Tre steder i Napoli du ikke hadde hørt om… før nå

Napoli cover
Jeg får mest ut av min ferie når jeg lever som lokalinnbyggerne gjør - så her kommer tre tips om Napoli, direkte fra mine napolitanske venner. © Louise Laurenius

Å dra til et nytt sted i verden kan være en av de mest spennende tingene som finnes – bare tenk på alle de nye opplevelsene som venter, alle de nyte matrettene du kan smake på, og alle de spennende opplevelsene du vil pakke med deg i bagasjen når du drar hjem igjen. Hvis du er som meg vil du sikkert lete etter informasjon på utallige hjemmesider i ukene før avreise og lese reisetips etter reisetips – slik at du får mest mulig ut av turen din. For meg er en viktig del av den komplette reisen å oppleve stedet på lokalbefolkningens premisser, og derfor har stedene der jeg kjenner noen fra før som kan guide meg rundt på stedet blitt bevart i hukommelsen min som mine viktigste ferieminner.

Nå er det ikke så lett å kjenne noen i hvert eneste hjørne av verden, og derfor er det viktig at vi deler våre insider-tips med hverandre. Derfor tenkte jeg å dele tre mer eller mindre «hemmelige» steder i Napoli med deg; alle steder som jeg ble ført til av mine napolitanske venner sist jeg besøkte byen i Campania i Sør-Italia. Besøkene på disse stedene fikk meg til å bli enda mer forelsket i Napoli enn jeg allerede var, så jeg håper de har den samme virkningen på deg.

Napoli Sotterranea

Visste du at det er to Napoli-er? Jepp, det er sant! I tillegg til byen slik vi kjenner den i dag, er det et underjordisk Napoli som ligger rett under det historiske sentrumet av byen, nesten 40 meter under jordens overflate. Napoli Sotterranea (bokstavelig talt «underjordiske Napoli») er et virvar av tunneler, huler og grotter som ble grunnlagt allerede 300 år før Kristus, da grekerne begynte å hugge hard stein ut av jorden for å bygge fundamentet for det som i dag er Napoli, nemlig Neapolis. Deretter utvidet de den underjordiske byen med akvedukter for å forbedre byens vannforsyning. Under Andre Verdenskrig tjente Napoli Sotterranea en viktig funksjon som et skjulested for byens innbyggere under den kraftige bombingen som Napoli led under en periode…

Napoli Sotterranea
Det er vanskelig å gjengi Napoli Sotterranea på et fotografi – dette stedet bør oppleves i virkeligheten!

Det er virkelig en fascinerende historie, og for dem som er interessert i å høre mer om den er det mulig å bli med på guidede turer (på engelsk eller italiensk) i Napoli-området. Du får ikke adgang til tunnelene uten følge av en guide – noe som nok kun er for din egen sikkerhets skyld…

Restauranten De Nennella i Quartieri Spagnoli

Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnoli i Napoli er urbilledet af byen… © Louise Laurenius

Hvis du har sett et bilde fra Napoli kan jeg nesten garantere deg at bildet ble tatt i Quarteri Spagnoli (Spanskestrøket). Det er prototypen på Napoli. Krokete gater. Klesvask på snorer mellom vinduene. Gamle mopeder på hvert gatehjørne. Rot. Skitt. Høylydte samtaler. Og skjønnhet i kaoset. Quarteri Spagnoli har lenge vært et av de fattigste strøkene i Napoli, med høy arbeidsledighet og sterk innflytelse fra Camorraen. I dag har det blitt mer rolig – i hvert fall på dagtid, men jeg vil ikke anbefale noen å ta en tur i området etter solnedgang.

Quartieri Spagnoli har blitt populært selv blant Napolis turister da mange ønsker å oppleve den autentiske delen av byen. Men det mange glemmer er å besøke det mest autentiske av alt – nemlig restauranten De Nennella som ligger midt i hjertet av Spanskestrøket. Å spise lunsj her er en vanvittig opplevelse. Det er tempofylt og servitørene er høylydte – de både synger og danser med sine gjester. Man kan høre kokkene utveksle vittigheter, banne og le med hverandre på kjøkkenet. Maten blir nærmest slengt på bordet – her har man ikke hørt begrepet «formell betjening» – men smaken er til gjengjeld deilig. Jeg simpelthen elsker napolitanere – helt vanvittig!

Husk å reservere et bord på De Nennella (det er alltid fullt av gjester), så kan du se frem til en lunsj du sent vil glemme.

Isola la Gaiola

Napolitanerne selv kaller øya Isola Maledetta («Den forbannede øya»), og faktum er at Isola la Gaiola har opplevd mange tragedier opp gjennom historien. Men i dag er det en helt annen virkelighet du blir møtt av når du beveger deg til naturparken Parco Sommerso di Gaiola i utkanten av Napoli, der Isola la Gaiola ruver opp av vannet som en finurlig fantasiøy omtrent 30 meter fra land.

Isola la Gaiola
Et besøk ved Isola la Gaiola er et must for deg som vil bade i unike omgivelser…© Louise Laurenius

Fra å være et forbannet sted har det blitt et meget populært sted der napolitanerne selv drar for å sole seg og svømme… Og jeg holdt på å skrive «for å komme seg bort fra stresset og kaoset», men faktum er at Napolis kaos er umulig å unnslippe – selv her på Isola la Gaiola er det en kamp om å få en av de få plassene ved havet.  Men det er en opplevelse å svømme og sole seg på dette unike stedet på jorden. Hvis du ønsker mer informasjon om Isola la Gaiola og dens sagnomsuste historie kan du lese min artikkel om den her.

Er du på jakt etter et feriehus i Napoli?

Besøk siden vår med alle våre hoteller og feriehus i Napoli her, der du kan se priser, fasiliteter, anmeldelser, bilder og kart over beliggenheten til alle feriehusene.

Tags fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Den italienske kaffekulturen

I Italia sier man at kaffesmaken avgjøres av de fire M-ene: Mano...
Les mer