Spis og drikk i Venezia

Venezia
Venezia er en meget besynderlig, komplisert og paradoksal by som det tar tid å bli kjent med

«This town makes a living on its own, he said to Jackson. She used to be the queen of the seas and the people are very tough and they give less of a good God-damn about things than almost anybody you’ll ever meet»

Fra Ernest Hemingways roman «Across the River and into the Trees»

En komplisert by

Venezia er på mange måter en veldig merkelig, komplisert og paradoksal by, som du ikke kan regne med å forstå etter første besøk. Det er ikke bare byens konstruksjon og utseende som er unik, men befolkningens mentalitet, døgnets rytmer og mulighetene for mat og drikke er enestående.

Ingen andre steder kan man kan spise så dårlig og betale så mye som her. Den voldsomme turismen har uten tvil en stor del av skylden, for når over halvparten av de årlige ca. 10 millioner besøkende ikke engang tilbringer én natt i byen, men bare suser rundt for å se Sukkenes Bro, Markusplassen, Rialtobroen og et par andre høydepunkter før de drar fra byen igjen, så må det være vanskelig for restaurantene å holde fast i den faglige stoltheten og ikke bare si «hvem bryr seg, jeg ser dem jo likevel aldri igjen, så…».

Det er selvfølgelig også mulig å spise fremragende i Venezia. Det er faktisk ikke det minste vanskelig i en by som besøkes jevnlig av de rikeste menneskene fra hele verden. Men hvis du ikke er innstilt på å bruke en mindre formue på oppvartningen krever det litt forberedelse å få en god gastronomisk opplevelse med hjem. Med hjelp av flere årtiers erfaringer med reiser til – og opphold i byen, har jeg samlet noen få gode råd som kan hjelpe deg godt på vei.

Første tips: Ikke sett deg ned!

Det beste tipset er i grunnen å ikke sette seg ned. De lokale inntar nemlig ofte deres måltider på samme måte som mange spanjoler med «tapas», som i Venezia kalles «ciccheti» (uttales «tjiketi») akkompagnert av et, ofte ikke beskjedent antall, glass vin eller aperitiffer i baren. Når man tenker på hvor høyt prisnivået generelt er i Venezia, er det ufattelig billig å drikke et glass. Venezianerne drikker simpelthen på en måte som, mange andre steder, ville forbindes med alvorlig alkoholisme, og det er ikke noe som helst rart i å ta seg et glass vin i baren klokken 7.00 om morgenen, i stedet for en kopp kaffe!

Spritz
Den lokale spesialiteten Spritz er en fantastisk aperitiff som består av hvitvin, farris og Campari

Et lite glass vin koster ofte ikke mer enn 1,00 euro, og fås faktisk helt ned til 60 cl, og stående i baren vil den lokale spesialiteten «spritz» – en fantastisk aperitiff som består av hvitvin, farris og Campari (for meg finnes det ikke noe bedre), Aperol eller sjeldnere Cynar eller Select, pyntet med en oliven og en skive sitron eller appelsin – vanligvis koster det 2-2,5 euro for et flott glass. Hvis du kan drikke mer enn 2-3 stykker uten å falle i kanalen etterpå tar jeg av meg hatten for deg.

Til dine drikkevarer (legg merke til rekkefølgen!) spiser du små frityrstekte saker og ting, sandwicher osv. Råvarene er duggfriske på de gode stedene, og tilberedningen er glimrende. På denne måten kan du drikke (og spise) en utmerket lunsj for under 10,00 euro i selskap med de lokale. Det er mange slike lure, små steder i byen, og blant mine egne favoritter er:

Barcareto da Lele, Campo dei Tolentini, Santa Croce 183
Al Mercà, Campo Cesare Battisti, San Polo 213
All’Arco, Calle Arco, Sestiere San Polo 436
Hostaria Vecio Biavarol, Fondamenta Dei Tolentini, Santa Croce 225

Andre tips: Ikke la deg lure!

De to første stedene kan du glemme alt om å få sitte ned: Baren er bitte liten, og ofte er det så mange gjester at det er umulig å i det hele tatt stå der med glasset i hånden. På All’Arco er det et bord eller to utenfor i sommerhalvåret, og på Hostaria Vecio Biavarol har du en ganske god mulighet for å få en barstol å sitte på.

Ikke la deg lure av gode anmeldelser på Tripadvisor, i Lonely Planet eller lignende steder til å tro at disse stedene er turistfeller: Av uforklarlige årsaker er klientellet på disse stedene fortsatt lokalt, og turistene er bare et lite innslag.

Markuspladsen i Venedig
Markusplassen er et av de mest populære stedene i Venezia, men ifølge Lino absolutt ikke det beste stedet i byen å lete etter et spisested…

Men hvor sympatisk og hyggelig det enn er å dytte albuer med de lokale i baren, så kan det også komme tidspunker hvor du har lyst til å sitte ned og spise et ordentlig (varmt) måltid. Og da begynner det å bli vanskelig.

Smak og behag er som kjent veldig personlig, og mange vil kunne fremheve helt andre steder enn jeg gjør. Hvis du ønsker å følge «folkets røst» og spise der flest er mest fornøyde, er det enkelt nok: Gå inn på Tripadvisor og følg flokken. Du vil ganske sikkert spise akseptabelt, personalet vil snakke diverse fremmedspråk … og det vil ikke være én lokal gjest i restauranten. Jeg har selv prøvd flere av toppscorerne, men ingen av dem har gitt meg lyst til et besøk nummer to.

Byens beste kjøp: Da Marisa

Jeg er til gjengjeld begeistret over «Da Marisa», som kommer flere hundre plasser nede i klassifikasjonen, kanskje fordi de har en fast meny på kvelden, som de ikke fraviker for å gjøre kresne kunder fornøyde, kanskje fordi de ikke aksepterer at gjestene kommer for sent: Hvis du har bestilt bord til 20:00, skal du ikke tro at det venter et bord til deg hvis du kommer klokken 20:10! Legg merke til at den eneste måten å reservere et bord på, er å ringe til dem: De har ikke noen hjemmeside, ingen mail, kun telefon. Og du må også betale med kontanter!

Det kan varmt anbefales å bestille bord lang tid i forveien, en måned er ofte ikke for mye i høysesongen, og den første som bestiller bord får lov til å bestemme om menyen skal være basert på sjømat eller kjøtt. Uansett om det blir det ene eller det andre, kan du forberede deg på 3-4 hors d’oeuvres (antipasti, som man sier i Italia), en pastarett, en hovedrett og en dessert, samt vann og vin ad libitum til 35,00 euro. Du kan også komme og spise à la carte til lunsj; da er det som regel ikke nødvendig å bestille (lang tid) i forveien, og maten er fortsatt god og billig, men for meg er det kveldsmenyen som, uten sammenligning, er byens beste kjøp:

Da Marisa
Fondamenta di San Giobbe
Cannaregio 652b
(+39) 041 72 02 11

Byens beste stab: Trattoria Bar Pontini

Noen gjester mener tilsynelatende at personalet på Da Marisa er korte og ikke særlig serviceinnstilte. Det forstår jeg ikke, for jeg har alltid hatt det som plommen i egget når jeg har vært der, og synes de har vært høflige, uformelle og sjarmerende. Men hvor sympatiske de enn er, så kan ingen i hele byen – eller så mange andre steder – måle seg med staben på Trattoria Bar Pontini, som ligger noen hundre meter lenger nede langs kanalen, like ved broen Ponte delle Guglie.

Trattoria Bar Pontini
Ifølge Lino kan ingen steder måle seg med staben på Trattoria Bar Pontini, som ligger like ved broen Ponte delle Guglie

Her trenger du som oftest ikke å bestille mer enn en dag i forveien, og det kan også skje via epost, og du får også lov til å betale med kort. Maten er veldig god, prisene er fornuftige, og stemningen er alltid i topp: Selv ikke ubehagelige kunder kan slå Roberta, Giada og Fabio ut av kurs. Selv om turistene alltid er i knusende overtall liker jeg å komme hit, for maten er som sagt god, og jeg tør påstå at den er bedre enn minimum 9 av 10 steder i byen. Og så kan jeg alltid velge å henge litt i baren med en spritz hvis jeg ønsker å oppleve litt lokalkoloritt da stamgjestene står her oppe fra morgen til kveld.

Trattoria Bar Pontini
Fondamenta de Cannaregio
Cannaregio 1268
(+39) 041714123
Trattoria.pontini@hotmail.it

Byens beste pizza

Jeg kunne nevne mange flere gode steder der pris og kvalitet henger sammen, og hvor personalet behandler deg godt uten å være hverken overfladiske eller innsmigrende. Men du skal også selv ha fornøyelsen av å gå på jakt og finne «de riktige stedene».

Pizza
Du kan finne sjenerøse stykker lekker pizza til under 2,00 euro bak den store kirken Basilica di San Rocco

Et par tips: Vent til klokka blir nærmere 20:00 og prøv å følge de lokale til deres spisesteder, eller kikk bare inn på denne tiden og prøv å se hvor klientellet ser noenlunde lokalt ut. Unngå de travleste områdene som strøket som går fra togstasjonen til Rialtobroen og videre til Markusplassen, og ikke minst det fryktelige området mellom togstasjonen og Ponte delle Guglie, der turismeindustrien har utradert enhver form for lokalt liv.

Og gå aldri, aldri, aldri inn et sted der servitørene står ute på gaten og inviterer deg inn. Søk vekk fra de andre turistene, ut i de små gatene, kvarteret Cannaregio mellom Strada Nuova og Fondamenta Nuove har mange gode og koselige spisesteder.

Til sist er det på sin plass med en hyllest til byens beste og billigste pizza, som jeg har spist utallige ganger sammen med et (og når jeg sier «et», så er det en talemåte) glass av byens beste spritz, få hundre meter borte. Jeg avslører ikke barens navn, det må dere snuse dere fram til selv, men de sjenerøse stykkene med lekker pizza til under 2,00 euro får dere bak den store kirken Basilica di San Rocco hos:

Mille Voglie da Tarcisio
Calle Tintoretto
Santa Croce 303

Tredje tips: Ta tiden til bruk!

Nyt Venezia langsomt. Ta deg tid til å utforske byen og du kommer til å elske den. Hvis du skynder deg og prøver å oppleve den på en dag eller to, vil du sannsynligvis ikke kunne fordra den.

Skål!

Har du lyst til å oppleve Venezia og dens mange gastronomiske gleder?

- klikk her og se alle våre ferieboliger og hoteller i den flotte byen!
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Lino

Opplev øya Elba!

Øya Elba er et vakkert og frodig alternativ til det italienske fastlandet om...
Les mer