Toppen av poppen i Støvlelandet

DJ-er og diskotekmusikk var meget populært, spesielt i 80- og 90-tallets italienske musikkverden
DJ-er og diskotekmusikk var meget populært, spesielt i 80- og 90-tallets italienske musikkverden

Er dine kunnskaper om de italienske sangskattene begrenset til Eros Ramazzottis og Laura Pausinis hits fra 80- og 90 tallet? Hvis dette er tilfellet er det bare å lese videre nedenfor der vi gir deg en oversikt over toppen av poppen, og hvem som fik Italia til at synge i kor gjennom halvdelen av det forrige århundre…

Årtienes trender – 50-tallet

Mens det på andre siden av kloden vokste en interesse for mer rytmisk musikk, fremført av f.eks. Elvis Presley og Chuck Berry, var det fortsatt den melodiske sangen som var elsket i Italia på 50-tallet. En sang som samlet italienerne for alvor, og som fortsatt synges over hele verden, ble født i 1958.

Gademusikanter er en populær del af det italienske gadebillede
Gatemusikanter er en populær del av det italienske gatebildet

Den heter “Nel blu dipinto di blu”, ble sunget av Domenico Modugno og vi nordmenn kjenner den best som “Vi har det, åh åh, så deilig”. Den deltok i Det Internasjonale Melodi Grand Prix i 1958, men vant ikke. Også Adriano Celentano og Enzo Jannacci vant innpass i italienernes hjerter i dette tiåret.

60-tallet

På 60-tallet så man en helt ny generasjon av sangere bli til. De sosio-politiske og kulturelle begivenhetene i landet avspeilte seg i musikken, noe som skapte et helt nytt uttrykk i musikken, som igjen ble grobunnen for de kommende tiårene. De nye kunstnerne introduserte den rytmiske musikken samt popmusikken, og flere kvinner gikk på scenen i lårkorte skjørt og uttrykte på denne måten deres nyervervede frihet. Som representanter for denne perioden kan man nevne: Lucio Battisti, Gianni Morandi, Rita Pavone, Mina og Mia Martini.

70-tallet

Det etterfølgende 70-tallet bød på kunstnere som spilte en helt ny form for rockemusikk. Det ble eksperimentert med nye musikkinstrumenter og nye lyder i musikken som blant annet Zucchero, Vasco Rossi, Gianna Nannini og Umberto Tozzi ble berømte for.

80-tallet

Og så kom 80-tallet. I starten av dette tiåret eksploderte pop-bølgen! Sabrina Salerno gjorde seg internasjonalt bemerket med sangen “Boys” i 1986, og ikke minst med den tilhørende, temmelig avslørende badevideoen. Den store hiten “Self Control” ble skrevet av den veldig populære sangeren og låtkriveren RAF, som også utgav sangen selv, men ikke med like stor internasjonal suksess som Laura Branigans versjon. Gruppen Ricchi e Poveri plasserte også Italia på popmusikkens kart med deres store hit “Sarà perché ti amo”, som vi nok hørte mest i form av Picazzos “Hvor skal vi sove i natt”. I dette tiåret var det også plass til de store kjærlighetsballadene, som ble fremført av bl.a. Antonello Venditti, Claudio Baglioni og Eros Ramazzotti.

Badevideoer blev en almindelig af popmusikken i 80´erne
Badevideoer ble en helt vanlig del av popmusikken på 80-tallet.

90-tallet

Århundrets siste tiår, 90-tallet, spilte opp til dans på diskotekene. Aldri har det blitt investert så mange penger i en bestemt sjanger i Italia, nemlig “house” som ble produsert hovedsakelig til diskotekene. Gigi d’Agostino er nok blant de mest internasjonalt kjente italienske DJene og produsentene av diskoteksmusikk, og har hatt flere store internasjonale hits, som “Bla bla bla”. Ved siden av diskotekmusikken levde poppen og rocken videre i beste velgående, med musikere som bl.a. Laura Pausini, Gianluca Grignani og ikke minst Giorgia, som gjorde seg internasjonalt bemerket i duetter med bl.a. Elton John og Luciano Pavarotti. 90-tallet var også tiåret da Andrea Bocelli brøt gjennom med den store hiten “Con te partirò”, også sunget på engelsk i duett med Sarah Brightman under tittelen “Time to say goodbye”.

Forenet i fellessang

En spesiell årlig begivenhet har i flere tiår samlet Italia til fellessang, nemlig den såkalte Sanremo-festivalen. Sanremo-festivalen så sitt lys i den norditalienske byen Sanremo i 1948, og har blitt avholdt i februar/mars hvert år siden. Man kan sammenligne festivalen med det norske Melodi Grand Prix, bare i mye større format. Festivalen varer i flere uker, og kårer to vinnere i to forskjellige kategorier: kjente og ukjente kunstnere. Det er mye prestisje i å vinne festivalen, og vinneren sikrer seg mye oppmerksomhet, mange solgte plater, og for de ukjente kunstnerne er det en døråpner uten like til toppen av poppen i Italia.

Written By
More from Mikkel

Klatrebaronen og andre italienske bøker til din ferie i Italia

Få en kulturell vitamininnsprøytning og inspirasjon til hvilke italienske bøker du kan...
Read More

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *