Spaghetti al ragù bolognese – spagetti med kjøttsaus

Spaghetti al ragù bolognese – spaghetti med kjøttsaus
Spaghetti al ragù bolognese – spaghetti med kjøttsaus - har sine røtter i Bologna

Kjært barn har mange navn, spagetti med kjøttsaus har bare to: ragù eller bolognese, og det korrekte navnet er faktisk en sammensatt versjon: ragù bolognese – det siste etter byen Bologna, der den opprinnelig har sine røtter. Noen ganger er det dessuten presisert at kjøttsausen er laget med kun okse- eller svinekjøtt. Altså om den er di carne, di maiale, osv.

Den offisielle oppskriften på Spaghetti al ragù bolognese er oppskriften som i 1982 ble brakt til Handelskammeret i Bologna av en delegasjon fra det italienske institutt for kokekunst Accademia Italiana della Cucina i et insisterende forsøk på å sikre den offisielle oppskriften og dermed garantere at den gastronomiske tradisjonen fra Bologna ville fortsette med å bli respektert og æret, og ikke glemt. Når det er sagt er jeg godt kjent med det faktum at alle italienske husmødre har deres helt egen versjon, som kan ha mer eller mindre å gjøre med den offisielle oppskriften. Det som skaper den gode ragù bolognese kan oppsummeres i tre punkter: 1) de gode råvarene, 2) kjøtt og tomat, 3) tid.

Når man har sagt spagetti og Italia må man også understreke følgende skikk: Det er nemlig meget viktig å vite at man i Italia spiser sin spaghetti al ragù bolognese med gaffel! Man kan til nød motta en skje som hjelpemiddel, men aldri en kniv. Å bruke kniv til spagetti er som å rope helvete og satan i Peterskirken.

Her får du mine tips og råd om tilberedningen og serveringen av spaghetti al ragù bolognese – spagetti med kjøttsaus. God fornøyelse!

Fakta:
Tilberedning: 5 timer, derav 4 er simretid
Antall personer: 4

Ingredienser:

 • 100 gr magert svinekjøtt
 • 300 gr magert oksekjøtt
 • 100 gr bacon, hakket
 • 1 glass rødvin (tørr vin på druen sangiovese)
 • 2 glass oksekjøttsbuljong
 • 5 ss. tomatpuré
 • 15 gr tomatkonsentrat
 • 1 løk, finhakket
 • 1 gulerot, finhakket
 • 1 stangselleri, finhakket
 • 1 ss. fløte
 • Olivenolje (til steking og til smak)
 • Salt og pepper
 • Ca. 400 gr spagetti

Slik gjør du:

Surr bacon og grønnsaker, gjerne med litt olivenolje, i en gryte med tykk bunn eller en god sauterpanne. Når løkene er klare, og før baconstykkene får for mye farge, tilsetter du kjøttet. Brun alt før neste ingrediens tilsettes. Hell nå rødvinen i gryten/pannen. Når vinen har fordampet tilsetter du tomat, tomatkonsentrat, salt og pepper etter smak, samt oksekjøttsbuljongen. La det koke opp og skru så ned varmen og la det hele stå og småsimre et par timer: Jo lengre, jo bedre da det er tiden som skaper smaken. Hvis bolognesen ser ut til å svi seg kan du spe på med lunkent vann.

Når det nærmer seg spisetid koker du opp saltet vann til spagettien, og kok deretter pastaen etter anvisningene på pakken. Rett før serveringen rører du fløten inn i kjøttsausen mens gryten fortsatt står over varmen.

Servering:

Spagettien helles over et dørslag og rister fri for vann, og begge deler serveres rykende varme i deres respektive gryter. Du kan velge å smake til bolognesen med en stråle ekstra jomfru-olivenolje, og den serveres naturligvis med et stykke parmesanost og et rivjern, slik at gjestene selv kan dosere den ønskede mengden fersk parmesanost over deres ragù alla bolognese.

Så enkelt er det!

Kunne du tenke deg å få flere tips om italiensk matlaging?

- så klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev!
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Smak på tartufo (italienske trøfler) fra isbaren L’Angolo di Gelato i Firenze

Tartufo er opprinnelig en fransk delikatesse,  men i dag en klassisk smaksvariant...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *