt/pepper
 • 1 egg
 • Pinjekjerner
 • Parmesanost

Tilberedning:
Kok opp rikelig med vann i en stor kasserolle. Salt vannet først når det koker.

Del pølsen i mindre stykker. Stek den i olivenolje på en stekepanne sammen med hvitløkene, som først skal knuses, og rosmarin-stilkene. Tilsett vinen, skru varmen ned, sett et lokk på og la det koke i ca. 20 minutter.

Stek kålen lett på en stekepanne i litt olivenolje. Tilsett vann og soya. Krydre med salt og pepper.

Kok spagettien al dente.

Legg pølsene på stekepannen sammen med kålen. Hell av pastavannet og legg spagettien på samme stekepanne. Tilsett nå egget og rør forsiktig så det blir kremete, men ikke ender som eggerøre.

Tilsett pinjekjerner. Hell det over på en tallerken og bruk revet parmesanost på toppen.

Buon appetito!

Mer fra Louise Laurenius

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter...
Les mer