To dager og en natt i Firenze

Kan Firenze virkelig oppleves på kun to dager og en natt? Ja, klart det. Finn ut hvordan her.
Kan Firenze virkelig oppleves på kun to dager og en natt? Ja, klart det. Finn ut hvordan her.

Jeg skal være helt ærlig: nei, du kommer ikke til å rekke å se alt som er å se i Firenze på bare 30 timer. I renessansens fødeby er det nok museer, butikker, torg og statuer til å fylle en hel levealder med reiser. Men. Du behøver ikke å besøke alle severdighetene for å oppleve byen fra sin beste side – så la stress og jag fare og bli med på et kort besøk i Firenze som vil vekke alle dine sanser.

Dag 1

Klokken 13:00
Vi ankommer med tog fra Milano til Stazione Santa Maria Novella i Firenze og drar direkte til vårt valgte hotell for besøket. Vi har reservert en natt på Kraft Hotel i utkanten av det historiske sentrumet – men fortsatt med gangavstand til alt. Takterrassen på hotellet er helt fantastisk, og vi ser allerede frem til å skulle innta frokosten her neste dag, omgitt av Firenzes hustak. Kanskje vi har tid til en aperitivo før det?

Klokken 14:00
Da vi har sjekket inn begynner magene våre å rumle, og vi vender snuten mot et av de flotteste torgene i Firenze, som ligger i Oltrarno-strøket (området på «den andre siden» av elva Arno»), nemlig Piazza Santo Spirito.

piazza santo spirito
Vin, ost og kjøtt i Firenze – en bedre lunsj, rett og slett…

Det begynder å småregne på vår vei langs elva, men temperaturen er fortsatt høy, så da vi ankommer torget søker vi ly under en beskyttende parasoll og nyter vin, ost, saltet kjøtt og andre toskanske spesialiteter der. Dette er livet på sitt beste!

Trattoria Borgo Antico, Piazza Santo Spirito 6/r, Firenze

Klokken 16:00
Tiden løper lett fra deg når lunsjen inntas på Piazza Santo Spirito. Her kan man sitte i timesvis og observere livet som utfolder seg på torget. Etter to timer er vi klare til å gå, men før vi forlater torget tar vi en rask titt inn i Basilica di Santo Spirito.

Basilica Santo Spirito
Den enkle fasaden på Basilica di Santo Spirito avviker vesentlig fra Firenzes andre kirker, som er prangende dekorert med marmor…

Kirken er tegnet av den berømte arkitekten Filippo Brunelleschi, og i tillegg til alle de vakre kalkmaleriene innvendig er kirken unik fordi utsmykningen på utsiden aldri ble satt igang før Brunelleschis død. Derfor er kirken markant forskjellige fra mange av Firenzes andre prangende basilikaer, men jeg tror at det er nettopp denne enkelheten som gjør den til en av de vakreste kirkene i byen.

Klokken 17:00
Vi fortsetter i retning et av Firenzes viktigste byggverk, Ponte Vecchio. På veien dit tillater vi oss å gå oss ville i de smale, små gatene. Vi stopper og ser inn gjennom antikvariat-vinduer, lytter til samtaler mellom to av byens eldre menn som nyter roen i de små smauene, før vi slår følge med alle turistene på broen. Firenze oppleves nemlig best slik – til fots og i et avslappet tempo.

Louise Ponte Vecchio
Hvis du ikke kan få tatt et bilde uten et hav av turister på Ponte Vecchio, kan du alltids prøve rett ved siden av broen – her med Oltrarnos vakre hus i bakgrunnen.

På Ponte Vecchio endrer atmosfæren seg dramatisk. Her trasker vi blant skoleklasser og amerikanske turister, og med en gang vi har tatt det obligatoriske bildet med elva Arno i bakgrunnen tar vi til høyre og går forbi Galleria degli Uffizi. Uffizi-museet er et av verdens ledende kunstmuseer, og rommer blant annet store verker av Botticelli og Raffaello. Men vi sparer besøket til en annen gang, og nyter arkitekturen på utsiden helt gratis i stedet.

Klokken 17:30
Veien forbi Uffizi fører til Piazza della Signoria, der byens rådhus, Palazzo Vecchio, ruver med sitt imponerende klokketårn på 94 meter. Utenfor Palazzo Vecchios inngang står Michelangelos berømte statue, David, som han bygde i marmor en gang mellom år 1501 og 1504. Eller, for å være helt ærlig, så er dette en kopi av Michelangelos statur – den originale, som opprinnelig stod på kopiens sted, ble flyttet til Galleria dell’Accademia i 1873.

Klokken 18:00
Det nærmer seg tiden for en aperitivo, så vi drar tilbake til hotellet for å nyte en god Aperol Spritz på takterrassen.

Kraft terrass
Terrassen på Kraft Hotel er ikke verst! Her kan du sitte lenge og bare nyte utsikten over hustakene i Firenze.

Det er virkelig noe helt eget å sitte her og nyte solens siste stråler før de forsvinner bak de toskanske fjellene i bakgrunnen.

Klokken 21:00

4 Leoni Florens
Det er så hyggelig å nyte en middag på Trattoria 4 Leoni mens man kan iaktta livet som utfolder seg på torget utenfor…

Jeg har reservert bord på en av mine foretrukne restauranter i byen – og den ligger tilfeldigvis på et av Firenzes hyggeligste torg; Piazza della Passera. Restauranten heter Trattoria 4 Leoni, og her bør du ikke gå glipp av en av byens klassikere: bistecca alla fiorentina, en T-bone steak grillet til perfeksjon, servert med enkelt tilbehør. Hvis du ikke ønsker å spise kjøtt er også deres ravioli med pærer og taleggio en ren drøm.

Trattoria 4 Leoni, Via de’ Vellutini 1/r, Firenze

Klokken 00:00
Vi avrunder kvelden med en drink på Piazza Santo Spirito, som på kvelden blir forvandlet til florentinernes ledende sosiale møtested. Torget er spekket med barer, og når været gjør det mulig fylles plassen med en herlig blanding av italienere, turister og utenlandske studenter. Dersom været ikke gjør det like hyggelig å sitte ute kan du gå innendørs i baren Volume, som er et gammelt snekkerverksted som har blitt omgjort til en bar der live-band ofte spiller på en liten scene innerst i baren.

Volume, Piazza Santo Spirito 5/r, Firenze

Dag 2

Klokken 09:00
Hvis du er som meg mener du at hotellets frokostbuffét kan være avgjørende for om du vil anbefale stedet til venner eller ikke. Og jeg må si at Kraft Hotel virkelig leverer på det punktet. Det er ikke ekstravagant, men du finner det meste du kan forestille deg – til og med et eget hjørne med masse frø, nøtter og tørket frukt du kan toppe din greske yoghurt med. Og å kunne nyte dette i kombinasjon med en nytraktet cappuccino på taket betyr at jeg definitivt vil komme tilbake.

Klokken 11:00
Etter en lang frokost på takterrassen går vi i retning av Giardini di Boboli – den historiske parken i Firenze. Parken ble opprinnelig skapt som en hage tilhørende Palazzo Pitti; slottet der Medici-familien bodde i deres maktdager.

Giardini di Boboli
Utsikten fra Giardini di Boboli er heller ikke noe å klage over…

Giardino di Boboli er virkelig som et museum under åpen himmel – det er skulpturer, fontener, et amfiteater – you name it! Og alt ligger ute i det skjønne grønne. Hvis du ikke er interessert i kulturelle severdigheter kan du alltids ta med deg et teppe og en piknik-kurv og sette deg ned for å nyte den fantastiske utsikten.

Giardini di Boboli
Entré: € 7 (€ 3,50 for studenter)

Klokken 13:00
Vi tilbringer et par timer i parken, og bestemmer oss for å ta bakveien ut. Det viser seg å være en glimrende idé, for stien som fører oss tilbake til sentrum er omgitt av et magisk, toskansk landskap med sypresser og hus med terrakotta-fasader. Vi spaserer langs bymurene som fører oss til Porta San Miniato, noe som er perfekt, for det er lunsjtid og ved Porta San Miniato (i området San Niccolò) er det en bred vifte av hyggelige gjestgiverier, osteriaer og enoteker. Vi slår oss ned på Osteria Antica Mescita San Niccolò, og nyter et glass musserende prosecco mens vi venter på våre bruschette.

Fuori Porta
Promenaden fra Giardino di Boboli till Porta San Miniato går gjennom et nydelig landskap

Klokken 15:00
Tiden flyr i godt selskap og med god mat på bordet, og først etter to timer reiser vi oss fra plassene våre på terrassen. Siden vi først er i området bestemmer vi oss for å ta trappen som fører opp til utsiktspunktet Piazzale Michelangelo – for utsikter kan vi aldri få nok av! Her oppe får du en panoramautsikt ut over hele Firenze, og best av alt: det er gratis! På vei ned trappen tar vi en titt inn i Giardino delle Rose (Rosehagen); et fristed for alle som liker roser (og hvem gjør ikke det?). Hagen er åpen hele året rundt, men den er naturligvis best å besøke mellom vår og høst da rosene står i full blomst. Å, den duften!

Klokken 17:00
Det begynner å rumle i magen igjen, og da man ikke kan avlegge Firenze et besøk uten å stikke innom Gelateria La Carraia – isbaren som serverer Firenzes beste is – passer det fint å dra dit nå. Køen utenfor isbaren bekrefter det vi allerede visste. Ikke mist motet når du ser køen, for selv om den er ti meter lang går det fort – og det er verdt ventetiden. Jeg vil gjerne ha et beger med pistasj og mørk sjokolade, takk. Eller vent, jeg tror jeg vil prøve mango og kokos. Elleeer, nå når jeg tenker over det høres marengs og hasselnøtt ut som en god idé… Dette må være selve definisjonen på et luksusproblem.

Gelateria La Carraia, Piazza Nazario Sauro 25/r, 50124 Firenze

Gelato
Valget falt på fiken og hvit sjokolade til slutt…den perfekte kombinasjonen av syrlig og søtt!

Klokken 17:30
Toget vårt til Milano går om en time, men vi har tid til en kjapp aperitivo før det. På andre siden av Arno-elva, mellom Ponte alla Carraia (som gav navn til den nevnte gelateriaen) og Ponte Santa Trinita, ligger baren River Café Firenze. Det er ikke bare et sted å kunne betrakte livet rundt seg og bli sett på, men også det perfekte stedet å avslutte to vidunderlige dager i en av verdens vakreste byer. I selskap av en spritz og synet av Arno-elva som glimter i ettermiddagssolen, føler vi oss takknemlige og vet at det ikke vil bli lenge til vi kommer tilbake.

Hvis du vil få flere tips om Firenze kan du lese artikkelen min «Firenze utenfor turiststrømmen» her.

Ønsker du også å oppleve Firenze på en ferie?

Besøk vår side om storbyferie i Firenze. Der vil du finne masse nyttig informasjon om byen, og kan også søke i vårt store utvalg av håndplukkede hoteller, leiligheter og B & B i byen.

Tags fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Oppskrift på italiensk sjokoladekake med olivenolje og fikensyltetøy

En sjokoladekake med olivenolje – hvordan klinger det i dine ører? Fantastisk...
Les mer