Vespaen – et tidløst italiensk ikon

Vespa
Vespaen har blitt et kulturelt ikon og et internasjonalt kjennemerke for Italia

Har du noensinne dagdrømt om en ferie i Italia der du kjører langs de brosteinsbelagte gatene i Roma på en rød Vespa med håret, som stikker frem under hjelmen, flagrende i vinden? Å reise på en Vespa er synonymt med frihet, og kjøretøyet er essensen av det fenomenet vi forestiller oss at Italia er. Vespaen har blitt et kulturelt symbol og representerer fortsatt Italia rundt om i verden den dag i dag. Vi blir jevnlig minnet på den italienske drømmen når en Vespa suser forbi i reklamefilmer for italienske tomater eller ferieboliger rundt om i landet. Så hvis du dagdrømmer om selv å sette deg på setet av kjøretøyet er det ikke så rart…

Vespaens fødsel

Vespaen ble skapt våren 1946 etter andre verdenskrig hadde sluttet, en krig Italia i aller høyeste grad var involvert i, og som resulterte i utbredt fattigdom i store deler av landet. Staten Italia trengte å komme seg på beina igjen, og italienerne manglet en praktisk og økonomisk måte å transportere seg til og fra jobb. Med dette i tankene skapte Enrico Piaggio Vespaen – et tohjulet kjøretøy beregnet til arbeidere – og kvinner. Takket være det gjennomtenkte designet kunne italienske kvinner omsider kjøre på en moped uten å måtte bekymre seg for at kjolen ble skitten av gjørme og olje. Og plutselig var det ikke bare den mannlige delen av befolkningen som var i bevegelse, men hele Italias befolkning. Hvem vet, kanskje det er takket være Vespaen at Italia kunne vokse til den stormakten landet har blitt litt etter litt?

Hvorfor heter Vespaen nettopp Vespa?

Det er to hovedteorier om hvorfor Vespaen fikk sitt navn. Den mest kjente versjonen er at navnet stammer fra et utrop som unnslapp Enrico Piaggio da han så den første prototypen av kjøretøyet: «sembra una vespa!» («den ligner på en veps!»). Han siktet til den summende lyden fra motoren, samt til kjøretøyets form, som ovenfra minner om insektets fasong.

Gul vespa
Vespaen finnes i mange forskjellige farger og modeller – og er et populært innslag i det italienske gatebildet.

Den andre versjonen er at Vespa er et akronym for Veicoli Economici Società Per Azioni (fritt oversatt til «Økonomiske kjøretøy AS») basert på det faktumet at Piaggios bedrift var et av de første aksjenoterede selskapene i Italia og at Vespaen ble til et kjøretøy for alle.

Vespaen i film og reklamer

Vespaen er altså en legende innenfor italiensk kultur, og fremfor alt i italienske filmer får kjøretøyet ofte en så stor plass at den burde tildeles sin egen rolle i filmenes historie. Det beste beviset på dette må være filmen «Prinsesse på vift» («Vacanze Romane» på originalspråket) fra 1953 med Audrey Hepburn og Gregory Peck som hovedrolleinnehavere. Sittende på en hvit Vespa kjører de på oppdagelse sammen mellom Romas fantastiske bygninger og torg, og filmen gav ikke bare Italias hovedstad omtale i hele verden – men gjorde også at Hollywoods filmskapere nesten krevde at en Vespa skulle være med i enhver ny italiensk film som ble produsert…

Vespaen har også opptrådt i reklamekampanjer for utallige selskaper. Min personlige favoritt er den da Absolut Vodka bruker en Vespa for å symbolisere flaskens form. Utrolig kreativt hvis du spør meg.

Vespaen har lenge vært et italiensk ikon, og frem til den dagen jeg skaffer meg min helt egen kommer jeg til å fortsette med å dagdrømme om mine opplevelser i Romas gater og torg, sittende på et skinnende rødt kjøretøy med to hjul.

Kunne du tenke deg å oppleve den spennende og vakre vulkanøya Sicilia på en Vespa? Da bør du ta en titt på vår populære artikkel om «Sicilia på to hjul» her.

Tags fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Firenze utenfor turiststrømmen

Å komme som turist til en by du aldri har vært i før...
Les mer