To italienske filmer og andre kultur-tips til ferien din i Italia

Toskansk landskap
Det toskanske landskapet nevnes ofte i Rie Bobergs "Mit Toscana"

Er du interessert i italiensk kunst og kultur? Er du på jakt etter gode bøker om Italia som du kan ta med på ferien, eller italienske filmklassikere du kan se som inspirasjon før du reiser?

Så les videre nedenfor, der jeg først anbefaler to sosialrealistiske filmklassikere fra Italia med substans og innhold,  og to bøker om Italia.

Den ene boka heter «Mit Toscana» og er skrevet av forfatter og vinbonde, Rie Boberg, som beskriver det Toscana hun kjenner, mens den andre er boken «Spisesteder i Rom», der forfatteren Helge Kamp anbefaler 30 forskjellige spisesteder i Roma. (Bøkene er på dansk)

God fornøyelse!

Respiro

Den italienske regissøren Emanuele Crialese forsøker ikke bare å skildre det langsomme og enkle livet i en liten fiskerlandsby på Italias sørligste øy Lampedusa i filmen ”Respiro”, men også i samme åndedrag («respiro») å fortelle en ung kvinnes historie om å føle seg annerledes og ikke passe inn i lokalsamfunnet som omgir henne.

Øya Lampedusa er en ytterst velvalgt kulisse for nettopp å kunne illustrere hovedpersonen Grazias (spilles av den fabelagtige skuespilleren Valeria Golino) forskjellighet og desperasjon. Med øyas golde og klipperike omgivelser kan det dras metaforiske paralleller til innbyggernes tradisjonsbundne, lukkede og mannsdominerte levevis. En levevis som står i skjærende kontrast til Grazias milde og feminine fremtoning, lyse og annerledes utseende og tradisjonsbrytende frisinn. Hun trues av familien med å bli sendt på anstalt i Milano hvis hun ikke innpasser sig og oppfører seg «normalt», og Grazia søker derfor bort fra de kvelende båndene og normene som lokalsamfunnet og hennes mann pålegger henne for at gi plass til seg selv med hjelp fra sin sønn Pasquale.

Filmen vant to priser i Cannes i 2002 og er elsket av publikum for dens åndeløst vakre naturlandskap.

Den ukjente kvinnen

Etter å ha vært taus i seks år meldte regissøren Giuseppe Tornatore i 2006 igjen sin ankomst på den italienske filmscenen med den psykologiske thrilleren «La Sconosciuta».

Filmen – en vaskeekte noir-sjanger – er en barsk og overraskende fortelling om en ukrainsk kvinne, Irena, som kjemper seg ut av miljøet som prostituert i Italia. Hun forsøker å legge sin dramatiske fortid bak seg og få et ben innenfor det pene, italienske borgerskapet. Hun har imidlertid en helt spesiell dagsorden – og kun ét mål for øyet. Irena innhentes flere ganger av sin barske fortid, men hver gang klarer hun å komme på bena, for hun er fast bestemt på å nå målet sitt, koste hva det koste vil.

Filmen tar opp flere betente samfunnstemaer, og er – til tross for dens beinharde karakterer – et velkomment motstykke til de mange filmene som skildrer livet i Italia med rosenrøde nyanser. Det er med andre ord brukt mindre idyll og mer av det mørke Italia man som besøkende vanligvis ikke får innsikt i.

Spisesteder i Roma

Det kan være vanskelig som turist å velge hvor man vil spise når man besøke Roma for første gang. Og risikoen for å havne i en turistfelle er like stor som antallet restauranter i den antikke byen.

Tiberen og Ponte Sant´Angelo
I Roma kan du finne mange gode spisesteder – og kanskje spasere langs Ponte Sant´Angelo etterpå?

Forfatter Helge Kamp gir i boken «Spisesteder i Rom» (dansk) adressene til 30 hemmelige, ekte romerske mathuler. Boken er nøkkelen til opplevelsen av det ekte og uspolerte Roma, godt bortgjemt fra turistene. Selv om det kan være vanskelig å finne veien rundt i byen er det ingen unnskyldning for ikke å finne Helge Kamps anbefalte spisesteder. Boken viser nemlig et kart over de 30 spisestedene slik at de er lette å finne.

Hvis du synes det er vanskelig å uttale eller forstå de enkelte rettene på menyen, inneholder boken også en matparlør. Kort sagt er bogen uunnværlig hvis man gjerne vil nyte det gode, romerske kjøkkenet.

Se alle hotellene og ferieboliger våre i Roma her

Mit Toscana

Olivenbonde, forfatter, journalist og guide Rie Boberg, som har bodd i Toscana i 26 år med sin mann, kunstmaleren Jørgen Boberg, har skrevet boken «Mit Toscana» (dansk). Her viser Rie Boberg Toscana slik hun kjenner det – deriblant kunsten, kulturen og maten.

Hun viser Toscana sett fra havet, tar oss med til fjellene i den nordlige delen av regionen, guider oss på turer til Lucca, Pisa, Firenze og Siena. Så hvis man brenner for Toscana og vurderer å la neste ferie gå til denne rikholdige regionen er det masse inspirasjon å hente i boken om rustikke restauranter, toskanske fester og mye mer.

Se alle hotellene og ferieboligene våre i Toscana her

Kunne du tenke deg å få flere kulturtips med på ferien din?

- klikk her og meld deg på det månedlige nyhetsbrevet vårt!
Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

Bo i herskapsleiligheter høyt hevet over Ortasjøen

Følgende er et fiktivt innlegg der en av våre reisekonsulenter har forsøkt...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *