Vin: Italias hjerteblod

Den berømte Barolo-vinen oksideres
Vin er Italias hjerteblod - her oksideres den berømte Barolo-vinen

Italia er verdens største vinprodusent! Som samtaleemne må både fotball, pasta og mote se seg slått av vin, som for Italienerne er selve essensen av historie, kultur og god smak. Vin er alltid på italienernes lepper.

Fakta om vin

Italia er verdens største vinprodusent og vineksportør med en vinproduksjon som beregnes på rundt 59 millioner hektoliter pr. år. Det produseres flere forskjellige vintyper her enn i noe annet land (ca. 400) og mange av vinene holder en meget høy standard. Dyrkningsarealene utgjør mer enn 900.000 hektar. Interessant er det også at italienerne tilhører verdens flittigste vinkonsumenter (pr. capita).

I Italia finnes der fire forskjellige vin-spesifikasjoner: VdT (Vino da Tavola) indikerer at det er snakk om en bordvin og dermed en enklere vin; IGT (Indicazione Geografica Tipica) indikerer at vinen kommer fra et bestemt geografisk område; og druetypen kan også være angitt DOC (Denominazione di Origine Controllata), noe som indikerer at vinen kommer fra et avgrenset geografisk område og her er det også et regelsett som bestemmer mengden av dyrkede druer pr. hektar, hvilke druetyper som brukes, og det innbyrdes forholdet mellom dem.

Vin plukkes i Italien
Italia er verdens største vinprodusent og vineksportør og det settes store krav til både druenes kvalitet og selve produksjonen av vinene..

Til slutt kommer vinen med betegnelsen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som er den høyeste klassifiseringen og med enda høyere krav enn DOC-vinene. Det produseres mest av de enkle bordvinene, men andelen av høykvalitetsviner har økt betydelig i det siste. Selv om Italia fremstiller alle typer vin er det rødvinen som dominerer. Det finnes over 2000 forskjellige druesorter som dyrkes i 20 vinregioner over hele landet. Noen av de mest kjente druesortene er bl.a. Sangiovese, Barbera, Merlot og Negroamaro, som alle er blå. Av grønne druer kan sortene Cataratto, Trebbiano og Malvasia nevnes.

Italias topp 3 regioner: Toscana, Piemonte og Veneto

Det er ikke alle vinene fra disse tre vinregionene som ligger i den høyeste klassifiseringen, men gjennomsnittet er høyt sammenlignet med andre regioner i Italia. De fleste kjenner til Toscana med sitt Chianti-distrikt. Men Toscanas tungvektere finner du i den sørlige delen av regionen, nærmere bestemt i skråningene utenfor byene Montalcino, der den kraftige Brunello di Montalcino fremstilles, samt Montepulciano, der Vino Nobile di Montepulciano fremstilles – begge er blant Toscanas beste og mest kjente viner.

Vinmark i Toscana
Vinmark i Toscana

I Piemonte heter det mest tradisjonsrike vindistriktet Langhe, og dets varierte landskap og fruktbare jord gir en god basis for vinproduksjon. Langhe utgjør den sørøstlige delen av Piemonte, sør-øst for regionshovedstaden Torino. Områdets kultursentrum er Alba. I Langhe fremstiller man noen av Italias beste rødviner, bl.a. den verdenskjente Barolo-vinen som er laget av Nebbiolo-druen. Av samme drue fremstilles også vinen Barbaresco, hvis røtter sies å strekke seg helt tilbake til romertiden. Men i Piemonte konsentrerer man seg ikke kun om rødviner; her fremstilles nemlig også en hvitvin av høy kvalitet av druen Arneis, som dyrkes i distriktene Roero (Roero Arneis) og Langhe (Langhe Arneis).

I de siste årene har flere og flere skandinavere fått opp øynene for vindistriktet Valpolicella i Veneto-regionen, som ligger øst for Gardasjøen og rett nord for Verona. De fleste har hørt om – eller enda bedre – nytt en flaske Amarone, som fremstilles av tre forskjellige druesorter: Corvina, som utgjør selve vinens grunnstamme, samt sortene Rondinella og Molinara. Men det var først i 1936 at man begynte å fremstille Amaronevinen da produsenten Villa Mosconi (i dag kjent som Bertani) tilfeldigvis fremstilte en vin på disse tre forskjellige druene. De betydelig eldre vinene fra distriktet er Valpolicella Superiore og Classico, samt den fyldige dessertvinen Recioto.

Sør-Italia på fremmarsj

I det sørlige Italia har man fremstilt vin i lang tid, men disse vinene har alt for ofte havnet i skyggen av viner fra Toscana, Piemonte og Veneto. For eksempel fremstiller man i den eksotiske regionen Puglia (Italias «hæl») viner på Primitivo-druen som er populære i de nordiske landene. I den lille regionen Basilicata, som ligger mellem Campania og Puglia, har man i senere tid begynt å fremstille viner av god kvalitet på Aglianico-druen.

Vindruer og vin på Sicilien
Vinproduksjonen er på fremmarsj i Sør-Italia, ikke minst på Sicilia der denne mannen kommer fra…

På Sicilia produseres det fantastiske viner på den lokale druen Nero d’Avola, som gir en kraftfull og konsentrert rødvin. Nero d’Avola er den viktigste og mest utbredte vinen fra Sicilia, og har fått sitt navn fra byen Avola på den sør-østlige delen av øya.

Vinsmaking

Å smake vin kan virke vanskelig og litt sært: Det svinges med glass, gurgles og spyttes! Faktum er at det slett ikke er vanskelig og at alle ganske enkelt kan smake vin på (nesten) helt profesjonelt vis. I denne artikkelen om vin er det derfor helt på sin plass at jeg beskriver litt nærmere hvordan en vinsmaking foregår. Som oftest er det snakk om fire trinn:

BETRAKT VINEN. Når du betrakter vinen holder du i glassets fot og holder glasset inn over bordet. Ved å helle glasset og se på det ovenfra kan du notere deg vinens farge og intensitet. Mange meget unge rødviner har en blårød nyanse. Etter noen års lagring skifter fargen til klar rubinrød for så å anta en mer mursteinsrød farge jo eldre den blir. Forskjellige druer gir også vinen forskjellige fargenyanser. Intensiteten i fargen kan gi et hint om vinens fyldighet. Ser vinen tykk og ugjennomsiktig ut kan du regne med at den har en fyldig og konsentrert smak.

DUFT. Sving vinen rundt i glasset enten ved å holde i glassets fot og rotere håndleddet eller ved å la glasset hvile på bordet og rotere det mot underlaget. Det viktigste er at vinen får så mye kontakt med luftens syre som mulig da det er det som skal til for å sette i gang de kjemiske reaksjonene som gjør at vinen utvikler seg i glasset. Bevegelsen fester også vin på glassets sider, og du får derfor en større overflate som dufter, noe som gjør det lettere å atskille vinens duftnyanser. Forsøk å beskrive vinens duft. Lukter den mye eller lite? Kan du identifisere noen bestemte fruktdufter? Det viktigste i starten er å finne noe å henge inntrykkene på for å huske duftene. Fri assosiering fungerer ofte for mange – mormors blåbærkake, nymalt brygge eller skogbunn med visne blader.

Vinsmagning
Vinen skal betraktes, duftes, smakes og til slutt oppsummeres…

SMAK. Ta en stor munnfull vin og la den skylle rundt i munnhulen et øyeblikk. Begynn med å kjenne etter om vinen virker fyldig eller lett. Finnes det noe sødme eller er vinen helt tørr? Er vinen frisk eller oppleves smaken flat eller vellagret? Du kan også notere deg om vinen er syreholdig eller bløt. Når du har vært gjennom disse vurderingene kan du begynne å lete etter dens eget «smaks-minne». Kanskje du finner toner av skogsbær, kaffe, sjokolade, eple, karamell eller noe helt annet. De profesjonelle vinsmakernr spytter alltid ut vinen igjen etter å ha smakt på den. Men som glad amatør er det jo slett ikke nødvendig. Men det er viktig å nevne i den forbindelse at smaksløkene blir noe bedøvet allerede etter noen få munnfuller vin, noe som gjør det vanskeligere å atskille vinenes forskjellige nyanser etter hvert.

OPPSUMMÉR. Etter å ha forholdt deg til vinen på de forskjellige måtene ovenfor er det på tide å samle inntrykkene. Gå tilbake til notatene dine. Hvordan har du beskrevet vinens forskjellige kvaliteter? Nå kan du ta konklusjoner om vinens kvalitet, modenhet og fremfor alt, om du selv likte den!

Steder i Italia der du kan smake på vin

Neste trinn er naturligvis å prøve alt dette i praksis, og derfor vil jeg komme med noen konkrete forslag til en rekke steder i Italia der du kan kombinere en ferie i Italia med vinsmaking:

Piemonte

Vil du kombinere vinsmaking og middag kan jeg anbefale deg en vinsmaking på Agriturismo Bevione på det varmeste, der du i tillegg til en omfattende vinsmaking kan nyte en god middag på gårdens egen restaurant.

Vinsmagning på Agriturismo Bevione
Vinsmaking på Agriturismo Bevione

I samme region vil jeg også anbefale deg å prøve vinsmaking på Villa Cornarea, som er en vinopplevelse for livet da du her stifter bekjentskap med noen av Italias beste viner.

Les vår spennende artikkel om Vingården Bevione og den utømmelige skaperkraft her, og bli kjent med stedets eiere og forhistorien bak den populære vingården.

Veneto

Sør for vinruten «Strada di Prosecco» og nord for Venezia finner du gården Borgoluce Agriturismo, der eieren gjerne arrangerer en vinsmaking, eventuelt kombinert med middag i den tilhørende restauranten som ligger noen kilometer fra selve stedet.

Prosecco vindistrikt
Vindistriktet Prosecco er én av Nord-Italias best bevarte hemmeligheter – til nå…

Du kan lese mer om Prosecco-vindistriktet i min artikkel om én af Nord-Italias best bevarte hemmeligheter her.

Toscana

Vinsmaking på Palazzo Bandino i Toscana handler mye om familietradisjoner og en lidenskap for vinen Vino Nobile di Montepulciano. På Palazzo Bandino blir du tatt imot med åpne armer av Gabriele og hans datter Marta, som står for den daglige driften.

Det samme gjelder vinsmaking på Cantine Cesani, der familien Cesani har fremstilt vin siden 50-tallet. Flere hundre In-Italia-gjester, samt flere av In-Italias egne medarbeidere er helt salige over dette lille vinparadiset utenfor San Gimignano.

Vinsmagning på agriturismo Cantine Cesani
Vinsmaking på agriturismo Cantine Cesani

Umbria

I regionen Umbria, som også kalles for Italias spiskammer, anbefaler jeg deg å prøve vinsmaking på Villa Subretia, som ligger i et enda ganske ukjent vindistrikt. Men de frodige markene sammen med de utmerkede druene gjør at vinene i området nå for alvor begynner å konkurrere med Italias absolutte toppviner.

Sicilia

Skulle du få lyst til å bo på en ekte vingård på Sicilia med mulighet for en omfattende vinsmaking, anbefaler jeg Tenuta Stoccatello på den sørlige kysten av Sicilia. Her kan du avlegge vinmarkene et besøk etterfulgt av en smaking av lokale viner og ikke minst en god middag på gårdens restaurant.

Er du interessert i å lese om hvordan du kan nyte ferien på italienske vingårder og i italienske agriturismo-ferieboliger? Ta en titt på min kollega Louises artikkel «Drømmen om Italia finner du på en agriturismo på landet».

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Marcus

La Piemonte åpne dine sanser

Er du på utkikk etter en reise til Italia som er preget...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *