Tre fortryllende miniatyrlandskaper midt i Maggioresjøen

De Borromeiske øyer
De Borromeiske øyer byr på helt unike opplevelser...

Det er 5 store innsjøer i Nord-Italia (fra vest til øst: Maggiore, Lugano, Como, Iseo og Garda). Hver innsjø har sitt eget særpreg selv om de er resultatet av de samme geologiske prosessene som fant sted under siste istid, som sluttet for ca. 11.000 år siden. Her bante isbreene seg ned langs Alpene og gravde dype daler der de mykere bergartene dannet en lett gjennomgang for isen.

Maggioresjøen er den vestligste innsjøen i Nord-Italia og en av Italias aller flotteste innsjøer, som hvert år tiltrekker seg tusenvis av turister. Den er omgitt av fjell, er 66 km lang og har en kystlinje på 170 km. Den ligger tett på Alpene, noe som betyr kjølige sommere og milde vintre. Ideelt for turgåere, vindsurfere, seilere osv.

Maggioresjøens hemmelighet…

Lago Maggiore var en gang full av fisk, noe som tiltrakk mange både profesjonelle- og hobbyfiskere i alle aldre. Med hjelp av fiskegarn og fiskestenger pleide de å komme hjem med bøtten full av gjedde, abbor, sik og mye mer.

Abboren (il pesce persico) er den mest kjente fisken og den fisken de fleste forbinder med Lago Maggiore. Du vil finne den på de fleste menyer i restaurantene i nærheten som enten «il risotto al pesce persico» eller «il pesce persico fritto» (stekt abbor).

Maggioresøen
Det er mange flotte landskaper i og ved Maggioresjøen

Men for cirka 15 år siden forsvant de fleste abborene og siken plutselig over natten. Det ble dermed vanskeligere og vanskeligere å fange disse fiskeartene i innsjøen og med det forsvant også fiskerne. Den dag i dag er det fortsatt et stort mysterium hva som skjedde. Ble innsjøen forurenset? Kom det rovfisk i innsjøen? Det vi vet er at fisken «mort» tok plassen i stedet for abboren. Skallen ligner veldig på abboren og er på samme størrelse, men morten er vegetarianer og abboren en rovfisk.

De Borromeiske Øyer

Beveger vi oss over vannet vil vi se tre øyer inne i Maggioresjøen – også kalt «De Borromeiske Øyer». De er oppkalt etter deres eiere, en fremtredende Milano-familie (Borromeo), som blant sine medlemmer har hatt både en kardinal, en biskop og en helgen.

Isola Bella

Isola Bella er den mest besøkte øya på grunn av det flotte «Grand barokk/rokokko slottet», og fordi den er flott utsmykket med en utrolig velstelt hage som inneholder 10 terrasser med utallige skulpturer rundt omkring. På toppen av disse 10 terrassene kan du finne en enhjørning som skuer ut over Lago Maggiore. Den ekstravagante stilen fortsetter også inne i slottet med store rom, høyt under taket og med dusinvis av speil og malerier. Øya ble besøkt av selveste Napoleon (i 1797) og Mussolini (i 1935) og kan minne litt om Venezia med vannet rundt øya, ingen biler og den eneste adgangen til øya er via den lille fergen og båttaxi.

De Borromeiske Øer
De Borromeiske Øyer inkluderer blant annet Isola Bella med dens vakre rokokko-slott og spektakulære hage

Det er atskillige restauranter og kaféer langs vannet – og når du sitter der, midt i «Lago Maggiore» på vakre, lille «Isola Bella», og kikker ut på vannet med fjellene langt ute i horisonten, skjønner du fort hvorfor det er et yndet turistmål. At det er en populær øy ses dessverre også på prisene på restaurantene og kaféene da de vet godt at de kan ta det de vil for mat- og drikkevarer. Men med naturopplevelsen du får som turist, gjør det ikke så mye. Og du kan alltids ta med matpakke eller vente med måltidene til du kommer på fastlandet igjen.

Isola Madre

Naturmessig er Isola Madre et paradis. Den har en nydelig botanisk hage med sjeldne planter og eksotiske blomster, der det lever hvite påfugler, papegøyer og fasaner, noe som gir fortryllende assosiasjoner til et tropisk land. Den botaniske hagen er bygget på begynnelsen av 1900-tallet og har en fantastisk flora som det er vanskelig å finne andre steder. Hagen er berømt for sine utrolige og spektakulære blomstrende Azaleaer, Rhododendroner og Kameliaer – men også for Pergolaer. Her finner du de største eksemplarene i Europa av Bhutansypresser og seder/sitron-trær.

Isola Madre gir den besøkende en følelse av ekstrem eleganse i form av hager og interiør, og tilbyr en utsøkt kvalitet til selv de mest krevende turistene. I tillegg har øya også enda et Borromeo-palass, som er innredet med møbler fra historiske hus i Borromeo-familien og er kjent for sine flotte rom, som Hall of Dolls, Hall of Seasons og et helt rom dedikert til marionetteteater. Øya er et ideelt sted å slappe av og nyte naturen i noen timer. Det er den største øya av de tre øyene – men ironisk nok den minst besøkte. Det er også et par hus fra 1800-tallet her – men disse er ikke hovedattraksjonen.

De Borromeiske Øer
Et fergeleie ved Maggioresjøen

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori (Fiskernes øy) er den nordligste av øyene og den mest pittoreske av de Borromeiske øyer. Det er også den eneste av øyene med permanent beboelse. Et karakteristisk trekk ved den gamle, lille landsbyen er smale gater med ett-etasjers hus med lange altaner som tradisjonelt benyttes til tørking av fiskene fra øyas innbyggere, som hovedsakelig ernærer seg av fiskeri og turisme.

Øyas umiskjennelige silhuett kjennetegnes av det spisse spiret på «San Vittore»-kirken, som er et nasjonalt monument, og som fortsatt har sine opprinnelige vinduer fra 1100-tallet. Inne i San Vittore-kirken finner du noen malerier fra 1700-tallet og trebyster av apostlene Peter og Andreas (skytshelgener for fiskere). San Vittore-kirken ruver over de røde takene på husene og kysten, som alltid er fylt med små båter og den myldrende lokalbefolkningen. Det blir enda mer atmosfærisk på kvelden når hele øya er diskret opplyst, og dens levende speilbilde danser i det rolige vannet.

Øy-hopping i Maggioresjøen

Det er rett og slett noen fantastisk flotte øyer som dukker opp midt i det krystallblå vannet i Lago Maggiore. Alle er øyer som er tilgjengelige for offentligheten ved hjelp av en lille ferge som seiler mellom dem.

De Borromeiske Øer
Benytt muligheten til å dra på øy-hopping mellom Maggioresjøens yndige øyer

Det er mulig å «hoppe» i land og oppleve hver enkelt øy med deres individuelle skjønnhet, med alt fra enestående botaniske hager til palassenes spennende historie og kunst.

Hvis du vil vite mer om øy-hopping på Lago Maggiore kan du lese enda en artikkel på min egen hjemmeside her (dansk).

Du kan også lese vår egen store guide til de nord-italienske innsjøene her.

Hvis du er på utkikk etter informasjon om feriehus og hoteller ved Maggioresjøen kan du finne det her. Les blant annet om hvordan du kan bo på første rad ved Maggioresjøen på Hotel Cannobio her.

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Charlotte