Topp 5 UNESCO-steder å besøke på en reise til Italia

Verona panoramic view from the high hill Italy
Verona kom med på UNESCOs verdensarvliste i år 2000.

Italia har i alt 53 steder som er på UNESCOs liste over verdenskulturarv (sammenlignet med Norges 8 steder), og kun å skulle velge ut fem av disse til en toppliste, kan virke som en umulig oppgave. Sannheten er jo at stedene har havnet på listen over verdenskulturarv av ​​en grunn, og de bør alle få deres rettferdige del av oppmerksomheten og besøkene. Men som så mye annet her i livet strekker ikke alltid tiden til, og det kan derfor være greit å få litt hjelp til å velge ut favorittene – noe som er grunnen til at jeg har valgt å presentere fem favoritter her.

I tillegg til disse fem favorittene vil jeg også gjerne gi deg et wildcard, som kunne ha fått en velfortjent plass på listen, men som allerede har mottatt en annen stor pris. Jeg snakker om I Sassi di Matera (grottebyen i Matera), som har blitt utnevnt til europeisk kulturhovedstad i 2019. Matera kom med på UNESCOs liste over verdenskulturarv i 1993 som den første søritalienske byen, og den er siden da blitt mer og mer populær blant både innfødte og utenlandske turister.

Les mer om grottebyen og kulturhovedstaden Matera her

Topp 5 UNESCO-steder å besøke i Italia

Italias kulturarv ligger spredt over hele landet, fra fjellkjeden Dolomittene og vindistriktet Langhe i nord, til Alberobello i Puglia (regionen som danner hælen i den italienske støvelen) og den historiske byen Siracusa på Sicilia. Det spiller derfor ingen rolle hvor i Italia du velger å tilbringe din ferie, for det vil mest sannsynlig være et kulturarv-sted du kan besøke innenfor rimelig kjøreavstand. Hvis du vil se den komplette listen over italienske kulturarv-steder kan du finne den på UNESCOs hjemmeside for kulturarv her.

1. Val d’Orcia, Toscana

At det finnes mange vakre steder i Italia hersker det ingen tvil om, men hvis det er ett sted som kan kalles picture perfect, må det være Val d’Orcia.

Val d'Orcia
Val d’Orcia i Toscana. Foto: Yann CœuruCC BY 2.0

Val d’Orcia er en dal som strekker seg fra bakkene sør for Siena til vulkanen Monte Amiata, og som er selve essensen av Toscana med sitt klassiske, bølgende landskap der sypresser, vinmarker og idylliske landsbyer dukker opp over rundt hver sving. To av de mest berømte byene i området er Pienza og Montalcino, hvor sistnevnte kanskje er best kjent for sin vinproduksjon, spesielt Brunello di Montalcino-vinen.

 

2. Su Nuraxi di Barumini, Sardinia

På 500-tallet f.Kr. ble det bygget en unik form for forsvarsstrukturer kjent som nuraghi på Sardinia, og det finnes ingen lignende strukturer andre steder i verden. Komplekset består av sirkulære forsvarstårn bygget av stein.

Nuraghi
En av mange nuraghi på Sardinia. Foto: A.AutielloCC BY-ND 2.0

Tårnene er spredt over hele  Sardinia, men Barumini-komplekset er den mest utviklede, og også best bevart, og gir derfor det beste innblikket i denne bemerkelsesverdige, forhistoriske arkitekturen.

3. Det historiske bysentrumet i Urbino, Marche

Alle syv historiske bysentrum i Italia er med på listen over verdenskulturarv, herunder Firenze, Roma, San Gimignano og Napoli. Her har jeg valgt å fremheve Urbino, en by som kanskje ikke får like stor oppmerksomhet som sine større søsken, men som er en av ​​de største arkitektoniske perlene i hele Italia.

Urbino, Italy, Cityscape at Dull Day
Det gamle bysentrumet i Urbino i regionen Marche.

Urbino er en berømt renessanseby i Marche-regionen på den italienske østkysten, der noen av verdens største diktere, kunstnere og filosofer samlet seg på 1400-tallet, noe som medførte at kulturen som var oppbygget i Urbino, ble eksportert til andre steder i verden. 

4. Vinlandskapet Langhe-Roero og Monferrato, Piemonte

«Langhe-Roeros og Monferrato vinmarker er et glimrende eksempel på menneskelig interaksjon med sitt naturlige miljø. Etter en lang og langsom utvikling av vindyrknings-ferdigheder er den beste mulige tilpasningen av druesorter til jord med spesifikke jord- og klimakomponenter blitt implementert, noe som i sig selv er relatert til vindyrkningsferdigheter, og har dermed blitt et internasjonalt benchmark. Vinlandskapet uttrykker også store estetiske egenskaper, noe som gjør det til en arketype av europeiske vinmarker.»

Piemonte vinmarker landskab Castiglione Falletto Langhe
Vinstokker så langt øyet kan se i Langhes vinlandskap.

Det forklarer en av ​​årsakene til hvorfor vinlandskapet Langhe-Roero og Monferrato i Piemonte har kommet med på UNESCOs verdensarvsliste. Piemonte har over tid vært kjent som regionen i Italia som setter mat og vin høyest, og deres største stjerner er deres Barolo- og Barbaresco-viner. I tillegg til gode viner er området fylt med spennende middelalderbyer og godt bevarte fort, besøk for eksempel Albs, La Morra og Neive i løpet av din ferie i området.

5. De eoliske øyer, Sicilia

De eoliske øyer er det overordnede navnet på de syv vulkanøyene Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi og Panarea, som ligger samlet utenfor Sicilias nordkyst. Selv om man kanskje skulle tro at øyene er på verdensarvlisten på grunn av deres skjønnhet og eksotiske karakter, ligger motivasjonen faktisk i deres vulkanske fenomener.

Salina Lipari
Utsikten fra Lipari, den største av de eoliske øyer.

Siden 1700-tallet har man vært i stand til å studere vulkanologi, hvordan vulkanske øyer er oppbygget og pågående vulkanske fenomener, som har vært et av de største betydningene for geologenes utdannelse i nesten 300 år.  Les mer om de eoliske øyer her.

Mer fra Louise Laurenius

Firenze utenfor turiststrømmen

Å komme som turist til en by du aldri har vært i før...
Les mer