Verdens beste is er italiensk

Pistacchio av Alessandro Crispini fra Gelateria Crispini – Spoleto (Perugia)
Vinnerisen "Pistacchio" laget av Alessandro Crispini fra Gelateria Crispin. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)

Er du glad i hjemmelaget italiensk is, bør din neste reise gå til Spoleto i Italias grønne hjerte, Umbria. Her finner du gelateriaet som lager verdens beste gelato ifølge den verdensomspennende is-konkurransen Gelato World Tour.

1800 deltakere – én vinner

Det har tatt tre år for Gelato World Tour å nå frem til den endelige kåringen av en vinner, noe som skjedde da 36 finalister fra 19 land var samlet til gelato-messe i Rimini i helgen for å konkurrere om is. Men totalt har den lange prosessen hatt deltakelse av mer enn 1800 ismakere, som har konkurrert om å gå videre til finalen i Italia ved en rekke regionale konkurranser.

Gelato World Tour har dermed arrangert innledende gelato-konkurranser i blant annet Roma, Valencia, Melbourne, Dubai, Berlin, Singapore, Tokyo, Chicago og Shenzhen underveis.

Hattekast ved åbningsceremoni
Det var godt humør blant deltakerne ved åpningsseremonien. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)

Italiensk vinner med pistasjnøtter

I finalen ble den endelige vinneren funnet på bakgrunn av stemmer fra de mange tusen besøkende på den tre dager lange gelato-messen, samt poeng tildelt av en stor fagjury bestående av gelato-eksperter, kokker og matanmeldere. Vinneren ble ismakeren Alessandro Crispini fra Gelateria Crispini i Spoleto, som vant med isen «Pistacchio», som blant annet inneholder ristede pistasjnøtter fra Sicilia (se bildet øverst på siden).

Gelato
50.000 besøkende var med på å kåre den beste Gelatoen på bakgrunn av smaksprøver. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)
Alessandro Crispini fra Gelateria Crispini – Spoleto (Perugia)
Den glade vinneren, Alessandro Crispini. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)

Gelato har inntatt hele verden

Finalen i Rimini avrunder en travel 2017-sommersesong for de italienske gelateriaene som, takket være de generelt høye temperaturene, har langet rekord-mye is over disken i sommer. Uansett hvor du reiser på ferie i Italia er det da også nesten alltid en fristende isbar innenfor rekkevidde. Ifølge Carpigiani Gelato University, som står bak konkurransen, er det i dag rundt 39.000 slike gelateriaer i Italia (hvis man regner med kaféer og konditorier med issalg).

Men der er ikke kun i Italia det er liv i isbarene. Resten av verden har også fått smaken for den fyldige og smakfulle isen som fremstilles etter samme tradisjonelle metoder som i hjemlandet. I resten av Europa finnes det ifølge Carpigiani Gelato University rundt 21.000 gelateriaer.

Vil du være godt rustet til ditt neste besøk på et gelateria i Italia? Da kan du få en innføring i den italienske isverdenen her.

Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

5 grunner til å reise til Piemonte

Lonely Planet har nettopp offentliggjort deres liste over de beste regionene i...
Les mer