Spaghetti alla carbonara – spagetti med bacon, ost og egg

Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara er en klassisk italiensk rett som sies å stamme fra området rundt Roma

Denne spagetti-retten er ytterst populær, og jeg tror at det sannsynligvis er takket være den på alle måter overstimulerende kombinasjonen av bacon, ost og egg! Det er en klassisk, italiensk rett som ifølge mange menes å stamme fra Roma. Navnet kommer av det italienske ordet for kull – carbone – og skulle ha knyttet seg til retten i forbindelse med en hemmelig kullpakt fra 1880-tallets Lazio. Men som med alle gode historier finnes det flere versjoner…

En annen historie går ut på at da Roma ble befridd av de allierte hadde man meget få råvarer, og derfor ofte måtte ty til de utdelte feltrasjonene som bl.a. bestod av egg i pulverform og bacon. Disse to ingrediensene var det så et initiativrikt geni som blandet med spagettien sin, og voila! Andre sier kombinasjonen oppstod i gjeterlandet Abruzzo, der nettopp bacon, egg og ost var de mest opplagte matvarene som alle hadde tilgjengelig, og at middelklasse-familiene under besettelsen av Roma flyttet utenfor byen og opp i fjellene der de lærte seg å lage denne retten.

Carbonara skulle siden utgjøre en av grunnsteinene i det romerske kjøkkenet i etterkrigstiden. Jeg vet ikke hvilken av versjonene jeg velger å tro på, men en ting er sikker: det er en fantastisk god pastarett! Oppskriften ligger også på pasta-giganten Barillas liste som nummer 6 av de siste 150 årenes mest klassiske italienske retter – og det med god grunn! Smak selv, og nyt den med god samvittighet – noe annet er ikke vits i, enten man er kullbrenner, middelklassefamilie eller gjeter.

Fakta:

Tilberedning: 25 min.
Antall personer: 4

Ingredienser:

 • 400 gr. spaghetti (jeg anbefaler å bruke spaghetti N°5)
 • 150 gr. pancetta eller bacon, skåret i små terninger
 • 4 egg
 • 100 gr. fåremelks-ost av typen Pecorino romano, revet
 • Salt og sort pepper
 • Evt. fløte

Tilberedningen:

Knus eggene i en skål og bland dem med en knivspiss salt og 1/3 av osten. Sett en dyp panne over middels varme og stek svinekjøttet i noen minutter til det har fått litt farge. Skru av varmen.

I mellomtiden koker du opp vann til spagettien – rikelig med vann – og ikke tilsett saltet før vannet koker. Ha litt av det kokende spagettivannet i pannen med pancettaen og la det absorberes av kjøttet. Når spagettien er al dente heller du av vannet (pannen skal ikke tømmes fullstendig, spar gjerne litt av kokevannet) og spagettien helles i pannen sammen med svinekjøttet. Rør rundt og tilsett litt mer av kokevannet om nødvendig.

UTEN å skru på varmen igjen blander du nå eggemassen inn i pannen i ca. 30 sekunder. Det er viktig at du rører godt slik at temperaturen senkes og eggene ikke blir til eggerøre. Hvis det blir for kompakt kan du helle litt av kokevannet i blandingen, noe som gjør den mer kremet. Rør til slutt inn resten av osten, kvern pepper over og servér med en gang. Ønsker du å bruke fløte også blandes denne i eggeblandingen eller kokes forsiktig inn på en panne ved siden av.

Greit å vite:

 • Opprinnelig brukte man pastatypen penne, men i dag har det blitt mer vanlig å kombinere med spaghetti.
 • Kjøttet skal være guanciale di maiale, men da dette gjerne ikke finnes i de fleste dagligvarehandler har jeg valgt å bruke pancetta eller bacon i denne oppskriften – men det anbefales ikke å bruke røkt bacon.
 • Det skal ikke brukes ekstra fettstoff i pannen da kjøttet avgir rikelig med fett til stekingen.
 • Man bruker 1 egg per person eller ideelt sett 1 plomme per person og 1 hvite per 3 personer.
 • Osten skal helst være nyrevet pecorino-ost eller en blanding av pecorino og grana, men man kan også bruke bare grana, som er en billigere utgave av parmesanosten.
 • Hvitløk er bannlyst, og pepperet skal være sort og nykvernet.
 • Fløten er ikke opprinnelig en del av retten, og tilføyer man fløte bør mengden av egg minskes.

Kunne du tenke deg å motta flere tips om italiensk mat?

- så klik her og meld deg på vårt nyhetsbrev!
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Spaghetti aglio e olio – spagetti med hvitløk og olivenolje

I Napoli kaller de den aglio e uoglio og det er ikke vanskelig å...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *