Spaghetti aglio e olio – spagetti med hvitløk og olivenolje

Olje og hvitløk
Spaghetti aglio e olio betyr spagetti med hvitløk og olivenolje

I Napoli kaller de den aglio e uoglio og det er ikke vanskelig å forestille seg en napolitansk Mamma rope ut vinduet med en kraftig, søritaliensk dialekt til barna som løper rundt mellom klessnorene at hennes aglio e uoglio er klar. Her spiser de det sikkert til lunsj. I Roma derimot er det typisk nattmat, mens retten serveres i Milano når det ikke er tid til å lage noe annet. På Sicilia serverer man den når gode venner kommer på uventet – men alltid sultent – besøk.

Denne enkle hverdagsversjonen av en kjapp spagetti-rett finner du neppe på noen menyer, hverken i eller utenfor Italia, men det gjør den ikke til en mindre sterk opplevelse. Det som gjør den god er kvaliteten på ingrediensene, og mengden kjærlighet som blir lagt i tilberedningen.

Aglio olio (e peperoncino – som er det korrekte navnet) er den tradisjonelle formen av retten, men den finnes også i enkelte varianter, blant annet aglio, olio e limone, som er med en dråpe sitronsaft blandet i retten helt til slutt.

Det er slett ikke en komplisert rett, men her får du mine tips og råd til hvordan du kan tilberede den på best mulig vis. God fornøyelse!

Fakta
Tilberedning : 20 min.
Antall personer : 4

Ingredienser:

  • 350 gr spagetti (nummer 5)
  • 4 fedd hvitløk, finhakket eller presset
  • ½ glass ekstra jomfru olivenolje
  • Salt
  • 1 ts ansjospasta eller hakkede ansjosfileter
  • 1 håndfull finhakket persille
  • Litt tørket chilli

Kok opp lettsaltet vann til pastaen. Husk regelen: 100, 10, 1! For å oppnå best resultat skal man bruke 100 gram spagetti til 10 gram salt og tilsette 1 liter vann.

Mens vannet koker sauterer du ansjospastaen og chillien sammen med hvitløken i middels varm olje. Men pass på: hvitløken kan gjerne bli gyllen, men ikke for mørk for da blir den bitter. Et lite tips er å helle noen få dråper vann ned i oljen rett før du skrur av varmen, for da sikrer du at hvitløken forblir sprø.

Når spagettien er ferdigkokt heller du av vannet, og blander pastaen med oljen og hvitløken i pannen. Retten serveres med persille strødd pent over tallerkenen.

Hvis du ikke er så glad i hvitløk kan du eventuelt bruke hvitløksflak og fiske dem ut før servering eller utelate dem helt og heller lage en variasjon der du bruker rikelig med kvernet pepper som erstatning for hvitløk. Til den varianten kan du også tilsette soltørkede tomater.

Buon appetito!

Kunne du tenke deg å motta flere tips om italiensk mat?

- klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev!
Tags fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Søt, søtere, søtest – de italienske konditortradisjonene

I Italia ble det opprinnelig hovedsakelig bakt kaker og andre søtsaker i...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *