Vi høster oliven!

Olivenmark
Tradisjonen for olivenhøsting lever i bedste velgående på Sicilia - her holdes noen olivenmarker ved like med traktorkraft

Det er på tide å reise tilbake i tid. Jeg snakker ikke om filmen «Tilbake til fremtiden», men om en spesiell gresk-romersk tradisjon som fortsatt lever i beste velgående den dag i dag.

Jeg snakker om dyrkingen av oliventrær og utvinningen av olivenolje.

Odyssevs’ seng

Oliventreet var til stede i Italia allerede på fønikernes tid, men selve kulturen å dyrke oliventrær ble introdusert av grekerne på Sicilia ca. 500 f.Kr. Den mest berømte referansen til olivendyrking i antikken finner vi i Homers episke dikt Odysseen; her er Odyssevs´ seng beskrevet som å være laget av et oliventre.

Oliventræ
Oliventrærne fantes på Sicilia allerede under fønikerne; men det var grekerne som introduserte dyrkingen av dem

Med tiden beveget oliventreet seg opp gjennom det berømte italienske støvelskaftet, helt opp til de sentrale regionene Toscana og Liguria. Samtidig bredte treet og dets bruksmuligheter seg rundt i hele Middelhavsområdet takket være romerne, som mente at oliventreet var hellig og udødelig, og som spredte viten om treet og dets bruksmuligheter i takt med at de utbredte deres enorme imperium.

Det grønne gullet

Tradisjonen med å høste oliven er spill levende på Sicilia i dag. De siste tre ukene har jeg hatt det travelt med å høste oliven i helgene sammen med venner og familie. Vi har to olivenlunder i familien, og vi elsker den friske, ekte smaken av oliven og olivenolje.

Når vi høster olivenene våre, legger vi et nett ut under et av oliventrærne, rister grenene til det faller oliven ned i nettet, samler dem i poser og går videre med nettet til det neste treet.

Oliven-høst
Under høstingen ristes olivenene ned i et nett

Vi passer alltid på at olivenene ikke ligger for lenge i posene, da kvaliteten og smaken fort kan bli ødelagt. Senest ved slutten av ​​den andre dagen etter høsten tar vi posene med til oljemøllen, der noen spesielle maskiner forvandler de mange olivenene til det såkalte «grønne gullet».

Del av tusen år gammel tradisjon

Alt dette – så enkelt det enn høres ut – er et hardt fysisk arbeid, og ved slutten av ​​en høstingsdag innrømmer jeg at ryggen er sliten. Men jeg – akkurat som alle andre i familien min – vet at det store arbeidet med høsting av oliven lønner seg i form av en stor, velsmakende samling olivenolje.

Og kanskje det viktigste: Vi vet nøyaktig hvor olivenoljen kommer fra, hvor naturlig den ble dyrket, og at vi, når vi inntar vår olivenolje, ikke bare smaker på en matvare, men også på en tusen år gammel kulturell tradisjon som slo rot her på Sicilia etter grekerne, og som har spredt seg til forskjellige kulturer, tider og steder.

Les også vår andre spennende bloggartikkel om oliven, olivenolje og oliventrær

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Francesco